Superbeleggers dumpen aandelen van gekortwiekte Chinese techbedrijven: “Waarde zal blijven dalen”

Cathie Wood, de stichter van het beleggingsfonds Ark Investment Management, vindt dat het tijd is om Chinese techaandelen te schrappen uit haar portfolio. Volgens Wood is het hardhandig optreden van Peking tegen zijn techbedrijven een bijzonder slecht voorteken.

Waarom is dit belangrijk?

Peking voert de controle over zijn belangrijkste tech spelers de laatste maanden serieus op. Onlangs werd de beursgang van Jack Ma’s financieel bedrijf Ant Group op het laatste moment tegengehouden. Enkele dagen geleden kondigde Ma een samenwerking tussen zijn bedrijven en de Chinese regering aan. Ook de Chinese taxi-app Didi werd in het vizier genomen. Dinsdag schrapte TikTok-ontwikkelaar ByteDance nog zijn geplande beursgang na een meeting met Chinese functionarissen. Investeerders beginnen zich zorgen te maken over het traject van de machtige Chinese techbedrijven, en dat zal zich vertalen in de beleggingsportfolio’s.

De bekende investeerder en Ark Investment-CEO Cathie Wood staat op kop van een groeiende groep China-kritische superbeleggers. Chinese belangen in het fonds van Ark zakten deze maand naar een recorddiepte.

In het passief beheerde beleggingsfonds (ETF) Ark Innovation, het vlaggenschipproject van Wood, is het aandeel van Chinese bedrijven gezakt van 8 naar 1 procent. In de ETF Ark Next Generation Internet is dat aandeel gezakt naar 5,4 procent. Dat zijn de laagste cijfers die opgemeten werden sinds 2014. Woods ETF Ark fintech bestaat wel nog steeds voor 18 procent uit Chinese techaandelen.

“Ze zullen blijven afglijden”

Volgens Wood is het tijd voor een nieuwe beoordeling van de waarde van techaandelen na de recente inmenging van de Chinese overheid. “Ik denk dat er sprake is van een reset van de waarde (van deze bedrijven, red.)”, zei Wood dinsdag tijdens een webinar. “Als we de economische waarde van deze aandelen bekijken, zien we dat ze steeds meer en meer afgezakt zijn. En ze zullen blijven afglijden”, gaf Wood nog mee.

Cathie Wood tijdens een webinar. Screenshot YouTube.

Het dumpen van holdings in Chinese tech door een van de grootste beleggingsfondsen ter wereld onderstreept hoe de sector langzaam zijn aantrekkingskracht verliest. Dat heeft alles te maken met de houding van Peking, waar besloten werd om die bedrijven af te straffen voor beursnoteringen in het buitenland en een gesloten databeleid.

Hongkongse beurs krijgt klappen

Beursgenoteerde Chinese techbedrijven verloren samen meer dan 1 biljoen dollar aan marktwaarde sinds februari. Toch is er de laatste weken een kleine heropleving van de koersen. Zo mocht Tencent, de grootste videogameontwikkelaar ter wereld, de laatste week een koersstijging van 3,23 procent optekenen. Op zes maanden tijd zakte de aandelenkoers van het bedrijf wel met 11,12 procent.

De Hongkongse Hang Seng Tech Index is in 2021 met ongeveer 9 procent gedaald. Slecht nieuws, zeker wanneer je die index vergelijkt met de MSCI Asia Pacific Technology Index, een Amerikaanse indextracker die bedrijven in Azië en Oceanië volgt. Die steeg het afgelopen jaar met 6 procent.

Er moet wel gezegd worden dat de Hang Seng Tech Index de laatste week begonnen is aan een fors herstel. Maar het is niet duidelijk hoe duurzaam die beweging zal zijn wanneer de Chinese regering een nieuwe ronde reguleringsbeleid uitdeelt.

(am)

Bron: Bloomberg.

Lees ook:

Meer