Grote investeerders in Tesla-rivaal Rivian nerveus, “Ford verkoopt 8 miljoen aandelen”

Sinds de beursgang van Rivian, een Amerikaans automerk dat elektrische pick-ups en SUV’s produceert, is de waarde van zijn aandeel met bijna 72 procent gezakt. Investeerder Ford gaat volgens bronnen van CNBC 8 miljoen van zijn aandelen in het bedrijf verkopen.

Het afgelopen halfjaar is hobbelig geweest voor de Rivian-aandeelhouders. Na de beursintroductie van het bedrijf in november vorig jaar was de marktkapitalisatie 86 miljard dollar. Die is nu gedaald tot 26 miljard dollar.

Insider lockup

Investeringen in Rivian hebben een gat geslagen in de kwartaalresultaten van Ford. Die laatste tekende een verlies op van 3,1 miljard dollar in de eerste drie maanden van het jaar. Dat was te wijten aan een marktwaardeverlies van Fords aandeel in Rivian (12 procent) van 5,4 miljard dollar.

Ford bezit 102 miljoen Rivian-aandelen en wil daar volgens CNBC nu 8 miljoen of 7,84 procent van verkopen via Goldman Sachs. Tegen de huidige marktwaarde van rond de 29 dollar per aandeel, zou dat neerkomen op een bedrag van 232 miljoen dollar.

Ook JPMorgan Chase zou tussen de 13 en 15 miljoen van zijn aandelen in Rivian willen verkopen.

Amazon, eveneens een grote aandeelhouder van Rivian (18 procent), boekte in het eerste kwartaal een verlies van 7,6 miljard dollar op zijn aandelen in producent van elektrische auto’s. Dat leidde op zijn beurt tot een totaal nettoverlies van 3,8 miljard dollar voor het kwartaal. Het is niet duidelijk of ook Amazon van een deel van zijn aandelen in Rivian af wil.

De verkoop van de Rivian-aandelen komt na de insider lockup “de periode nadat een bedrijf naar de beurs is gegaan waarin vroege investeerders en insiders hun aandelen niet kunnen verkopen”, zo legt David Faber van CNBC uit. “Dat zorgt ervoor dat de beursgang ordelijk verloopt en dat de markt niet wordt overspoeld met extra aandelen.”

Prijsstijging meteen teruggedraaid

Rivian werd in 2009 opgericht en trok naar de beurs in 2021. De autofabrikant produceert drie voertuigen: de R1T (elektrische pick-up), de R1S (elektrische SUV) en de Rivian Commercial Van of RCV (elektrische bedrijfswagen).

Het bedrijf verhoogde in maart plots de prijzen van de R1T en R1S flink. Maar na forse kritiek draaide Rivian die prijsverhogingen al snel terug. In de Amerikaanse fabriek van de onderneming in Illinois werden in het eerste kwartaal van dit jaar 2.553 wagens gebouwd.

Dit jaar hoopt men in totaal 25.000 auto’s te produceren, een halvering van de eerder geplande 50.000 exemplaren.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20