Obligatie moet helpen om populatie zwarte neushoorns te redden

De Wereldbank brengt een obligatie op de markt die de nodige financiële middelen moet verzamelen om de populatie zwarte neushoorns in Zuid-Afrika te redden. Het Rhino Impact Investment Project, een initiatief van de Zoological Society of London, hoopt met de uitgifte een bedrag van 670 miljoen rand – ongeveer 40 miljoen dollar – te kunnen ophalen.

De initiatiefnemers spreken van de eerste obligatie ter wereld die op natuurbehoud is gericht.

Stropers

Het rendement van de obligatie, die loopt over een periode van vijf jaar, wordt bepaald door het tempo waarop de populaties zwarte neushoorns in twee Zuid-Afrikaanse reservaten zullen toenemen.

De wereld telt momenteel nog ongeveer 29.000 neushoorns, verdeeld over vijf verschillende soorten. In Zuid-Afrika kan ongeveer 80 procent van die totale populatie worden teruggevonden. Het overgrote deel van die groep bestaat echter uit witte neushoorns.

Er zouden nog amper 5.500 zwarte neushoorns zijn overgebleven. Een halve eeuw geleden was er nog sprake van een bestand van 65.000 dieren. Ooit zou de populatie zwarte neushoorns uit 850.000 dieren hebben bestaan. In Zuid-Afrika zouden er nog bijna 2.050 zwarte neushoorns kunnen worden geteld.

De zwarte neushoorn, die veel kleiner is dan de witte rinoceros, kan een gewicht halen van ongeveer 1,4 ton.

Rinocerossen worden bedreigd door stroperij, vooral vanwege de vraag in Vietnam en China naar het poeder van de hoorns van de dieren. Aan dat product wordt in die landen door sommigen immers geneeskundige krachten toegemeten. Het poeder zou volgens hen kanker kunnen genezen, maar ook de viriliteit van de man versterken.

Rhino Impact werkt voor de uitgifte van de obligatie samen met het Addo Elephant National Park en het Great Fish River Nature Reserve, twee natuurgebieden in de Zuid-Afrikaanse provincie Oostkaap.

Uitbreiding

De obligatie geeft geen toegang tot een jaarlijkse coupon, maar betaalt de beleggers op het einde van de loopperiode hun oorspronkelijke kapitaal terug, aangevuld met een eventuele premie, afhankelijk van de groei die de populatie neushoorns op vijf jaar tijd zal hebben getoond.

Die eventuele premie zal worden verstrekt door de Global Environment Facility, die donaties heeft ontvangen van meer dan veertig landen. Oorspronkelijk was voorzien de obligatie vorig jaar te lanceren, maar dat moest door de uitbraak van de coronapandemie worden opgeschort. De Wereldbank zou nu later dit jaar de obligatie op de markt brengen.

‘Indien het project een succes blijft, kan het programma worden uitgebreid om ook populaties van zwarte neushoorns in Kenia en andere diersoorten zoals leeuwen, tijgers, gorilla’s en orang-oetans te beschermen’, benadrukt Rhino Impact.

‘De obligatie biedt aan mensen die geïnteresseerd zijn in natuurbehoud een kans om de geleverde steun terug te verdienen en mogelijk te herinvesteren in nieuwe projecten. Deze formule kan een alternatief worden voor het traditionele natuurbehoud, waarbij de projecten meestal door overheden of filantropen worden gefinancierd.’

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20