Hongkong zet de aanval op journalisten in: leger van politieagenten valt prodemocratische krant binnen

Donderdag vielen honderden politieagenten de redactie van de Hongkongse krant Apple Daily binnen. Drie journalisten en twee managers van de krant werden gearresteerd. Apple Daily drukte vrijdag een extra dikke oplage af met hun gearresteerde collega’s op de voorpagina.

Waarom is dit belangrijk?

China wil zich opwerpen als wereldleider en heeft het economische gewicht om die droom te ambiëren. De speciale administratieve regio Hongkong, met zijn eigen basiswet en vrijspraak, is voor China een doorn in het oog. Met een nieuwe nationale veiligheidswet werden de vrijheden van Hongkong vorig jaar aan banden gelegd, en zijn nu ook journalisten een doelwit.

In het nieuws: Donderdagochtend vielen zeker 500 politieagenten het kantoorgebouw van de prodemocratische krant Apple Daily in Hongkong binnen. De journalisten van Apple Daily zouden hun voeten vegen aan de nationale veiligheidswet van Hongkong, een strak legaal keurslijf dat de overheid van de regio onder druk van China doorvoerde op 30 juni 2020.

 • Onder de nationale veiligheidswet is het strikt verboden voor Hongkongers om ‘verraad, opruiing, en subversie’ te plegen. Ook pleiten voor het afscheiden van de regio van China werd een misdaad.
 • Die wet geldt trouwens ook voor buitenlanders binnen en buiten Hongkong. China is het dus grondig beu dat andere naties zich moeien met Hongkong.
 • De gevolgen van de veiligheidswet lieten zich onmiddellijk voelen. Tientallen activisten en betogers werden het voorbije jaar opgepakt onder het mom van de wet.
 • Ook de media moeten het steeds vaker vergelden. Zo werd Jimmy Lai, de oprichter van Apple Daily, midden 2020 vastgezet en eind mei veroordeeld tot een celstraf van 14 maanden.
 • Lai werd gearresteerd tijdens een politieraid op het kantoor van Apple Daily in augustus.
 • Donderdag viel de politie opnieuw binnen. Ditmaal werd hoofdredacteur Ryan Law geboeid naar buiten gebracht. Twee andere redacteurs en twee managers werden ook gearresteerd diezelfde dag.
De politie zwermt het gebouw van Apple Daily binnen. Foto: Apple Daily via AP/Isopix.

Het overzicht van de schade: Daarmee is de ravage binnen de krant nog niet volledig.

 • Er werden 44 harde schijven binnen het kantoorgebouw in beslag genomen door de politie, schrijft Apple Daily vrijdag.
 • De overheid bevroor ook 18 miljoen Hongkong dollar, ofwel 2 miljoen euro, aan activa van bedrijven die gelinkt zijn aan Apple Daily.
 • Volgens de politie heeft Apple Daily sinds 2019 al meer dan 30 artikelen gepubliceerd waarin ze vroegen aan andere landen op sancties te geven aan Hongkong en China.
 • Zelfs artikelen die geschreven werden voor het bestaan van de nationale veiligheidswet worden dus gesanctioneerd.

Wat nu? Apple Daily zal hun activiteiten verder zetten terwijl de Hongkongse regering een onderscheid maakt tussen ‘criminele’ en ‘normale’ journalisten.

 • In een open brief beloofde de redactie van Apple Daily aan hun lezers dat ze hun activiteiten niet zullen staken.
 • “De politie heeft journalistiek materiaal dat openbaar verzameld werd, bestempeld als bewijs van een misdaad. Ondertussen waarschuwde het regime journalisten om weg te blijven van collega’s die gewoon hun werk doen. (…)  Wij blijven, zonder berouw naar onze lezers toe, volhouden.”
 • De Hongkongs secretaris voor Veiligheid John Lee zei op een persconferentie het volgende: “We moeten het verschil maken tussen wat deze verdachten deden en wat gewone journalisten doen.”
 • Het lijkt er op dat Hongkong de aanval op kritische journalisten openlijk heeft ingezet.
 • Vandaag publiceerde Apple Daily een extra dikke oplage van hun krant met hun gearresteerde collega’s op de voorpagina.
De voorpagina van Apple Daily deze vrijdagochtend. Foto door Danny Vincent op Twitter.

Lees ook: “Vrijheden volledig uitgehold”: Handelsprivilege Hongkong met VS komt op het hakblok

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20