Netflix koning? Bioscopen kennen beste jaar uit de geschiedenis

De wereldwijde bioscoopsector heeft het voorbije jaar 39,9 miljard dollar inkomsten geboekt. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van consulent ComScore, waar gewag wordt gemaakt van een nieuw record.

De internationale filmsector lijkt bovendien een nieuwe bloeiperiode door te maken. Twee jaar geleden werd immers slechts een toename van de inkomsten met 1 procent opgetekend. Wel moet worden opgemerkt dat in Noord-Amerika het voorbije jaar een daling met 2,3 procent moest worden opgetekend. In de rest van de wereld kon daarentegen een stijging met 6 procent tot 28,8 miljard dollar worden geregistreerd. Die positieve evolutie was vooral aan China te danken. Daar werden het voorbije jaar voor 8,6 miljard dollar bioscooptickets verkocht. China wordt daarmee naast Hollywood één van de grote centra van de wereldwijde filmindustrie. De Verenigde Staten blijven echter de belangrijkste bioscoopmarkt van de wereld. Voor de derde keer in de geschiedenis konden de Amerikaanse bioscopen meer dan 11 miljard dollar inkomsten melden. Dat was vooral te danken aan de lancering in december van The Last Jedi, de jongste film uit de reeks Star Wars. De lancering heeft producent Disney op drie weken tijd meer dan 1 miljard dollar omzet opgeleverd. De helft van die inkomsten werden in de Verenigde Staten gerealiseerd.

Wolf Warrior

De grootste successen werden echter opgetekend in China. Daar zouden de inkomsten van de bioscopen op één jaar tijd met 30 procent zijn gestegen. Het jaar voordien werd slechts een groei met 3,7 procent opgetekend, maar daarvoor kunnen volgens de waarnemers verschillende redenen worden aangehaald. In de eerste plaats zou de Chinese filmproductie twee jaar geleden vooral door een ondermaatse kwaliteit zijn opgevallen. Bovendien zou ook de fraudebestrijding van de Chinese autoriteiten in de lokale filmsector zijn gevoeld. Tevens zou een beperking van de subsidiëring van de filmtickets op het bioscoopbezoek twee jaar geleden in China een negatieve invloed hebben gehad. Verwacht wordt dat China zijn opmars in de bioscoopsector zal verder zetten. Het aantal Chinese bioscopen neemt nog altijd toe. Uit berekeningen van de Hollywood Reporter bleek dat vorig jaar in China gemiddeld per dag zesentwintig nieuwe schermen in gebruik werden genomen. De grote Chinese producties naderen op het gebied van inkomsten bovendien de grote Amerikaans blockbusters. Een productie zoals Wolf Warrior, een Chinese nationalistische actiefilm, genereerde 873 miljoen dollar inkomsten. De film heeft inmiddels een plaats verworven bij de honderd meest succesvolle bioscoopproducties van de wereld. De meest succesvolle film op de internationale markt het voorbije jaar was Beauty and the Beast van Disney met 1,26 miljard dollar omzet. Op de tweede plaats volgt The Fate of the Furious van Universal met 1,23 miljard dollar inkomsten. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20