Jutta Verkest (18) beëindigt haar turncarrière: “Een nieuw begin”

De Belgische turnster Jutta Verkest (18) heeft vandaag op Instagram haar afscheid van de topsport aangekondigd. Verkest maakte deel uit van het Belgische team dat in 2021 achtste werd op de Olympische Spelen in Tokio en in 2022 zevende op het EK in München.

Jutta Verkest was al op jonge leeftijd een van de grote talenten in de Belgische turnsport. In 2021 maakte ze op 15-jarige leeftijd haar debuut op de Olympische Spelen, waar ze met het team achtste werd en 23ste in de individuele allroundfinale.

Jutta Verkest

Het afgelopen jaar kampte Verkest met enkele blessures, waardoor ze gedwongen werd om een aantal wedstrijden te missen. In november 2023 nam ze nog wel deel aan het WK in Antwerpen, waar ze met het team elfde werd in de kwalificaties. Dat zal nu de laatste wedstrijd uit haar professionele carrière zijn.

In haar afscheidsbericht op Instagram schrijft Verkest dat de beslissing om te stoppen met topsport “zowel uitdagend als spannend” was. “Mijn traject als gymnaste was zonder twijfel gevuld met hoogtes en laagtes, overwinningen en moeilijkheden, maar die hebben er allemaal toe bijgedragen dat ik kon groeien, zowel als atlete als als persoon.”

Verkest bedankt in haar bericht iedereen die haar tijdens haar carrière heeft gesteund. Ze wenst de andere Belgische turnsters ook veel succes met de voorbereidingen op de Olympische Spelen en hun verdere carrière. Zelf wist Verkest zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen en ze had zelf het gevoel dat ze in trainingen geen vooruitgang meer kon boeken.