Strijd om tankerreus Euronav: Noorse magnaat John Fredriksen wint eerste ronde van familie-Saverys

De familie-Saverys is er op de algemene aandeelhoudersvergadering van tankerbedrijf Euronav niet in geslaagd om voldoende aandeelhouders ervan te overtuigen om drie bestuurders uit haar kamp te benoemen. Daardoor behoudt het rivaliserende kamp van de Noorse tycoon John Fredriksen zijn overwicht.

De families Saverys en Fredriksen, twee Europese rederdynastieën, staan lijnrecht tegenover elkaar in het dossier. John Fredriksen wil Euronav fusioneren met zijn Noorse sectorgenoot Frontline. Daardoor zou een groot Europees olietankerbedrijf ontstaan waar hij het meeste te zeggen zal hebben.

Euronav is historisch ontstaan uit CMB (Compagnie Maritime Belge), een andere rederij van de clan-Saverys, en de Antwerpse familie wil haar geesteskind niet zomaar kwijt. Volgens CMB-CEO Alexander Saverys zou de fusie neerkomen op een overname door Fredriksen.

De exclusieve focus op olievervoer van het geplande fusiebedrijf vindt de havenfamilie ook achterhaald. Ze wil daarom de fusie dwarsbomen en een alternatieve, milieuvriendelijkere toekomst voor Euronav uitstippelen via een combinatie met CMB Tech, de divisie van zijn rederij die zich richt op cleantech, zoals schepen die zowel aangedreven worden door groene waterstof als die energiedrager transporteren.

Tweede ronde

Als eerste démarche wou het blok-Saverys meer greep krijgen op de raad van bestuur, die de strategische beslissingen moet goedkeuren. De drie kandidaten die de Antwerpse familie als nieuwe bestuurders naar voren schoof op de aandeelhoudersvergadering donderdagochtend raakten echter niet benoemd.

“De resultaten van de verkiezing van de raad van bestuur en de samenstelling ervan geven een duidelijk signaal van een meerderheid van de aandeelhouders dat ze voorstander zijn van de strategie die is uitgestippeld door de raad van bestuur en het directiecomité van Euronav, inclusief de voorgestelde fusie met Frontline”, zegt Euronav in een persbericht.

Daarmee heeft John Fredriksen de eerste ronde gewonnen. Toch is het spel nog niet gespeeld. De familie-Saverys vergrootte de voorbije weken stelselmatig zijn belang in Euronav en bezit nu 18,5 procent van de aandelen. Als ze erin slaagt 25 procent te verwerven, heeft ze een blokkeringsminderheid, waarmee de fusie tegengehouden kan worden.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20