Amnesty reageert op sluiting Apple Daily: “Zwartste dag voor persvrijheid in Hongkong”

De prodemocratische Hongkongse krant Apple Daily legt de drukpersen voorgoed stil, nadat vijf werknemers gearresteerd werden voor de overtreding van de Chinese veiligheidswet. Amnesty International reageert verbolgen.

De raad van bestuur van de krant meldt dat het laatste gedrukte nummer zaterdag verschijnt. Vorige week vielen ongeveer 500 agenten de redactie van Apple Daily binnen omdat verschillende berichten en opiniestukken in strijd zouden zijn geweest met de omstreden veiligheidswet. Onder meer de hoofdredacteur werd gearresteerd en bankrekeningen werden geblokkeerd.

Na de inval beschuldigde de politie de krant ervan sinds 2019 meer dan 30 artikelen te hebben gepubliceerd waarin landen werden opgeroepen sancties op te leggen tegen Hongkong en China.

Mediamagnaat Jimmy Lai

“De raad van bestuur kondigt met spijt aan dat door de huidige omstandigheden in Hongkong, Apple Daily in printvorm zijn laatste editie zal kennen op zaterdag 26 juni, en in digitale vorm beschikbaar zal zijn tot zaterdag om 11.59 uur. Dit bedrijf bedankt de lezers voor de steun en de journalisten, werknemers en adverteerders voor de toewijding de voorbije 26 jaar”, klinkt het in een mededeling.

De krant werd in 1995 opgericht door Jimmy Lai, die al vastzat voor een reeks aanklachten. De mediamagnaat was een van de meest prominente voorstanders van de democratische beweging in Hongkong. Afgelopen mei werd hij veroordeeld tot een celstraf van 14 maanden wegens betrokkenheid bij de massale protesten van de prodemocratische oppositie in 2019.

“Zwartste dag”

Yamini Mishra, regionaal directeur van Amnesty International, noemt de sluiting van de krant “de zwartste dag voor de persvrijheid” in de recente geschiedenis van Hongkong. “De regering verbiedt de krant in feite om artikels te publiceren die haar bekritiseerden en om verslag uit te brengen over internationale discussies met betrekking tot Hongkong”, zegt ze. “Dit is een onaanvaardbare aanval op de vrijheid van meningsuiting.”

“De arrestatie van Apple Daily-medewerkers, de inbeslagname van journalistiek materiaal en de bevriezing van de activa zullen alle media die in Hongkong actief zijn, de rillingen over de rug doen lopen”, vervolgt Mishra. “Het feit dat de autoriteiten de nationale veiligheidswet gebruiken om dit optreden mogelijk te maken, onderstreept het zeer repressieve karakter van de wetgeving.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20