1 op 2 millennials heeft op zijn minst één tattoo

In de Verenigde Staten werden het voorbije jaar voor 1,6 miljard tatoeages geplaatst. Het fenomeen wint nog steeds verder aan populariteit. Dat zegt Jo Craven McGinty, redacteur bij de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, gebaseerd op een rapport van marktonderzoeker IbisWorld. Daarbij wordt ook voor het volgende decennium nog een verdere sterke groei in het vooruitzicht gesteld.

Volgens IbisWorld moet daarbij op een jaarlijkse stijging met gemiddeld 7,7 procent worden gerekend. Vooral millennials blijken een belangrijke klantengroep te vormen. Het fenomeen heeft echter ook een andere industrie een nieuwe impuls bezorgd.

Maatwerk

“De stijgende inkomsten van de sector kunnen niet alleen worden toegeschreven aan de toenemende populariteit van tatoeages, maar ook aan het feit dat jongere mensen – die zich als de belangrijkste klanten voor tatoeages opwerpen – een voorkeur blijken te geven aan duur maatwerk in plaats van goedkope designs die vooraf zijn ontworpen,” zegt Jo Craven McGinty.

“Bovendien kan worden vastgesteld dat na een eerste tatoeage later vaak nog andere tekeningen volgen. Er kan dan ook worden gesteld dat niet alleen het klantenbestand is uitgebreid, maar dat tevens de inkomsten per cliënt zijn opgelopen.”

“Dat is vooral te danken aan de millennials,” zegt McGinty. “Naar schatting 47 procent van de millennials, tussen achttien en vijfendertig jaar, heeft minstens één tatoeage. Bovendien bleek 37 procent minstens twee lichaamstekeningen te hebben laten plaatsen, terwijl 15 procent minstens vijf tatoeages draagt.”

“In de oudere leeftijdsgroepen zijn tatoeages minder populair. Bij Generation X zou nog 36 procent een tattoo dragen. Bij de babyboomers loopt dat nog verder terug tot 13 procent.” 


© iStock

Laser

De proliferatie van de tatoeages heeft echter nog tweede industrie belangrijke impulsen bezorgd. Niet zelden wil de klant immers ook een eerdere tattoo laten verdwijnen.

“Het verwijderen van tatoeages blijkt een bijzonder succesvolle industrie te zijn geworden,” zegt McGinty. “De American Academy for Dermatologic Surgery meldt dat sinds het begin van dit decennium in de Verenigde Staten 687.450 tatoeages zijn verwijderd. Dat is weliswaar een kleine niche van de totale tattoo-markt, maar de ingrepen blijken vaak bijzonder intensief en duur te zijn.”

“Specialisten maken daarbij gebruik van een verfijnde laser-techniek, waarbij de inkt aan de hand van snelle lichtimpulsen met temperaturen tot 900 graden Celsius wordt afgebroken. Voor een volledige verwijdering van de tattoo zouden volgens Cameron Rokhsar, een Amerikaans dermatoloog en laserchirurg, drie tot twaalf sessies nodig zijn.

“Donkerdere huidtinten zijn moeilijker te behandelen,” getuigen specialisten. “Dat geldt ook voor bepaalde delen van het lichaam, zoals de pols of onderarm. De behandeling is tevens afhankelijk van de aangebrachte kleuren. Zwart, blauw en groen zijn het gemakkelijkst te verwijderen. Geel en wit vergen daarentegen de meest intensieve behandelingen.”

Complicaties

Volgens de American Academy of Pediatrics moet bij een laserbehandeling rekening worden gehouden met een prijs van 49 dollar tot 300 dollar per vierkante inch. Het verwijderen van een tatoeage van vijftien vierkante inch kan dan ook tussen 5.880 dollar en 36.000 dollar kosten.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention waarschuwen wel dat sommige inkten medische complicaties – zoals irritaties of infecties – kunnen veroorzaken, maar volgens McGinty moet worden vastgesteld dat het aantal problemen beperkt blijft, hoewel geen enkele instantie een systematisch onderzoek heeft gevoerd.

“Er moeten niet vaak incidenten worden gemeld, maar tijdens de eerste twee jaar van dit decennium bleek wel dat de inkt van tatoeages aan tweeëntwintig huidinfecties in New York, Washington, Iowa en Colorado moest worden gelinkt,” aldus nog McGinty.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20