Tatoeages nadelig voor jobkansen van mannelijke sollicitanten

Tatoeages nadelig voor jobkansen van mannelijke sollicitanten
Getty Images

Sollicitanten met body art zoals tatoeages of piercings worden door rekruteerders als minder emotioneel stabiel en inpasbaar in een team ingeschat. Met name bij mannelijke kandidaten vertaalt zich dat in lagere aanwervingskansen, zo blijkt uit een academisch experiment van het team rond economieprofessor Stijn Baert (UGent).

In het nieuws: Onderzoek van de UGent, dat zopas gepubliceerd werd in het academisch tijdschrift Journal of Economic Behavior and Organization, geeft een indicatie van hoe rekruteerders kandidaten met zichtbare body art percipiëren.

  • Het gaat om een sociaal experiment waarbij 848 fictieve, zogezegd pas afgestudeerde, jobkandidaten werden beoordeeld door Amerikaanse rekruteerders. Er werd dus geen gebruik gemaakt uit echte sollicitatiegegevens.
  • Het kenmerk bodyart werd gesignaleerd aan de hand van met AI gegenereerde foto’s. Zo wilden de Gentse onderzoekers nagaan in welke mate er sprake kan zijn van vooroordelen of discriminatie op basis van die uiterlijke kenmerken.

De conclusies: Kandidaten met tatoeages of piercings worden door de rekruteerders niet op dezelfde manier bekeken als kandidaten zonder.

  • “Jobkandidaten met zichtbare bodyart worden gezien als minder prettig om mee te werken, minder eerlijk, minder emotioneel stabiel, minder aangenaam, minder gewetensvol en minder goed aan te sturen”, besluit het onderzoek.
  • “Aan de andere kant worden kandidaten met body art ook gezien als extraverter en meer open voor nieuwe ervaringen.”

Emotionele stabiliteit

Opmerkelijk: Vooral mannelijke dragers van tatoeages of piercings worden schever bekeken.

  • “Mannen met bodyart worden algemeen minder geschikt geacht om uit te nodigen voor een jobgesprek en eventueel aan te werven. Voor vrouwen wordt dit niet gevonden”, zegt het onderzoek.
  • Het stigma van een lagere emotionele stabiliteit geldt ook alleen voor mannen met body art.
  • Voor het genderverschil hebben de onderzoekers niet meteen een verklaring.
  • Het ligt wel in lijn met eerdere internationale studies die aangeven dat de beauty premium op de arbeidsmarkt groter is voor mannen dan voor vrouwen, meldt Baert. Dat zou betekenen dat mannen die van een bepaald schoonheidsideaal in de bedrijfswereld afwijken, sneller tegen vooroordelen aanbotsen dan vrouwen.
  • Nog dit: uit enquêtes blijkt dat tatoeages veel couranter zijn bij jongeren dan bij de oudere generaties.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.