Dodelijke afloop met wijn

Dodelijke aflopen met wijn, een veel voorkomend fenomeen is dat niet. En toch, je vindt wel wat situaties waarbij het echt gebeurt.

Vorig jaar kwam de leider van de Wagnergroep aan zijn einde. Eén ding weten we zeker, dat dit de officiële communicatie is die we meekregen vanuit de Russische staatspers. Een filmscenario van de betere James Bond-film schrijft zichzelf zo goed niet. De bom in het vliegtuig van Prigozjin zat in de wijnkist.

Los van dat Bond-scenario sprak dat wel tot de verbeelding: waarom moest die bom nu net in de wijnkist zitten. En zaten die flessen daar dan nog in? Wij kunnen ons maar moeilijk inbeelden dat het goedkope wijn was. Zonde van de wijn… maar mogelijks wel een noodzakelijk overlijden voor wereldvrede.

Heel wat research later hebben wij niet zoveel precedenten gevonden met bommen in wijnkisten. Zou dat betekenen dat al die andere leiders, die de dood in gejaagd werden, geen wijn liefhebbers waren? Geen idee… Onze nieuwsgierigheid was getrokken naar dodelijke aflopen met wijn. Wij vonden enkele opmerkelijke situaties waarvoor wij u, dierbare lezer en wijnliefhebber, willen waarschuwen.

Voldoende verluchting

Zo kan je ook aan je einde komen als je zelf wijn wil maken. Vooral oppassen geblazen met de dampen die vrijkomen bij het maken van de wijn. In 2021 kwamen vier familieleden van een Italiaanse familie, afkomstig uit de regio Calabrië, aan hun einde toen ze hun zelfgemaakte wijn trachtten te bottelen. Eerst raakte er 1 persoon bedwelmd door de dampen, zoals familieliefde het voorschrijft, repten de anderen zich om de man te helpen. Daarbij laten ze echter zelf het leven omdat de vrijgekomen dampen ook hen bedwelmen.

Als je van plan bent wijn te maken moet je voldoende verluchting voorzien in de ruimte waar je deze gaat produceren. Door het vergisten van de most komt koolstofdioxide vrij en dat kan de zuurstof in je ruimte wegdringen waardoor er te weinig zuurstof in de lucht aanwezig zal zijn. Zoiets valt simpel te meten met een zuurstofmeter. In professionele wijnkelders hangt dit als standaardmateriaal. Als je zelf aan de slag wil gaan, is het dus opletten geblazen en goede voorbereidingen treffen. Zou er wijn geschonken zijn op de begrafenis, dat is een hamvraag die blijft open staan?

Ook professionelen moeten oppassen bij het maken van wijn. In Spanje stierven twee mannen toen de ene een wijnvat wou controleren. Door ongelukkig uit te glijden viel de ene man in het vat. Onmiddellijk wou zijn collega hem te hulp komen en zaten ze met twee in het vat. Alleen werden ze ook hier al snel bevangen door de koolstofdioxide die zich in het vat bevond en kwamen ze uiteindelijk beiden om het leven. Dan mag je al in een goed verluchte professionele wijngaard werken, een ongeluk is snel gebeurd.

Drugssmokkel

Dichter bij huis verkoopt de overheid al wel eens goederen die in beslag genomen zijn. Dit komt de staatskas ten goede, en wat goed is voor de staatskas is goed voor alle belastingbetalers. Goederen die verkocht worden maar niet geclaimd worden eigendom van de staat en bij verkoop gaan de inkomsten rechtstreeks naar de staatskas. Alleen durft het wel eens mislopen, want ja, de goederen die in beslag genomen worden komen soms uit criminele milieus.

Drugssmokkelaars zijn inventief. Flessen met MDMA en amfetamines, zogenaamde partydrugs, zijn geen uitzondering meer. Een aantal jaar geleden verkocht de overheidsdienst Financiën, bevoegd voor openbare verkopen, via de Finshop een lot met flessen wijn. Wat men niet weet op voorhand, bij een verkoop, is waar die flessen vandaan komen. De mannen die dronken van een fles ‘Solbri Piedmonte Cortes’, gekocht voor 3,5 euro, begonnen paranoïde te worden of hevig te zweten. Gelukkig overleefden deze onfortuinlijke kopers het. Een koopje blijkt wel vaker een kat in een zak.

Minder goed verging het een paar jaar later, een vrouw, die dan weer via een gewone winkel een fles Red Merlot Cabernet Sauvignon 2016 kocht van het merk Black & Bianco. Alweer MDMA in het spel. Al bij de eerste slok zakte de vrouw in elkaar. Vijf dagen later stierf zij. Nochtans waren er vermoedens van een slechte fles. De kleur was troebel en voldeed helemaal niet aan de standaard wijnkleur. Maar wie denkt nu dat je netjes aangekochte fles in de shop, ongeopend, vol partydrugs zal zitten? Niemand, inderdaad. Enkel aan de kurk zou je kunnen merken dat er smokkelwaar in de fles zit. Meestal wordt deze gemanipuleerd door het toevoegen van de drugs of de kurk gaat reageren op de substantie die met de wijn vermengd wordt. Een dader werd helaas nooit gevonden, alsook geen groot smokkelnetwerk, het bleef bij die ene gemanipuleerde fles. Qua reputatieschade voor de wijnproducent kon dat helaas wel tellen.

Mochten jullie nog meer fascinerende verhalen hebben met dodelijke afloop, aarzel niet deze te delen met ons!

Meer
Wijn Insider