‘Vrijheden volledig uitgehold’: Handelsprivilege Hongkong met VS komt op het hakblok

Het Amerikaanse rapport over de ‘Hong Kong Policy Act’ komt donderdag uit. In dat jaarlijks verslag bekijken de Verenigde Staten of ze de speciale economische behandeling van Hongkong zullen verder zetten. Er groeit in het Amerikaanse Congres steeds meer weerstand tegen een verderzetting van dat beleid. Vandaag veroordeelde Hongkong ook nog zeven prominente activisten, waaronder mediamagnaat Jimmy Lai.

De ‘United States-Hong Kong Policy Act’ werd in 1992 in het leven geroepen. Het liet de Verenigde Staten toe om Hongkong te behandelen als een onafhankelijke economische entiteit, los van het Chinese vasteland. Ook na de Britse overgave van Hongkong aan China in 1997 kon de stad zo profiteren van onafgebroken handel met de Amerikanen. Daardoor groeide de stad uit tot een belangrijke financiële slagader in Azië en een vrijhaven voor westerse journalisten en ondernemers.

Volgens de regering-Biden is het tijd om die privileges te laten varen. De vrijheden van Hongkong zouden ondertussen permanent beschadigd zijn door de verschillende juridische omwentelingen die de metropool de laatste maanden gedwongen moest ondergaan onder druk van Peking. De meest flagrante daarvan was het invoeren van een nieuwe nationale veiligheidswet waardoor mensen kunnen opgepakt worden die uitspraken deden die konden worden opgevat als terroristisch of niet in overeenstemming met de soevereiniteit van China, waar Hongkong dus onlosmakelijk deel van uitmaakt.

Consistentie met de Trump-era

Daarmee wordt er door het Biden-team een voortzetting van de regering-Trump ingezet. Voormalige minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wierp de afgelopen jaren ook al verschillende keren op om definitief komaf te maken met de HK Policy Act.

‘De laatste jaren heeft de Volksrepubliek China de vrijheden en autonomie van Hongkong volledig uitgehold en ontmanteld. Daarmee zijn ze in overtreding met hun verdrag met de Britten (de overgave van Hongkong in 1997, red.) en met de Hongkongse basiswet,’ zei Anthony Blinken, de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Daarmee raadt Blinken officieel het Congres aan om de HK Policy Act te schrappen of volledig te herzien, wat enorme economische gevolgen voor de stad en China zal teweegbrengen.

Wie is Jimmy Lai?

Ook donderdag aan de gang in Hongkong: Terwijl de VS de Hongkongse en Chinese overheid beschuldigen van het overtreden van de wet in Hongkong, werd er vandaag een uitspraak gedaan in de zaak van verschillende activisten. Daar zit een opmerkelijke figuur bij: de mediamagnaat Jimmy Lai.

Lai is de oprichter van Apple Daily, een Hongkongse krant met een serieuze reikwijdte op sociale media. Apple Daily schrok er de laatste jaren niet van terug om kritiek te uiten op de behandeling van Hongkong door Peking. Daarvoor moet Lai nu blijkbaar boeten. Lai is al sinds midden 2020 in hechtenis.

Samen met Lai werden zes andere Hongkongse activisten veroordeeld. Ze zouden illegale protesten tegen de beruchte nationale veiligheidswet mee hebben georganiseerd. De zeven Hongkongers riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar.

Later dit jaar zal Lai ook voor de rechter verschijnen voor een overtreding van de nieuwe veiligheidswet. Hij zou samengewerkt hebben met buitenlandse regeringen om de soevereiniteit van China omver te werpen. De Hongkonger kan daarvoor achter de tralies verdwijnen voor de rest van zijn leven. (wdm)

Lees ook: VK verwelkomt migratiegolf van Hongkongers met torenhoge vastgoedprijzen en bureaucratisch gestuntel

Meer