Heroïsche prestaties vragen om Italiaanse godendrank

Heldendaden, heroïsche tochten of noem het wat het is, zware fietsdagen verdienen op het eind van de dag de beste wijn die je kan krijgen. In het kader van dit thema selecteerden we vier flessen uit Italië. De grote overwinnaars in machtige strijdtaferelen waren toch de Romeinen, niet?

1. Cantina della Volta – Lambrusco di Sorbara DOC – Emilia-Romagna – Rosé – 2016

Bubbels hebben altijd een streepje voor als je iets te vieren hebt, hoewel dat soms terecht is en soms ook niet. We gaan voor een wijn uit de Emilia Romagna streek en durven het aan om een Lambrusco te openen. Waarom hebben we het hier expliciet over aandurven?  

Doorheen de jaren heeft Lambrusco een barslechte reputatie gekregen. Al te vaak kwamen er minderwaardige wijnen op de markt, die het vooral moesten hebben van hun zoetere smaak. Dat kan ook lekker zijn als koud aperitiefdrankje met aardbeien, maar heeft nog bitter weinig met wijn te maken. 

Een weinig open neus is alvast het eerste wat zeer kenmerkend is aan deze roze bubbels. Ze geeft weinig prijs. Een traditionele geur van groene appel, die je vaak hebt bij schuimwijnen is zeker niet aanwezig. Eerder tinten die doen denken aan rozenwater. Hopelijk is dit geen te zoete Lambrusco. Fingers crossed! 

Cantina della Volta tracht een kwaliteitslambrusco op de markt te brengen. Tegelijkertijd experimenteren zij met de “methode traditionnel” waarbij hun fles bubbels het niveau van een goede champagne moet evenaren. In het glas zijn er alvast niet veel parels te vinden. In aanzet is dit een lekkere fruitige schuimwijn, zonder over te hellen naar het zoete en met een subtiel bittertje op het einde. Een beetje pompelmoes is zeker aanwezig. We missen wel wat de  explosie van sprankelende zuurtjes, die net zo heerlijk kunnen zijn om iets feestelijk te vieren. In onze smaakbeleving valt de wijn snel plat en is er een weinig lange afdronk. Vermoedelijk zit het druilerige weer er voor iets tussen. Het pompelmoes bittertje blijft wellicht langer tintelen met wat zonnestralen erbij. 

Na heroïsche tochten wordt de nood aan ontspanning met absurde taferelen groot. Ondertussen kookt de chef, proeven wij verder en slaat een kind wil om zich heen met een hellebaard. We zijn immers in Frans Vlaanderen beland en het is steeds leuk om bij wijn ook wat geschiedenis te degusteren. Rond 1700 werd deze regio werd afgestaan aan Frankrijk door het graafschap Vlaanderen na overwinningen door de Franse Koning Lodewijk XIV. Als conclusie besluiten we volgend: voor deze fles gaan we in de toekomst niet meer. Iets te prijzig voor te weinig feest in de mond. 

Alcohol: 12,5 %

Prijs: 24 euro 

Online te koop

2. Sant’Orsola – Valpolicella DOC – Veneto – rondinella, molinara, corvina – 2019 

Over naar de eerste fles rood. Een lichtgewicht past het best om wat op smaak te komen. Na uren fietsen moet je het niet meteen te zwaar of moeilijk maken. Met een alcoholgehalte van 11,5 procent zitten we alvast goed.  

In de neus veel frisheid en rood fruit. Quasi een volledige fruitmand van kersen en frambozen dringt de neus binnen. Die kersen en frambozen blijven fris hangen en evolueren verder niet. Intense rijpingsprocessen ga je hier niet vinden. Het blijft bij rood fruit. 

Wijnhuis Casa Sant’Orsola is een van de grootste Italiaanse familiebedrijven die wijn maken. Sinds 1947 groeit het bedrijf continu. De specifieke focus voor de productie ligt op wijnen met druiven uit wijngaarden uit Piemonte. Maar ze zoeken ook al wel eens druiven van coöperaties uit andere regio’s, zoals hier het geval is bij deze Valpolicella die uit Veneto komt. 

In Veneto vind je veelvuldigt Corvina en rondinella druiven. Daar waar de corvina druif eerder frisheid en fruit zal bijbrengen in de wijn, zorgt de rondinella druif voor meer afronding en minder scherpe kenmerken. 

In de mond is dit zoals verwacht een lichtere wijn zonder tannines. Wel opmerkelijk, op de smaakpapillen komt de eerste slok aan als zuurzoet. Dat verbaast ons enigszins wel omdat we gehoopt hadden op wat meer afronding door de rondinella. Het gaat van bittere amandelen naar zure rode besjes. Een absolute topwijn zouden we dit niet noemen, daarvoor heeft ze iets te weinig finesse. Het wijnhuis is ook niet echt gespecialiseerd in wijnen uit deze streek en dat proef je. Soms past de uitdrukking, schoenmaker blijf bij je leest. Wie meer hoogstaande kwaliteit zoekt kan best voor een wijnmaker uit Veneto zelf gaan. Toch beoordelen we deze Valpolicella als correct en gebalanceerd. Eerder en rechttoe rechtaan dronk die perfect past bij lichtere vleesgerechten of wat koude Italiaanse vleeswaren. 

Alcohol: 11,5 %

Prijs: 8 euro

3. Beni di Batasiolo – Barolo DOCG – Piemonte – Nebbiolo 2013 

Na het lichtere werk stappen we over naar het zwaardere werk. Het BBQ-stel mogen we dan al niet hebben aangekregen – toch even aanstippen dat het foutje lag aan het ontbreken van gas – het vlees was er en werd dan maar geroosterd in de oven. En ja, wij eten zeker ook veel groenten, die gingen de grillpan in.

Een prachtige robijnrode gloed in het glas, dikke rode tranen die in slow-motion rondwalsen en v tertiaire aroma’s die ons overweldigen in de neus. Hout, toast, geroosterde noten … dat belooft bij onze maaltijd. Dit is een wijn die je lang genoeg moet laten liggen om tot zijn recht te laten komen. Ook nu nog zijn er veelvuldig tannines aanwezig die nog niet volledig versmolten zijn, maar ze zijn niet storend of streng. Een klasbak die je zeker nog zo’n tien jaar in je kelder kan laten liggen, helemaal zonder angst dat hij over ‘the top’ zal raken. 

Een zeer soepele Barolo die geen millimeter inboet op fruit en speelse zuurtjes. Alles in deze fles wordt herleidt tot de essentie van een goeie fles wijn die 24 maanden lang gerijpt heeft op Sloveense eiken vaten. Finesse die voortkomt uit het nog steeds aanwezige fruit, vooral kersen, gecombineerd met een vollere warme smaak door het verouderingsproces. Na botteling uit het vat rijpt de wijn eerste verder in stalen vaten en daarna nog eens 6 tot 12 maanden op fles. Het prijskaartje ligt hoger dan wat we voorheen al dronken, maar het bleek de investering helemaal waard. Helden verdienen een fles met intensiteit en diepgang. 

Alcohol: 13,5 %

Prijs: 40 euro

4. Kurtatsch Freienfeld – Chardonnay Riserva DOC – Alto Adige – 2018 

De waarheid gebiedt ons te zeggen dat we niet doorgegaan zijn met alles op één avond te tasten wat in de voorraad zat. Ons motto is immer, het moet gezond blijven. Als de vermoeidheid toeslaat, stel je beter die ene fles een dag uit. Komt dat niet neer op langer wijnplezier? Wij kunnen enkel zeggen… dat uitstel… dat was een absolute topbeslissing. 

Cantina Kurtatsch vind je ten zuiden van Tirol. Dit is één van de oudste coöperatieven in de Alto Adige. Maar liefst 190 families behoren tot de coöperatieve, waarbij generatie na generatie de traditie van het wijn maken doorgeven. Kurtatsch wil ondanks het feit dat ze op  grote schaal werken, zeker de familiewaarden en tradities bewaren. 

Enkel in uitzonderlijke jaren wanneer de weersomstandigheden ideaal wordt deze Chardonnay Riserva gemaakt. Dat is tegelijk een vloek als een zegen. Een volle filmende wijn, waar je niet snel genoeg van krijgt, smelt weg op je tong. Niemand zal snel genoeg krijgen van deze witte wijn, waardoor het vloek is dat ze niet elk jaar geproduceerd wordt. Net door radicaal de keuze te maken, deze wijn enkel te maken wanneer de weersomstandigheden optimaal zijn, krijg je een topproduct. En daar zit de zegen, dat de wijnmaker niet wil inboeten op kwaliteit. Enkel wanneer de wijnraken de beste chardonnaydruiven voortbrengen, kan de kwaliteit van de wijn gegarandeerd worden. 

Voor deze ‘Freienfeld’ liggen de wijnranken tussen 300 en 500 meter hoogte. Fermentatie gebeurt in Franse eiken vaten, en zo rijpt de wijn 12 maanden. De nootjes vlogen ons tegemoet in de neus meteen een warme en toegankelijke invitatie om een eerste slok te nemen. Een open neus met exotisch fruit en elegantie in de tertiaire geuren was ons oordeel. 

In de mond ontwaar je een rijke wijn, zijdezacht, volledig rond in alle hoeken van de mond. We hadden zowaar het idee dat er in de aanzet retsina-tinten te ontdekken vielen, zonder de echte bitterheid van onrijpe groene olijven, die retsina soms kan hebben. Onmiddellijk erna zitten alle fluwelen tinten die je nodig hebt bij een goede en rijke Chardonnay. Deze fles is op dronk maar kan zeker nog heel wat jaren in de kelder aan. Prijs kwaliteit, één van de beste wijnen die wij de laatste tijd gedronken hebben. 

Alcohol:  14 %

Prijs: 38,7 euro

Te koop bij Wijnhuis Vanden Bulcke 

Meer