Stoltenberg: ‘NAVO moet haar ‘militaire emissies’ verminderen’

De NAVO moet haar ‘militaire emissies’ verminderen als onderdeel van de maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken, aldus NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Hij ontving vandaag de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry in Brussel. 

‘We zijn het erover eens dat klimaatverandering de wereld onveiliger maakt, dus #NAVO moet opstaan en een grotere rol spelen in de bestrijding ervan – onder meer door de militaire emissies te verminderen. Ik kijk uit naar een nauwe samenwerking (met Kerry, red.)’, schreef Stoltenberg in een bericht op Twitter.

Afgelopen september verklaarde Stoltenberg nog in een opiniestuk op de NAVO-website dat hij zijn ‘hele leven al gepassioneerd is door klimaatverandering’. ‘Het is mijn verantwoordelijkheid om de dreiging van klimaatverandering voor onze gezamenlijke veiligheid aan te pakken’, schreef hij. 

Het groene Amerika van Biden

Ook de Amerikaanse president Joe Biden wil werk maken van de klimaatcrisis. In januari keurde hij een reeks maatregelen goed: olie- en gascontracten op federaal grondgebied werden onderbroken, de vloot van de federale overheid wordt elektrisch, subsidies voor fossiele brandstoffen worden stopgezet en het netwerk voor elektrische laadpalen wordt uitgebreid.

Kort na zijn inauguratie ondertekende Biden ook een decreet waarmee hij fossiele energie afzweerde tegen 2035 en waarmee de Verenigde Staten terugkeerden in het Klimaatakkoord van Parijs. Zijn voorganger Donald Trump trok zich in 2017 terug uit dat akkoord. 

Tanks met zonnepanelen

Vorige maand kondigde Stoltenberg tijdens een online congres aan dat de NAVO haar tanks en straaljagers minder vervuilend wil maken, en dus minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Een van de ideeën die het militair bondgenootschap opperde, was het plaatsen van zonnepanelen op zijn tanks

‘De NAVO zou zijn steentje moeten bijdragen om te kijken hoe we de uitstoot van militaire operaties kunnen verminderen’, zei Stoltenberg. ‘We weten dat zware gevechtstanks of gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen veel fossiele brandstoffen verbruiken en broeikasgassen uitstoten, dus we moeten nagaan hoe we deze uitstoot kunnen verminderen door middel van alternatieve brandstoffen, zonnepanelen of andere middelen om onze missies uit te voeren.’

(mah)

Lees ook:

Meer