NBA Draft krijgt Belgisch tintje: Na Ajay Mitchell stelt ook Thijs De Ridder zich beschikbaar

Na het succes van Brusselaar Toumani Camara zijn er misschien nog twee Belgen op weg naar de NBA, de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Het gaat om Thijs De Ridder, die op dit moment bij de Spaanse club Bilbao speelt, en Ajay Mitchell. Die laatste speelt bij de Santa Barbara Gauchos in de NCAA.

In het nieuws: De 21-jarige basketter Thijs De Ridder heeft zichzelf beschikbaar gesteld voor de NBA Draft op 26 en 27 juni. Eerder maakte ook Luikenaar Ajay Mitchell (21, Santa Barbara Gauchos) al bekend dat hij zal deelnemen. Bij die draft mogen alle teams uit de NBA enkele spelers uitkiezen die ze nadien kunnen gebruiken in hun team.

Waarom is dit belangrijk?

Vorig jaar zorgde Toumani Camara (23) voor heel wat basketvreugde. Tijdens de NBA Draft werd hij namelijk opgepikt door de Phoenix Suns en later getraded naar de Portland Trail Blazers. Daar moest hij zich eerst bewijzen, maar ondertussen is hij een vaste waarde. Camara is slechts de tweede Belg ooit in de competitie, maar daar zou volgend seizoen wel eens verandering in kunnen komen. Deze keer stellen twee Belgische kandidaten zich namelijk beschikbaar voor de NBA Draft. Dat komt het imago van de sport alvast ten goede.

Kans op succes

Een deelname aan de NBA Draft geeft natuurlijk geen garantie op een positieve uitkomst. De draft bestaat uit verschillende rondes waarbij alle 30 teams elk twee picks krijgen. De spelers uit de eerste ronde zijn zeker van een contract van vier jaar. Spelers die pas in de tweede ronde ter sprake komen, moeten zich eerst nog bewijzen op trainingskamp.

Of Mitchell en De Ridder allebei echt in een NBA-team zullen terechtkomen, valt nog af te wachten. Point guard Ajay Mitchell is alvast wel aan een sterk seizoen bezig in de NCAA, de Amerikaanse universiteitscompetitie. Daar speelt hij op dit moment bij de Santa Barbara Gauchos. Volgens de bookmakers maakt het 21-jarige talent alvast kans om in de tweede ronde gekozen te worden.

Vandaag kondigde ook Thijs De Ridder (21) dus aan dat hij beschikbaar is tijdens de NBA Draft. De Ridder speelde vorig jaar nog bij Antwerp, maar koos daarna voor een avontuur in de ACB Liga in Spanje. Daar speelt hij op dit moment bij Bilbao. Over zijn kansen is nog niet veel bekend.

Meer