Europese tankerreus in de maak: Antwerpse rederij Euronav smelt samen met Frontline uit Noorwegen

Het Antwerpse tankerbedrijf Euronav kondigt een fusie aan met zijn sectorgenoot Frontline, het bedrijf van de Noorse magnaat John Fredriksen. Dat moet leiden tot “een wereldwijde leider in de olietankerindustrie“.

“Een combinatie van Frontline en Euronav zou een marktleider creëren op de tankermarkt”, zegt Fredriksen, die al een aandeelhouder was van Euronav, in een mededeling. “Deze transactie kan een belangrijke ontwikkeling voor de tankerindustrie markeren”, klinkt het bij Euronav.

De details van de deal:

  • De fusie gebeurt via een aandelenruil: 1,45 Frontline-aandelen voor 1 Euronav-aandeel.
  • “Hierdoor zullen de aandeelhouders van Euronav en Frontline respectievelijk ongeveer 59 procent en 41 procent van de gecombineerde groep in handen hebben”, zeggen de bedrijven.
  • Het gecombineerde bedrijf, goed voor omgerekend 4,2 miljard dollar beurswaarde, gaat verder onder de naam Frontline.
  • Hugo De Stoop, de CEO van Euronav, wordt de CEO van de fusiegroep.
  • De combinatie blijft opereren vanuit België, Noorwegen, het VK, Singapore, Griekenland en de VS.
  • De gezamenlijke vloot zou bestaan uit 69 supertankers (van het type VLCC), 57 Suezmax-schepen en 20 schepen van het type 20 LR2 Aframax.

Saverys

Fredriksen: “Het nieuwe Frontline zou in staat zijn onze klanten waardeverhogende diensten aan te bieden en de bezettingsgraad van de vloot en de inkomsten te verhogen, wat alle belanghebbenden ten goede zal komen. Ik ben zeer enthousiast en geef mijn volledige steun en toewijding aan dit gecombineerde platform.”

Euronav ontstond eind jaren negentig als de tankerafdeling van CMB, de rederij van de bekende havenfamilie Saverys, maar werd daarna een onafhankelijk beursgenoteerd bedrijf.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20