Uitstel Olympische Spelen kost Japan 5 miljard euro

Het uitstel van de Olympische Spelen met een jaar zadelt Japan met 5 miljard euro aan extra kosten op.

De gadgets en merchandising rond Tokyo 2020 waren al minstens een jaar of twee in de winkels van de Japanse hoofdstad te krijgen. Dat worden nu collector’s items, want premier Shinzo Abe besliste dinsdag het onvermijdelijke: een uitstel van de Olympische Spelen tot 2021.

Dat leidt tot grote kopzorgen bij de organisatie, die een volledig nieuwe planning moet opmaken en de contracten met sponsors en tv-zenders moet heronderhandelen. De gemaakte marketingkosten zijn grotendeels verloren.

Hoge factuur

Volgens Katsuhiro Miyamoto, een professor emeritus aan de universiteit van Kansai (Osaka), zal de totale factuur van een jaar uitstel oplopen tot omgerekend 5,35 miljard euro.

  • De grootste kostenpost is het onderhoud van de stadions en andere sportieve installaties. Dat zal, samen met de extra organisatiekosten, leiden tot 3,5 miljard euro aan kosten.
  • De gemiste rechtstreekse toerisme-inkomsten schat de professor op 1,85 miljard euro.

Hij verwacht dat lang niet alle toerisme-inkomsten gerecupereerd kunnen worden in 2021, omdat het economisch klimaat dan wellicht nog steeds niet optimaal zal zijn en het afschrikeffect van het coronavirus nog niet uitgewerkt zal zijn.

Atletendorp

Japan hoopte dat de Olympische Spelen ook een boost zou geven aan de lokale technologiebedrijven rond robotica en de zelfrijdende wagen. Ook dat indirecte economische effect zal volgens de sporteconoom kleiner uitvallen vanwege het uitstel.

De 4.000 appartementen van het atletendorp in hartje Tokio moesten volgens de huidige planning in januari 2021 omgebouwd worden, want ze worden verkocht aan lokale particulieren. Volgens de Wall Street Journal zijn er al 1.000 van verkocht, soms met een prijskaartje van meer dan 900.000 euro. Die timing van die herbestemming wordt nu helemaal in de war geschopt.


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20