Persoonlijke ervaringen vormen de beste opstap naar milieuactie

De individuele ervaringen van personen met de natuur kunnen een grotere motivator voor een deelname aan milieuacties betekenen dan onheilspellende en waarschuwende boodschappen van wetenschappers en overheden. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan, gebaseerd op campagnes van het Environmental Defense Fund rond de bescherming van de monarchvlinder.

“Net zoals vele andere natuurorganisaties is het Environmental Defense Fund van donaties afhankelijk om zijn inspanningen voor natuurbehoud te kunnen financieren”, benadrukken de onderzoekers. “Daarvoor worden onder meer campagnes voor fondsenwerving opgezet, terwijl met sociale media, email en andere online platformen het contact met het publiek wordt onderhouden.”

Persoonlijke verhalen

In de campagne die door de wetenschappers aan de University of Michigan werd onderzocht, werd aan donateurs gevraagd om op de website van de organisatie hun persoonlijke verhalen over ontmoetingen met de vlinders te publiceren.

In totaal werden bijna zevenhonderd verhalen, vaak gelinkt aan de jeugd van de donateurs, genoteerd. “De verhalen beschreven krachtige gevoelens en getuigden van vreugdevolle herinneringen aan persoonlijke ontmoetingen met de monarchvlinders.”

“Bovendien brachten deze getuigenissen een aantal interessante thema’s voor campagnes rond de redding van de monarchvlinders naar voor, samen met getuigenissen over de noodzaak van natuurbehoud en oproepen tot milieuactie”, zeggen de onderzoekers nog.

“Het delen van persoonlijke ontmoetingen ging gepaard met inspanningen om de soort te redden, zoals het planten van kroontjeskruid om de monarchvlinders te voeden.”

Donaties

“Een getuigenis van persoonlijke ervaringen met de monarchvlinders ging bovendien samen met grotere financiële donaties”, betoogt onderzoeksleider Stephanie Preston, professor psychologie aan de University of Michigan.

“Door gebruik te maken van persoonlijke ervaringen met dieren in het wild, wordt het bewustzijn en de associaties met soorten gestimuleerd. Dit kan later de motivatie vergroten om een bijdrage te leveren om de soort te laten overleven.”

“Dit betekent dat een interactie met lokale soorten in wetenschapslessen en ervaringen in de natuur tot een levenslange bekommernis over het welzijn van soorten, het natuurbewustzijn en acties voor het milieu kan opbouwen”, voert Preston nog aan.

“Het bevorderen van gedenkwaardige persoonlijke ontmoetingen met soorten flora of fauna kan de persoonlijke betrokkenheid vergroten en toekomstige natuurbeschermers creëren.”

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20