Noorwegen kondigt herlancering van Amazon Fund aan; reactie op aanstelling nieuwe Braziliaanse president

Het Amazon Fund, dat de bescherming van het regenwoud van de Braziliaanse Amazone moet ondersteunen, wordt opnieuw geactiveerd. Dat heeft Espen Barth Eide, de Noorse minister van Klimaat en Leefmilieu, gezegd. Noorwegen is de belangrijkste donor van het Amazon Fund en reageert met de beslissing op de aanstelling van Luiz Inacio Lula da Silva tot Braziliaans president.

Lula da Silva heeft aangekondigd opnieuw meer aandacht te besteden aan de bescherming van het Amazonegebied, dat door zware ontbossing wordt bedreigd.

Waarom is dit belangrijk?

Onder Jair Bolsonaro, de vorige president van Brazilië, was de bescherming van het regenwoud van de Amazone sterk teruggedraaid. Bolsonaro maakte grote gebieden van het regenwoud vrij voor landbouw en de ontginning van grondstoffen. Dat beleid had Noorwegen ruim drie jaar geleden ertoe aangezet de activiteit van het Amazon Fund op te schorten. Die beslissing wordt nu omgedraaid.

Nieuwe president heeft duidelijke duurzame ambities: "De nieuwe Braziliaanse president heeft een duidelijke ambitie uitgesproken om de ontbossing van het Amazonegebied tegen het einde van dit decennium tot stilstand te brengen”, benadrukte Barth Eide.

  • “Lula da Silva heeft de strategieën voor deze ambities opnieuw in ere hersteld en de betrokken bevoegdheden toegewezen aan ministers die ter zake over een aanzienlijke kennis en expertise beschikken", betoogde Barth Eide. "Daarom heef
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20