Rivian ziet alweer af van plannen om elektrische bestelwagens in Europa te maken

De Amerikaanse EV-fabrikant wil zich concentreren op zijn bestaande consumenten- en commerciële activiteiten, aangezien deze “de meest aantrekkelijke mogelijkheden op korte termijn vertegenwoordigen om de waarde te maximaliseren” voor het automerk.

In het nieuws: Tesla-rivaal Rivian beëindigt een geplande joint venture met Mercedes-Benz Vans.

  • “De opschorting van dit partnerschap weerspiegelt het lopende evaluatieproces van onze grote kapitaalprojecten, terwijl we rekening houden met onze huidige en verwachte economische omstandigheden”, zegt Rivian-CFO Claire McDonough in een verklaring.

De details: De overeenkomst voor de productie van elektrische bestelwagens in Europa werd slechts drie maanden geleden gesloten.

  • Volgens de overeenkomst zouden de voertuigen worden geproduceerd in fabrieken in Polen, Hongarije en Roemenië. De twee bedrijven waren in gelijke mate betrokken bij het proces, waarbij elk bedrijf 50 procent van de kosten bijdroegen, maar ook 50 procent van de winst zouden opstrijken. 
  • Met deze deal deed Rivian wat zoveel andere start-ups doen om in te spelen op de vraag naar elektrische bestelwagens, onder druk van gevestigde fabrikanten zoals Ford en General Motors, zo stelt Reuters.

Verrassende ommekeer

De oorzaak: hoewel Rivian het niet preciseert, hebben verstoringen in de productieketen en wereldwijde macro-economische onrust zeker een belangrijke rol gespeeld in zijn beslissing. Want hoewel het bedrijf goed heeft gepresteerd, laat het al enige tijd pessimistische geluiden horen over de toekomst.

  • Het blijft echter verrassend om een dergelijke ommekeer te zien slechts 3 maanden na de ondertekening van een overeenkomst.
  • Rivian heeft echter aangegeven dat het open blijft staan voor het verkennen van toekomstige projecten met Mercedes-Benz “op een geschikter moment”.
  • Eerder dit jaar had de autofabrikant al aangekondigd zijn productieverwachtingen te halveren.

Mercedes-Benz Vans van zijn kant zei dat de beslissing van Rivian geen invloed zou hebben op zijn elektrificatiestrategie, zijn productieschema of zelfs de opstart van zijn nieuwe fabriek in het Poolse Jawor. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20