Peking verminkt vrijhaven Hongkong, maar is wel woest dat VS bedrijven waarschuwt voor zakendoen in de stad

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag in een persbericht dat Washington bedrijven misleidt over de situatie in Hongkong. De Verenigde Staten zouden China willen zwartmaken door de nationale veiligheidswet in de semiautonome regio te bekritiseren. Het Witte Huis bereidt zich namelijk voor om bedrijven te waarschuwen voor de nieuwe arbitraire wetgeving in de stad.

Waarom is dit belangrijk?

De economische gevolgen van de nationale veiligheidswet, een legaal keurslijf dat Peking de speciale administratieve regio Hongkong vorig jaar oplegde, beginnen merkbaar te worden. Washington zal voortaan Amerikaanse en andere internationale bedrijven waarschuwen voor ze hun zaken naar de metropool brengen. Peking reageert woest.

De Verenigde Staten willen het imago en zakelijk ecosysteem van het financiële centrum Hongkong beschadigen door de nationale veiligheidswet in diskrediet te brengen, meent het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht dat woensdag uitkwam.

Volgens de Chinese overheid is Hongkong sinds de aanname van de controversiële wet enkel “veiliger en stabieler” geworden. Washington zou “sinistere beweegredenen” hebben om Hongkong te bekritiseren. De Verenigde Staten zouden de economische ontwikkeling van China willen treffen, staat nog te lezen in het persbericht. Maar klopt die uitspraak wel?

Bevriezen van activa en pesten van ambitieuze Chinese bedrijven

In de realiteit is echter gebleken dat de nationale veiligheidswet exact het tegenovergestelde van “veiligheid en stabiliteit” heeft veroorzaakt in Hongkong. De wet verbiedt in theorie activiteiten in betrekking tot “subversie, terrorisme, afscheiding en buitenlandse collusie”. Maar in de praktijk wordt de definitie van die termen om de haverklap misbruikt door de Chinese en Hongkongse overheid om activisten en journalisten te muilkorven.

Zo werden eind juni de activa van de prodemocratische krant Apple Daily bevroren, waardoor die onderneming gedwongen de deuren moest sluiten. Tientallen activisten, waaronder Apple Daily-oprichter Jimmy Lai werden veroordeeld tot zware celstraffen onder het mom van de veiligheidswet.

Daarmee is de kous nog niet af. Het hardhandige optreden van de Chinese overheid tegen Hongkongse techbedrijven, die lonken naar een beursgang in het buitenland, deed westerse investeerders al met de wenkbrauwen fronsen.

Onlangs werden ook de Amerikaanse techgiganten geviseerd in de stad. Door een voorgestelde uitbreiding van de privacywetgeving in Hongkong dreigden Facebook, Twitter, Google en moederbedrijf Alphabet de stad te verlaten.

Chinese overheid krijgt toegang tot gevoelige data

De toekomst van Hongkong, ooit één van de meest bruisende handelsvrijhavens ter wereld, ziet er op dit moment in ieder geval niet rooskleurig uit. Het Witte Huis zal Amerikaanse bedrijven vanaf deze week waarschuwen over de potentiële risico’s die gemoeid zijn met zakendoen in Hongkong.

Een van de grootste gevaren is de mogelijkheid van de Chinese regering om gevoelige data die in Hongkong wordt opgeslagen te bemachtigen, schrijft persagentschap Bloomberg.

(am)

Lees ook:

Meer