Vernietigend rapport Amnesty International over Belgische woonzorgcentra: ‘Mensenrechten geschonden tijdens eerste coronagolf’

Uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International blijkt dat de rechten van bewoners in Belgische woonzorgcentra geschonden zijn tijdens de eerste coronagolf.

In het rapport ‘Woon-zorgcentra in de dode hoek’ laat Amnesty International zijn licht schijnen over het recht op gezondheid, het recht op leven en het verbod op discriminatie. Uit getuigenissen blijkt dat in ons land het coronabeleid wat betreft de woonzorgcentra op verschillende domeinen tekort zijn geschoten.

Minder behandelingen in het ziekenhuis

De mensenrechtenorganisatie merkt op dat de meeste bewoners van de woonzorgcentra die bezweken aan Covid-19, gestorven zijn in het woonzorgcentrum zelf. Dat komt volgens de organisatie omdat niet alle zieke mensen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Amnesty International haalt er onder meer de cijfers van Artsen Zonder Grenzen bij. Daaruit blijkt dat voor de coronacrisis  86 procent van de zieke rusthuisbewoners overgebracht werden naar het ziekenhuis. Tijdens de eerste golf daalde dat aantal naar 57 procent.

De organisatie hekelt ook het gebrek aan testcapaciteit in de woonzorgcentra. ‘Die was zo goed als onbestaande tot en met augustus. Bovendien moest het personeel aan de slag met een gebrek aan degelijk beschermingsmateriaal’, luidt de kritiek.

Slecht voorbereid

Ook is de organisatie niet te spreken over hoe bepaalde woonzorgcentra hun bewoners wekenlang in isolatie plaatsten. ‘Wanneer vrijheidsbeperkingen niet gebaseerd zijn op individuele risicobeoordeling, kunnen deze onevenredig en discriminerend zijn’, klinkt het.

Tot slot toont het rapport aan dat de woonzorgcentra slecht waren voorbereid op de pandemie. ‘Zorg die in normale tijden in het ziekenhuis plaatsvindt, moest nu gedaan worden binnen het woonzorgcentrum, maar dan zonder hetzelfde niveau van personeelsbezetting en expertise’, laat Iris De Mol, stafmedewerker ouderenbeleid weten.

Dat terwijl er een plan bestaat waarin in detail wordt uitgelegd hoe Belgische woonzorgcentra zich logistiek en technisch zouden kunnen voorbereiden om infecties te controleren in de toekomst.

Volgens de betrokken experts zou het uitvoeren van dat plan gezorgd hebben voor een betere voorbereiding en voor personeel dat beter getraind was. ‘Maar toen de staatshervorming van 2014 de bevoegdheden voor woonzorgcentra overhevelde naar de regionale overheid is de aandacht voor het plan en zijn implementatie afgenomen’, aldus Amnesty International.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20