Verkoop van champagne daalt met 8,2 procent

Samengevat. De verkoop van champagne is vorig jaar teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie, met een totaal van 299 miljoen flessen. Deze daling van 8,2% ten opzichte van het voorgaande jaar markeert een normalisatie na een periode van buitengewone groei.

Waarom is dit belangrijk?

Deze ontwikkeling in de Champagne-industrie weerspiegelt de bredere economische trends, zoals inflatie en veranderingen in consumptiepatronen. Het biedt inzicht in hoe luxe goederen zich aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden.

In het nieuws. In 2023 is de verkoop van champagne in Frankrijk met 8,2% gedaald tot 127 miljoen flessen, voornamelijk als gevolg van inflatie die huishoudbudgetten onder druk zet.

  • De export is ook met 8,2% gedaald naar 172 miljoen flessen, maar blijft boven het niveau van 2019.
  • Meer dan 57% van de totale champagneverkoop komt nu uit export, een significante stijging ten opzichte van 45% tien jaar geleden.

Zoom in. In 2019 werden 297,3 miljoen flessen verkocht. In 2020 daalde dit met 18% door de pandemie, maar herstelde in de volgende twee jaar met 33%.

  • De waarde van de verkochte champagne, vooral in exportmarkten, heeft de sector geholpen de omzet boven de 6 miljard euro te houden, ondanks een daling in volume.

Zoom out. De champagne-industrie past zich aan de nieuwe marktomstandigheden aan, waarbij overproductie en geopolitieke factoren een rol spelen.

  • De sector benadrukt de noodzaak van marktstabiliteit, gezien de strikte productieregels en geografische beperkingen van de champagne-appellatie.
Meer