Schadelijke herbiciden straks overbodig? Robot wiedt volledig autonoom onkruid in de wijngaard

‘De potentieel meest ontwrichtende technologie voor onkruidbestrijding ter wereld’, zo werd recent het prototype van een elektrische robot gelanceerd die ‘autonoom’ onkruid in de wijngaard wiedt via microgolven.

De Canadese start-up Eleos Robotic ontwierp deze ‘RoboWeeder’ die met artificiële intelligentie uitgerust is en dus, enigszins vergelijkbaar maar véél intelligenter dan een maairobotje in uw tuin, zelfstandig aan het werk kan in de wijngaard. 

Het apparaat verwijdert inderdaad onkruid door het via microgolven te verhitten. Het vernietigt hun cellen, droogt ze uit en veroorzaakt op die manier een fatale hitteschok. 

Essentieel is echter dat, alvorens onze onkruidduivel aan de slag gaat, hij het onkruid ook moet detecteren en identificeren. Dàt is precies de rol van het artificiële intelligentie-programma, dat dankzij een camera ‘onkruid’ herkent via golven die bijvoorbeeld vooraf werden gedefinieerd door een aanbevelingskaart. 

Deze robotverdelger kan bovendien 24/24 zelfstandig patrouilleren en zich elektrisch zelfstandig voeden, want Eleos voorziet een ladingsstation in de buurt van zijn actieterrein, waarnaar deze robot zich op eigen houtje beweegt, zonder menselijke interventie. 

Dit voorjaar wordt dit onkruidwonder finaal getest in Kelowna, British Columbia, alhoewel nu blijkbaar het orderboekje al aardig volstroomt. Want als deze RoboWeeder zijn reputatie effectief op grotere schaal waarmaakt, worden (schadelijke) herbiciden straks overbodig in veel wijngaarden. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20