NAVO wil tanks uitrusten met zonnepanelen: ‘Ecologisch én strategisch’

Tijdens een online bijeenkomst georganiseerd om de nieuwe toekomstplannen van de NAVO uit te tekenen, werd de nu onvermijdelijke milieukwestie op tafel gelegd. Een van de ideeën die het militair bondgenootschap overweegt om defensie te vergroenen, is het plaatsen van zonnepanelen op zijn tanks.

In de wereldwijde race naar koolstofneutraliteit wil ook de NAVO haar verantwoordelijkheid opnemen. Dat is in ieder geval wat Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de organisatie, heeft aangekondigd tijdens een online congres genaamd ‘Nieuwe ideeën voor de NAVO 2030’.

De NAVO wil zijn tanks en straaljagers minder vervuilend maken, en dus minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, schrijft The National. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie werkt daarom aan groenere alternatieven.

‘De NAVO zou zijn steentje moeten bijdragen om te kijken hoe we de uitstoot van militaire operaties kunnen verminderen. We weten dat zware gevechtstanks of gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen veel fossiele brandstoffen verbruiken en broeikasgassen uitstoten, dus we moeten nagaan hoe we deze uitstoot kunnen verminderen door middel van alternatieve brandstoffen, zonnepanelen of andere middelen om onze missies uit te voeren’, aldus Stoltenberg.

Twee vliegen in één klap

Het vergroenen van het leger is voor de NAVO ook vanuit strategisch oogpunt interessant. Door (een deel van) de voertuigen zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie, kan het twee vliegen in één klap slaan door ook het risico van bevoorradingsproblemen tot een minimum beperken.

‘We weten dat een van de kwetsbaarheden van elke militaire operatie de aanvoer van fossiele brandstoffen langs kwetsbare aanvoerlijnen is (…) Dus als we ons daar minder afhankelijk van kunnen maken, verminderen we de uitstoot, maar verhogen we tegelijkertijd de militaire efficiëntie’, zei Stoltenberg.

‘Klimaatverandering heeft gevolgen voor onze veiligheid en maakt het voor onze strijdkrachten moeilijker om ons te beschermen’, voegde hij eraan toe. ‘We hebben dus allemaal de verantwoordelijkheid om meer te doen om de klimaatverandering tegen te gaan, en daarom proberen we ons steentje bij te dragen om ground zero te bereiken.’

Lees ook:

Meer