Volgende week rentebesluiten Fed en ECB

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers gaan een drukke week tegemoet, met de rentebesluiten van de grootste centrale banken, terwijl daarnaast enkele zwaargewichten uit de AEX met cijfers komen. In België blijft het nog rustig.

Philips opent op maandag de boeken over het vierde kwartaal. Er wordt gespeculeerd dat Philips dan opnieuw een reorganisatie gaat aankondigen, wat onder meer ten koste gaat van duizend banen in Nederland. Eind vorig jaar kondigde het bedrijf al een reorganisatie aan, waarbij 4.000 banen verloren gaan.

KPN volgt op dinsdag met cijfers, terwijl ING en Shell op donderdag de boeken openen. Sligro geeft dan ook inzicht in de ontwikkelingen over het laatste kwartaal. TomTom sluit de week af met cijfers op vrijdag.

In Brussel is het nog een stuk rustiger, met woensdag de cijfers van Melexis en donderdag die van Euronav. De Noorse scheepvaartmagnaat John Fredriksen geeft niet op. Hij heeft  via Famatown zijn positie in de Belgische tankerrederij Euronav verder opgetrokken door nog eens 4,8 miljoen aandelen te kopen. In totaal bezit hij nu 50,4 miljoen aandelen Euronav, of een belang van 24,99 procent. De Noor bezit nu evenveel aandelen als de Belgische familie Saverys.  

Opnieuw komen er ook veel bedrijven uit de VS met resultaten. Vooral op dinsdag en donderdag is het druk. Zo geven onder meer Snap, AMD, UPS, McDonald's en General Motors resultaten vrij. Op donderdag is het de beurt aan Apple, Starbucks, Qualcomm, Amazon en nog veel andere namen. Tussendoor komt Meta op woensdag met cijfers.

In Europa is er verder aandacht voor de resultaten van Sanofi, Deutsche Bank, UBS en UniCredit.

Verder gaan de Chinese beurzen weer open, nadat ze een week lang dicht bleven vanwege Chinees Nieuwjaar.

Macro-economisch nieuws

Op macro-economisch vlak is het aankomende week ook druk. Op maandag is er het consumentenvertrouwen in de eurozone, op dinsdag onder meer groeicijfers uit Frankrijk, Duitsland en de gehele eurozone. Dan volgen ook inflatiecijfers uit onder meer Duitsland en Frankrijk. In de VS is er aandacht voor het consumentenvertrouwen over januari.

Op woensdag krijgen beleggers inzicht in de stand van de Europese en Amerikaanse industrie. Ook staat het rentebesluit van de Federal Reserve op de rol. Er wordt rekening gehouden met een renteverhoging van 25 basispunten, maar een verhoging met 50 basispunten is ook mogelijk. En als dit laatste niet gebeurt, zou de Fed zich nog wel verbaal kunnen laten gelden.

De Britse centrale bank komt op donderdag met een rentebesluit, net als de Europese Centrale Bank. Voor beide banken wordt een verhoging van de rente verwacht met 50 basispunten.

Op vrijdag krijgen beleggers cijfers over de Europese en Amerikaanse dienstensector.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Video: Zet de goede jaarstart van de beurs door?

(ABM FN-Dow Jones) De grote vraag voor beleggers is momenteel of de goede start van dit jaar zal doorzetten. Dit zegt beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO voor de camera van ABM Financial News.

De financiële markten zijn het jaar goed begonnen, dankzij positieve geluiden uit Europa, China en over de inflatie. De Europese en Chinese aandelenmarkten doen het dan ook opvallend goed.

Wessels denkt dat de inflatiedoelstelling van 2 procent voor zowel de ECB als de Fed tegen het einde van het jaar binnen handbereik is. Verder houdt de Europese economie zich goed en zal de Chinese economie later dit jaar herstellen, nu het strenge coronabeleid abrupt is losgelaten. 

Het cijferseizoen is nog maar net begonnen en oogt "redelijk". Het is evenwel nog te vroeg voor een definitief oordeel, maar gunstig is dat analisten hun verwachtingen "fors hebben teruggeschroefd".

"Wij bouwen ons defensieve accent binnen de aandelenportefeuille iets af, maar blijven nog terughoudend op aandelen zelf", aldus Wessels van ABN AMRO.

Daarbij heeft de bank het advies voor de defensieve consumptiegoederen verlaagd en die voor de cyclische sector verhoogd. In beide gevallen staat het advies nu op Neutraal.

ABN AMRO blijft vooralsnog Onderwogen op aandelen, "omdat we nog steeds een recessie in de VS en Europa verwachten". En later dit jaar rekent de bank ook op een winstrecessie bij bedrijven.

Klik hier voor: Zet de goede jaarstart van de beurs door?

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Week: nauwelijks beweging in Bel20

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag op weekbasis minder dan 0,1 procent gestegen op een slotkoers van 3863 punten.

"Angst voor een aanstaande recessie in de VS en Europa is wat afgenomen en beter dan verwachte kwartaalcijfers geven beleggers weer hoop, of in iedere geval de redenen om weer in te stappen op de aandelenbeurzen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Onder meer de daling van de dollar, traditioneel een 'safe haven', onderstreept dit volgens Wiersma.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0867 en daarmee op weekbasis licht hoger. WTI-olie kostte vrijdag ruim 79 dollar.

Uit inkoopdata bleek afgelopen week dat de economie van de eurozone weer is gegroeid in januari. De samengestelde index voor de dienstensector en industrie steeg van 49,3 naar 50,2.

"De eurozone is terug in de groeimodus aan het begin van 2023", aldus S&P Global. Een signaal dat de eurozone mogelijk een recessie weet te ontlopen, zei econoom Chris Williamson in een toelichting. Maar, zo waarschuwt de econoom, "we zijn er nog niet". De vraag blijft dalen, en als de inflatie weer gaat stijgen, versterkt dit ook de roep om meer renteverhogingen, volgens de econoom.

De economische activiteit in zowel de Amerikaanse dienstensector als de industrie is in januari minder hard gekrompen. De samengestelde inkoopmanagersindex kwam uit op 46,6 in januari, van 45,0 in december.

"De Amerikaanse economie is 2023 teleurstellend zwak begonnen, met opnieuw een sterke krimp van de bedrijvigheid in januari. Hoewel de daling ten opzichte van december afneemt, behoort de daling tot de sterkste sinds de wereldwijde financiële crisis", aldus  Williamson.

Inflatie VS koelt verder af

In het vierde kwartaal hield de Amerikaanse economie wel goed stand. Het bruto binnenlands product steeg met 2,9 procent, wat iets sterker is dan de 2,8 procent die was voorzien, maar wel een vertraging na de 3,2 procent groei in het derde kwartaal.
"Als er al bezorgdheid is dat de Amerikaanse economie op de rand van een recessie staat, komt dat zeker niet tot uiting in de economische cijfers, die er nog steeds redelijk solide uitzien", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.
Economen van Jefferies wezen er wel op dat de binnenlandse vraag met slechts 0,8 procent toenam in het vierde kwartaal.

Volgens Hewson geven de groeicijfers de Fed meer ruimte om komende week een rentebesluit te nemen met een verhoging van 25 of toch 50 basispunten.

"Hoewel 25 basispunten alom wordt beschouwd als een zekerheid, is het mogelijk dat dit gepaard gaat met zeer hawkish forward guidance", aldus de marktkenner. Dat zou de groeiende hoop op een draai in het Amerikaanse rentebeleid ongedaan maken, waarschuwde Hewson.

Uit de PCE-indicator bleek vrijdag dat de inflatie in de VS verder afkoelt. Op jaarbasis kwam de PCE-kerninflatie uit op 4,4 procent, ten opzichte van de 4,7 procent in november. Economen hadden voor december ook op 4,4 procent gerekend.

"Voor de Fed is dit rapport geen aanleiding voor nieuwe zorgen. Het rapport beantwoordt ook aan hetgeen de markt lijkt te hebben ingeprijsd", oordeelde Philip Marey van Rabobank.

De Federal Reserve komt volgende week met zijn rentebesluit, net als de Europese Centrale Bank en de Bank of England. In beide gevallen wordt een renteverhoging van 50 basispunten verwacht.

Cijferseizoen in volle gang

Het cijferseizoen is momenteel een andere belangrijke factor voor beleggers. Tot nog toe zijn de resultaten van bedrijven gemengd. Naast positieve uitschieters als Netflix en Tesla zijn er ook grote (tech)bedrijven die duizenden banen schrappen, zoals Microsoft, Alphabet, IBM, 3M, Dow Inc en SAP.

"Het is de vraag hoe bedrijfswinsten de komende maanden zullen doorstaan. Analisten gaan over een breed front uit van hogere winsten voor geheel 2023. Voor een stuk geïnspireerd door de aangestipte economische weerbaarheid, die zich ook in de bedrijfscijfers weerspiegelt. Maar is dit niet te optimistisch? Echt ‘dragend’ kunnen we het economische klimaat toch niet noemen", vindt econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"We rekenen erop dat het eerste halfjaar voor het Amerikaanse bedrijfsleven lastig zal zijn maar dat er verbetering optreedt in de tweede jaarhelft. Naar verwachting komen we uit op een winst per jaar van net geen drie procent voor geheel 2023", aldus de econoom.

Volgende week openen onder meer Philips, KPN, ING, Shell, Euronav, Melexis, Alphabet, Caterpillar, Meta, Amazon en Apple de boeken.

Stijgers en dalers

Binnen de Bel20 was Sofina de grootste stijger met ruim 7 procent koerswinst. De markt had in de afgelopen weken veel negativiteit ingeprijsd, terwijl de diversificatie van de portefeuille een troefkaart blijft. Koopjesjagers roken dan ook hun kans. 

Aperam sloot per saldo de week 4,9 procent hoger af, terwijl de vrijdagmorgen gepubliceerde cijfers WDP aan een winst van 3.2 procent hielpen. 

De grootste daler op weekbasis in de index was Galapagos met een verlies van 4,1 procent. Indexzwaargewicht Argenx verloor 2,5 procent.

In de BelMid ging Melexis met kwartaalcijfers op komst 12,9 procent in de plus. Ook op Wall Street was er een opleving in de sector van de halfgeleiders. Rond Euronav vechten de families Fredriksen en Saverys een stevig robbertje uit, maar dat had niet zo veel invloed op de koers, die 0,1 procent daalde. 

In de vastgoedsector was het momentum stevig, waarbij vooral Immobel met 6,9 procent en Montea met 4,7 procent in het oog sprongen. Chinese interesse hielp Ontex aan een winst van 2,6 procent. 

Deceuninck en Exmar waren opvallende dalers, met verliezen van 2,7 en 2,6 procent.

Hyloris sprong in het oog bij de kleinere aandelen. Hier boekte de koers een winst van 11,3 procent. Texaf steeg 5,9 procent en Jensen-Group 4,8 procent. Anderzijds moest Belysse 3,3 procent prijsgeven en Onward Medical 4,4 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Intel negatieve uitschieter op lichtgroen Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag in het groen geëindigd hoewel een groot deel van de winsten wel werd verspeeld richting het slot. De S&P 500 won uiteindelijk 0,3 procent op 4.070,56 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 33.978,08 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 11.621,71 punten. Op weekbasis wonnen de drie indexen wel veel terrein. De Nasdaq steeg afgelopen week ruim 4 procent.

"Het wordt afwachten wat de centrale banken volgende week voor rentebeslissingen nemen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

Een belangrijke indicator was vanmiddag de PCE-inflatie in de VS, een leidraad voor de Federal Reserve bij het vaststellen van het monetaire beleid.

Die cijfers leverden geen verrassing op.

Op jaarbasis kwam de PCE-kerninflatie uit op 4,4 procent, ten opzichte van de 4,7 procent in november. Economen hadden voor december ook op 4,4 procent gerekend.

"Voor de Fed is dit rapport geen aanleiding voor nieuwe zorgen. Het rapport beantwoordt ook aan hetgeen de markt lijkt te hebben ingeprijsd", oordeelde Philip Marey van Rabobank.

Dat de inflatie in de VS afkoelt werd vrijdag bevestigd door nieuwe data van de Universiteit van Michigan. Die toonden ook een verdere stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in januari.

Verder werd bekend dat de verkopen van bestaande woningen in de VS in december zijn gestegen op maandbasis. Het was de eerste toename sinds mei.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0870. De olieprijs zakte onder de 80 dollar per vat in aanloop naar de bijeenkomst van OPEC+ volgende week woensdag.

Bedrijfsnieuws

Intel is in het vierde kwartaal van 2022 in de rode cijfers gedoken en heeft een zwakke outlook afgegeven voor het lopende eerste kwartaal. Intel rekent voor dit kwartaal op een omzet van 10,5 miljard tot 11,5 miljard dollar en een verlies per aandeel van 0,80 dollar. Het aandeel daalde ruim 6 procent.

Chevron heeft het afgelopen kwartaal de winst minder hard zien stijgen dan verwacht, maar boekte wel de grootste jaarwinst ooit. Het aandeel verloor toch meer dan 4 procent.

American Express heeft een hogere omzet geboekt, maar een lagere winst. De creditcardmaatschappij verwacht voor 2023 een omzetgroei van 15 tot 17 procent en een winst per aandeel van 11,00 tot 11,40 dollar. Over 2022 was dit 9,85 dollar per aandeel. Het aandeel won ruim 10,5 procent.

Concurrent Visa heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten behaald, die ook beter waren dan verwacht. Het aandeel steeg 3 procent.

Colgate-Palmolive heeft de omzet in het vierde kwartaal zien oplopen en de aangepaste winst per aandeel viel iets hoger uit dan voorzien. Het aandeel verloor meer dan 5 procent omdat de outlook tegenviel.

Salesforce heeft drie nieuwe bestuurders benoemd, onder wie de financieel directeur van Mastercard, nu een potentieel proxy gevecht met de activistische aandeelhouder Elliott Management dreigt. Ondertussen bereidt Elliott, dat recent een miljardeninvestering deed in Salesforce, zich voor om een lijst van eigen bestuurders aan te dragen, meldde The Wall Street Journal eerder al. Het aandeel Salesforces daalde licht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Olieprijs duikt onder 80 dollar

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag gedaald tot onder de 80 dollar. Bij een settlement van 79,68 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,6 procent goedkoper. Op weekbasis daalde de olieprijs zo'n 3 procent.

Oliebeleggers namen gas terug in aanloop naar de bijeenkomst van OPEC en zijn bondgenoten volgende week woensdag.

"De OPEC blijft een cruciaal onderdeel van de puzzel," zei Stephen Innes van SPI Asset Management. 

"Vanwege de geuite frustratie over het westerse energiebeleid, waaronder het prijsplafond voor Russische olie, en het risico dat dit een precedent schept, zal dit de bereidheid van OPEC+ om de productie te verhogen en het spel met het Westen mee te spelen zeker beperken", aldus de marktkenner.

Olieagentschappen als de OPEC en het Internationaal Energieagentschap verwachten een solide groei van de wereldwijde vraag naar olie met een aanzienlijke bijdrage van China. Dit zou halverwege het jaar weer voor een aanbodtekort kunnen zorgen, aldus Innes. In dat geval kan Brent-olie in het vierde kwartaal naar ruim 100 dollar stijgen. Een vat Brent kostte vrijdag zo'n 86 dollar.

Ondertussen blijven de gasprijzen dalen, met inmiddels al zo'n 35 procent ten opzichte van begin dit jaar. Met name het ongewoon warme winterweer, de verhoogde productieniveaus en toereikende voorraden zorgen voor een prijsdaling, volgens analisten van Sevens Report Research.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Uitgelicht: Sofina leeft nog

(ABM FN) Sofina heeft één van de grootste koersstijgingen van de week geboekt op de beurs in Brussel. De Bel20-component steeg met 7,2 procent, wat de koerswinst sinds 1 januari op 9,8 procent brengt.

Een goed begin van het jaar, maar wel na de koersdaling van 60 procent in 2022, wat ongekend is voor de holding van de familie Boël.

In 2022 werd het aandeel afgestraft door haar blootstelling aan op technologie gebaseerde groeibedrijven, die het meest te lijden hadden onder de stijging van de rente.

Naast een minder gunstig waarderingsklimaat voor deze spelers, had Sofina ook te lijden onder haar grootste belang, Byju's, het Indiase bedrijf dat een toepassing voor e-learning en e-cursussen aanbiedt.

Fraser Perring, één van de eerste die waarschuwde voor de fraude bij het Duitse betalingsbedrijf Wirecard, zei in mei dat de waardering van Byju van 22 miljard dollar te hoog was. Sommige analisten, zoals die van Degroof Petercam taxeerden Byju zelfs op bijna nul.

Sofina ging ook gebukt onder de ondergang van THG, voorheen bekend als 'The Hut Group', de Britse speler in e-commerce gespecialiseerd in de online verkoop van schoonheids- en gezondheidsproducten.

Maar er zijn meer voorbeelden. Zo heeft Zilinog uit Singapore zojuist faillissement aangevraagd, nadat er al eerder geruchten waren over boekhoudkundige onregelmatigheden. Of de ellende bij het Zweedse Klarna.

Sofina nog kansrijk

Vorige week verraste Sofina de markt echter op een positieve manier.

In haar laatste nieuwsbrief voor aandeelhouders, en in een poging om transparant te zijn, kondigde de holding aan dat het sinds 2016 een belang heeft in ByteDance, het Chinese technologieconglomeraat dat vooral bekend is als moedermaatschappij van TikTok.

Dit was voor de analisten van ING reden om te zeggen dat Sofina nog steeds in staat is om toekomstige "unicorns" te ontdekken.

Degroof Petercam zei dat het een "aangename verrassing" was dat het mysterie rond het belang van Sofina in SC China Co-investment was weggenomen.

"Hoewel Chinese activa momenteel misschien niet de meest gewilde zijn, denken wij dat beleggers blij zullen zijn met deze onthulling."

Degroof voegde eraan toe dat de nieuwsbrief in verschillende opzichten positief was. Naast meer informatie over enkele belangrijke deelnemingen in China, prijst de analist "een verfijnder ESG-kader en een veerkrachtiger portefeuille dan verwacht".

De bank merkt op dat Sofina nog een kaspositie heeft van 200 miljoen euro. "Met een kredietfaciliteit van 900 miljoen denken wij dat Sofina voldoende liquiditeit heeft."

Degroof Petercam heeft een koopadvies voor het aandeel met een koersdoel van 270,00 euro. ING is aanzienlijk optimistischer en mikt zelfs op 450,00 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen voorzichtig hoger het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag licht hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 455,17 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,1 procent op 15.150,03 punten. De Franse CAC 40 steeg fractioneel bij een stand van 7.097,21 punten. De Britse FTSE sloot 0,1 procent hoger op 7.765,15 punten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets heeft het enthousiasme waarmee het beursjaar begon, inmiddels plaatsgemaakt voor voorzichtigheid.

Beleggers maken zich op voor de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England, volgende week donderdag. Een dag eerder neemt de Amerikaanse Federal Reserve zijn rentebesluit. Vanmiddag bleek uit de PCE-indicator dat de inflatie in de VS verder afkoelt.

De grote vraag voor de markten is wat voor vergezicht de grote centrale banken zullen schetsen en belangrijker nog: hoeveel renteverhogingen we nog kunnen verwachten na komende week, aldus Hewson.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag redelijk rustig in Europa. Het Franse consumentenvertrouwen liet over januari onverwacht een daling zien van 81 naar 80.

De euro/dollar handelde vrijdag rond het slot op 1,0862. WTI-olie werd een procent goedkoper.
 
Bedrijfsnieuws

Vestas heeft in 2022 net niet voldaan aan zijn in november verlaagde outlook. Voor het lopende jaar rekent Vestas op een omzet van 14,0 tot 15,5 miljard euro. Dat was in 2022 net geen 14,5 miljard euro. Het aandeel daalde meer dan 2,5 procent.

Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen kwartaal de winst onder druk zien staan vanwege onder meer de ontwikkelingen rond Rusland. Het aandeel verloor ruim 4 procent.

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton is in 2022 aanzienlijk gegroeid in alle segmenten, ondanks de economische en geopolitieke onzekerheden wereldwijd. Dit meldde het Franse luxeconcern donderdag nabeurs. Het aandeel daalde licht.

In Parijs zat Société Générale in de lift, met een plus van ruim 4 procent. Airbus was hekkensluiter in de CAC 40 en daalde ruim 3,5 procent.

In Frankfurt ging Fresenius Medical Care aan kop, met een winst van bijna 4 procent. Sartorius daalde zo'n 3,5 procent in de DAX en belandde daarmee onderaan. SAP leverde licht in, nadat het donderdag een reorganisatie aankondigde.

Banken, halfgeleiders, autofabrikanten en retailers als Zalando deden vrijdag wel goede zaken op de Duitse en Franse beurzen.

In Amsterdam viel Signify op. Het aandeel opende na kwartaalcijfers lager, maar sloot 5,5 procent hoger. 

Argenx leverde in Brussel een procent in. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft meer tijd nodig om de zogeheten Biologics License Application van Argenx te beoordelen.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Lager dividend drukt resultaat KBC Ancora

(ABM FN) KBC Ancora heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2022/2023 een winst van 71,3 miljoen euro geboekt, tegenover een winst van 223,9 miljoen euro over dezelfde periode in het vorige boekjaar. Dat werd vrijdagavond na het sluiten van de beurs bekendgemaakt.

Voor de op het eerste gezicht forse winstdaling was er een logische verklaring.

KBC Groep keerde conform haar dividendbeleid in november 2022 een interim-dividend uit van 1 euro per aandeel KBC over het toen lopende boekjaar 2022.

Het jaar voordien besliste KBC Groep om in november 2021 zowel een interim-dividend van 1 euro per aandeel uit te keren over het boekjaar 2021 als een bijkomend dividend van 2 euro per aandeel over boekjaar 2020. Dat extra dividend verklaart dus waarom de winst van KBC Ancora in het meest recente boekjaar zo fors is gedaald.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Cofinimmo blijft roteren naar zorgvastgoed

(ABM FN) Cofinimmo heeft in het kader van haar rotatiebeleid een nieuwe desinvestering van ongeveer 6 miljoen euro aangekondigd. De vastgoedontwikkelaar gaf vrijdagavond ook aan dat het de herfinanciering van in 2023 aflopende kredietlijnen heeft zeker gesteld.

Cofinimmo Offices, een volledige dochteronderneming van Cofinimmo, heeft een site in een niet-strategische zone van haar kantorenportefeuille in Zaventem verkocht. Daarmee is 6 miljoen euro gemoeid. Dat is meer dan de laatste reële waarde op 30 september.

Deze desinvestering is volledig in lijn met de ESG-strategie van Cofinimmo. De verkoop draagt namelijk bij tot een aanzienlijke vermindering van de energie-intensiteit van de portefeuille.

Hoewel bescheiden, is dit volgens Cofinimmo het begin van een grootschalig desinvesteringsproces, waarvan de omvang zal worden onthuld bij de publicatie van de jaarresultaten medio februari.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Matthieu Hellin

Kleine winst Bel20 ondanks koersdaling Argenx

(ABM FN) De Brusselse beurs is de week in het groen geëindigd, waarbij de Bel20 vrijdag 0,1 procent steeg tot 3,863 punten

Ondanks de goed ontvangen resultaten van Warehouses de Pauw zuchtte de sterindex onder het verlies van indexzwaargewicht Argenx.

Veel stond in het teken van de inflatie vandaag.

In overeenstemming met de verwachtingen van economen bevestigde de PCE-kerninflatie een langzame maar zekere daling. De inflatie ging van 4,7 procent in november naar 4,4 procent in december.

De PCE-inflatie is een belangrijke indicator in het besluitvormingsproces van de Federal Reserve. Woensdag volgt een vers rentebesluit.

In een interview met ABM Financial News merkte Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, op dat de vandaag gepubliceerde cijfers de trend van een dalende inflatie inderdaad bevestigen.

"Het bevestigt ook dat de Fed waarschijnlijk volgende week de rente met 25 basispunten zal verhogen, wat vrij goed nieuws is", aldus de analist.

"Voor de Fed is dit rapport geen aanleiding voor nieuwe zorgen. Het rapport beantwoordt ook aan hetgeen de markt lijkt te hebben ingeprijsd", oordeelde Philip Marey van Rabobank.

De inflatiecijfers veroorzaakten dan ook geen grote bewegingen op de valuta- of obligatiemarkten.

Bij het sluiten van de Europese indexen noteerde de euro/dollar op 1,085, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente met enkele basispunten steeg tot 3,52 procent.

Het cijferseizoen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is in volle gang. Daar daalde de koers van het aandeel Intel aan het begin van de dag met 10 procent na zwakke cijfers van de chipgigant en een winstwaarschuwing. Volgende week worden de cijfers van Apple en Amazon nauwlettend in de gaten gehouden.

Olie leek vrijdag opnieuw duurder te worden, maar kwam richting het einde van de dag onder druk te staan.

De Europese gasprijs maakte een pas op de plaats op circa 55 euro per megawattuur.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex was VGP de grootste stijger in de Bel20 met een koerswinst van 3,1 procent. 

WDP boekte een sterke winstgroei, waarbij de EPRA-winst per aandeel uitkwam op 1,25 euro, een stijging van 13 procent. ING sprak van gezonde onderliggende operationele trends in combinatie met een sterke omzetstijging. WDP won 2,7 procent.

Onderaan de lijst stond Elia, dat 1,3 procent zag verdampen. AB InBev en Argenx verloren 1,0 en 1,2 procent.
 
De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft meer tijd nodig om de zogeheten Biologics License Application van Argenx te beoordelen. Dit betekent vertraging, concludeerde Degroof Petercam, maar het is geen drama.

In de BelMid viel Ontex op, dat 3,3 procent won. De Chinese groep Guangchang Guo and Fosun International Holdings heeft een belang in luierfabrikant genomen van bijna 4 procent.

Melexis steeg opnieuw 2,8 procent. Donderdag profiteerde het aandeel van een positief rapport van ING.

Onderaan eindigde Kinepolis, dat 1,8 procent verloor.

Bij de kleinere aandelen in BelSmall steeg CFE met 3,8 procent.

De jaarcijfers van Quest for Growth, die een verlies lieten zien van 25 miljoen euro, resulteerden in een koersdaling van 3,3 procent.

Wall Street

Rond de slotgong op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen inmiddels in het groen. De S&P 500 index won 0,3 procent en de Nasdaq 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Salesforce benoemt nieuwe bestuurders

(ABM FN-Dow Jones) Salesforce heeft drie nieuwe bestuurders benoemd, onder wie de financieel directeur van Mastercard, nu een potentieel proxy gevecht met de activistische aandeelhouder Elliott Management dreigt. Dit werd vrijdag bekend.

Salesforce wil Mastercard CFO Sachin Mehra, ValueAct Capital CEO Mason Morfit en Arnold Donald, de voormalige voorzitter en CEO van Carnival, per 1 maart benoemen als onafhankelijk bestuurders.

Ondertussen bereidt Elliott, dat recent een miljardeninvestering deed in Salesforce, zich voor om een lijst van eigen bestuurders aan te dragen, meldde The Wall Street Journal donderdag.

De activistische belegger heeft gesprekken gevoerd met tal van leidinggevenden in de technologiesector en daarbuiten, wat erop wijst dat een ‘volmachtstrijd’ in het verschiet ligt, hoewel Elliott nog steeds een akkoord met het techbedrijf kan bereiken voordat dat gebeurt, stellen bronnen bekend met de kwestie.

Salesforce meldde vrijdag ook dat bestuurders Sanford Robertson en Alan Hassenfeld zich niet herkiesbaar zullen stellen op de komende jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Tussen 12 februari en 14 maart kunnen kandidaten worden aangemeld als potentiële bestuurder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 6 februari 2023.

MAANDAG 30 JANUARI 2023
-  Geen agendapunten.

DINSDAG 31 JANUARI 2023
00:00 Ascencio - Aandeelhoudersvergadering

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2023
07:00 Melexis - Jaarcijfers

DONDERDAG 2 FEBRUARI 2023
07:00 Euronav - Jaarcijfers

VRIJDAG 3 FEBRUARI 2023
-  Geen agendapunten.

MAANDAG 6 FEBRUARI 2023
-  Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: dreigt een opsplitsing van Euronav?

(ABM FN) De machtsstrijd die bij Euronav wordt uitgevochten, zou wel eens kunnen resulteren in een opsplitsing van de rederij. Dit denken analisten Benjamin Wolff en Wim Lewi van KBC Securities 

De situatie is bekend: de Noorse familie Fredriksen en de Belgische familie Saverys kunnen met exact evenveel stemmen elkaars plannen voor de olietankerrederij afblokken. Dat komt omdat Frontline topman John Fredriksen recent nog eens 4,8 miljoen aandelen Euronav bijkocht en er nu 50,43 miljoen van in bezit heeft.

Beide partijen bezitten dus een kwart van Euronav en beide partijen hebben zodoende een blokkeringsminderheid. 

Wolff en Levi sluiten niet dat er ook andere motieven in het spel zijn dan louter financiële. 

De kansen op een volwaardige fusie tussen Euronav en Frontline zijn volgens hen hoe dan ook beperkt. Daarom denken beide analisten aan het scenario van een mogelijke opsplitsing van Euronav. De Noorse redersfamilie Frederiksen zou zo een deel van de vloot krijgen, waardoor de rest van Euronav in CMB van de familie Saverys kan geïntegreerd worden.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Consumentenvertrouwen VS verbetert verder

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in januari verder verbeterd. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van 59,7 naar 64,9. Een voorlopig cijfer toonde eerder een indexniveau van 64,6. 

Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden positiever. Deze deelindex steeg van 59,4 naar 68,4. De verwachtingsindex steeg van 59,9 naar 62,7.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 3,9 procent, van 4,4 procent vorige maand. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een afkoeling tot 4,0 procent. Inmiddels daalt dit cijfer nu 4 maanden op rij.

De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar kwam uit op 2,9 procent en blijft daarmee in de smalle bandbreedte van 2,9 tot 3,1 procent die in 17 van de laatste 18 maanden zichtbaar was.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Aanstaande woningverkopen VS gestegen

(ABM FN-Dow Jones) De aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in december gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van makelaarsorganisatie NAR.

Op maandbasis stegen de verkopen met 2,5 procent. Het was de eerste stijging sinds mei. Op jaarbasis daalden de verkopen in december met 33,8 procent. Dat was in november echter nog 37,8 procent. 

De index voor aanstaande huizenverkopen is gebaseerd op ondertekende contracten voor de aankoop van bestaande eengezinswoningen, appartementen en woongroepen, maar waarbij de transactie nog niets is afgerond. Na het tekenen van het contract duurt het meestal nog een tot anderhalve maand voordat de verkoop daadwerkelijk rond is.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Openingsindicatie Wall Street lichtrood

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street gaat vrijdag, na een belangrijk inflatiecijfer, met een klein verlies van start.

Een half uur voor opening noteren de futures op de S&P 500 index 0,3 procent lager en die voor de Nasdaq 0,4 procent in het rood.

"Het wordt afwachten wat de centrale banken volgende week voor rentebeslissingen nemen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News.

Een belangrijke indicator was vanmiddag de PCE-inflatie in de VS, een leidraad voor de Federal Reserve bij het vaststellen van het monetaire beleid.

Die cijfers leverden geen verrassing op.

Op jaarbasis bedroeg de PCE-kerninflatie 4,4 procent ten opzichte van de 4,7 procent in november. Economen hadden voor december ook op 4,4 procent gerekend.

"Voor de Fed is dit rapport geen aanleiding voor nieuwe zorgen. Het rapport beantwoordt ook aan hetgeen de markt lijkt te hebben ingeprijsd", oordeelde Philip Marey van Rabobank.

Later vanmiddag staan in de VS nog de verkopen van bestaande woningen in december en het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan op de rol.

De euro/dollar handelt vanmiddag op 1,0868 en de Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 3,526 procent.

Olie wordt ruim een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Intel is in het vierde kwartaal van 2022 in de rode cijfers gedoken en heeft een zwakke outlook afgegeven voor het lopende eerste kwartaal. Intel rekent voor dit kwartaal op een omzet van 10,5 miljard tot 11,5 miljard dollar en een verlies per aandeel van 0,80 dollar. Het aandeel Intel lijkt bijna 10 procent lager van start te gaan.

Chevron heeft het afgelopen kwartaal de winst minder hard zien stijgen dan verwacht, maar boekte wel de grootste jaarwinst ooit. 

American Express heeft een hogere omzet geboekt, maar een lagere winst. De creditcardmaatschappij verwacht voor 2023 een omzetgroei van 15 tot 17 procent en een winst per aandeel van 11,00 tot 11,40 dollar. Over 2022 was dit 9,85 dollar per aandeel.

Concurrent Visa heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten behaald, die ook beter waren dan verwacht. 

American Express opent vermoedelijk 6 procent hoger en Visa ruim een procent.

Colgate-Palmolive heeft de omzet in het vierde kwartaal zien oplopen en de aangepaste winst per aandeel viel iets hoger uit dan voorzien. 

Slotstanden 

De S&P 500 steeg donderdag 1,1 procent op 4.060,43 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 33.949.41 punten en de Nasdaq sloot 1,8 procent hoger op 11.512,41 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Amerikaanse inflatiecijfers bemoedigend

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse inflatiedata over december zijn nog altijd bemoedigend, ook voor de Federal Reserve. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.
 
"De cijfers [vanmiddag] kwamen overeen met de prognoses", aldus Marey.

De Amerikaanse kerninflatie kwam over de laatste maand van 2022 uit op 4,4 procent op jaarbasis. Op maandbasis was er sprake van een kerninflatie van 0,3 procent. Deze percentages waren exact zoals economen ook hadden verwacht.

"Voor de Fed is dit rapport geen aanleiding voor nieuwe zorgen. Het rapport beantwoordt ook aan hetgeen de markt lijkt te hebben ingeprijsd", oordeelde Marey.

De euro noteerde vrijdag kort na publicatie van het inflatierapport 0,2 procent lager op 1,0872 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Amerikaanse kerninflatie in december omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse kernprijzen zijn in december gestegen, maar minder sterk dan een maand eerder. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

Op jaarbasis bedroeg de PCE-kerninflatie 4,4 procent ten opzichte van de 4,7 procent in november. Economen hadden voor december ook op 4,4 procent gerekend.

De kernprijsindex steeg in december met 0,3 procent op maandbasis. Een maand eerder was er nog sprake van een stijging met 0,2 procent. De verwachting van economen lag voor december eveneens op een toename met 0,3 procent.

De Federal Reserve beschouwt de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid. Volgende week woensdag neemt de Fed weer een rentebesluit.

De reguliere PCE inflatie bedroeg 5,0 procent op jaarbasis in december. Dat was een maand eerder nog 5,5 procent.

De inkomens van Amerikanen stegen op maandbasis met 0,2 procent, na een stijging van 0,3 een maand eerder. De verwachting van economen lag ook op een stijging met 0,2 procent.

De consumentenbestedingen daalden daarentegen met 0,2 procent in december, na een afname van 0,1 procent in november. Hiervoor was door economen een afname van 0,1 procent voorzien.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: Bel20 ziet verliezen oplopen

(ABM FN) De Brusselse beurs zag het verlies vrijdagmiddag oplopen, Rond twee uur verloor de Bel20 0,5 procent op 3.842 punten.

In de hoofdindex trekt WDP de kop vanmiddag met een koerswinst van 2,2 procent. WDP, een marktleider in de Benelux voor logistiek vastgoed, boekte een sterke winstgroei, waarbij de EPRA-winst per aandeel uitkwam op 1,25 euro, een stijging van 13 procent. ING sprak van gezonde onderliggende operationele trends in combinatie met een sterke omzetstijging.

Sectorgenoot VGP wint 1,7 procent, gevolgd door roestvrijstaalspecialist Aperam, dat 0,8 procent won.

Elia is één van de de grootste daler met een verlies van 1,5 procent. Alleen biotechbedrijf Argenx doet het slechter met een verlies van 2,30 procent. De Amerikaanse toezichthouder FDA neemt meer tijd om de zogeheten Biologics License Application van Argenx te beoordelen. Dit betekent vertraging, concludeerde Degroof Petercam, maar het is geen drama.

Ontex wint in de BelMid 3,7 procent. De Chinese groep Guangchang Guo and Fosun International Holdings heeft een belang in luierfabrikant genomen van bijna 4 procent. Mithra wordt 2,6 procent duurder.

Onderaan noteert Kinepolis met een verlies van 2,1 procent.

Bij de kleinere aandelen stijgt CFE 3,7 procent. De jaarcijfers van Quest for Growth, die een verlies lieten zien van 25 miljoen euro, resulteren in een koersdaling van 3,3 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Tegenvallende winst voor American Express

(ABM FN-Dow Jones) American Express heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt, maar een lagere winst. Dit bleek vrijdag uit de cijfers van de Amerikaanse creditcardmaatschappij, waarin het ook liet weten in 2023 beduidend meer winst te zullen maken.

De omzet steeg op jaarbasis met 17 procent van 12,1 miljard dollar naar 14,2 miljard dollar en dit was licht onder de analistenverwachting. 

De betalingen met kaarten stegen op jaarbasis met 12 procent.

American Express boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 1,6 miljard dollar, ofwel 2,07 dollar per aandeel. Analisten rekenden op 2,23 dollar.

Een jaar eerder was de winst nog 1,7 miljard dollar of 2,18 dollar per aandeel. In het derde kwartaal van 2022 lag deze post op 1,8 miljard dollar, of 2,47 dollar per aandeel. 

In heel 2022 steeg de omzet met een kwart naar 52,9 miljard dollar. Dat leverde een winst op van 7,5 miljard dollar. De winst was daarmee 7 procent lager dan in 2021.

Dividend

Het dividend wordt met 15 procent verhoogd naar 0,60 dollar per aandeel.

Outlook

American Express verwacht voor 2023 een omzetgroei van 15 tot 17 procent en een winst per aandeel van 11,00 tot 11,40 dollar. Over 2022 was dit 9,85 dollar per aandeel.

Het aandeel American Express noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 5,2 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Meer kwartaalomzet voor Colgate-Palmolive

(ABM FN-Dow Jones) Colgate-Palmolive heeft de omzet in het vierde kwartaal zien oplopen en de aangepaste winst per aandeel viel iets hoger uit dan voorzien. Dit bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers van de Amerikaanse fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen.

De netto-omzet steeg met 5,0 procent naar ruim 4,6 miljard dollar. Hiervoor was door analisten krap 4,6 miljard dollar verwacht. Op jaarbasis steeg de omzet autonoom met 8,5 procent. De prijzen stegen met 12,5 procent, terwijl de volumes met 2,5 procent daalden.

De nettowinst daalde afgelopen kwartaal van 148 naar 5 miljoen dollar. Dat komt op aangepaste basis neer op 0,77 dollar per aandeel tegen 0,79 dollar een jaar eerder, terwijl de verwachting van analisten op 0,76 dollar per aandeel lag.

In heel 2022 steeg de omzet met 3,0 procent naar 18,0 miljard dollar. Autonoom was dit een stijging van 7,0 procent, aan de bovenkant van afgegeven outlook. Colgate-Palmolive ging vooraf uit van 6 tot 7 procent. 

Outlook

Colgate-Palmolive verwacht voor 2023 een autonome omzetgroei, die aan de bovenkant uitkomt van de doelstelling voor de lange termijn van 3 tot 5 procent.

Het aandeel Colgate-Palmolive noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 2,1 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Winststijging Chevron valt mee

(ABM FN-Dow Jones) Chevron heeft het afgelopen kwartaal de winst minder hard zien stijgen dan verwacht, maar boekte wel de grootste jaarwinst ooit. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de oliereus.

Chevron boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van bijna 6,4 miljard dollar. Aangepast voor bijzondere posten was de winst 7,9 miljard dollar, of 4,09 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dit nog 2,56 dollar per aandeel.

Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden echter op een winst van 4,33 dollar per aandeel.

Zowel Upstream als Downstream presteerde flink beter dan vorig jaar. Downstream boekte zelfs een miljard dollar meer winst, namelijk 1,8 miljard dollar. Bij Upstream ging de winst van 5,2 naar 5,5 miljard dollar.

De omzet steeg van 48,1 naar 56,5 miljard dollar. Dat was meer dan analisten hadden verwacht.

De productie kwam het afgelopen kwartaal uit op 3,01 miljoen vaten olie-equivalent per dag, nipt minder dan de 3,03 miljoen vaten in het derde kwartaal.

In heel 2022 verdiende Chevron 35,5 miljard dollar, bijna 20 miljard dollar meer dan in 2021 en de grootste winst ooit voor de oliegigant.

De operationele kasstroom van Chevron bedroeg 49,6 miljard dollar, terwijl de vrije kasstroom uitkwam op 37,6 miljard dollar.

Eerder deze week meldde Chevron al dat het voor maar liefst 75 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen. Daarnaast wordt het dividend ook nog eens verhoogd naar 1,51 dollar per aandeel.

Het aandeel Chevron noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 0,4 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen licht hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag licht hoger, in afwachting van Amerikaanse inflatiedata over december, die de leidraad zijn voor de Federal Reserve bij het bepalen van het rentebeleid.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een stijging van 0,1 procent op 454,40 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,3 procent naar 15.179,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,2 procent met een stand van 7.111,04 punten. De Britse FTSE steeg 0,1 procent naar 7.772,63 punten.

Beleggers putten hoop uit een groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 2,9 procent, zo bleek op donderdag uit de nieuwste ramingen, wat sterker was dan de 2,8 procent die was voorzien, maar wel een vertraging na de 3,2 procent groei in het derde kwartaal.

"Als er al bezorgdheid is dat de Amerikaanse economie op de rand van een recessie staat, komt dat zeker niet tot uiting in de economische cijfers, die er nog steeds redelijk solide uitzien", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De cijfers stimuleren het optimisme op de beurs, zo stelden analisten van SEB. "Maar de onderliggende details in het bbp-cijfer waren wel wat zwakker en we zien een risico op een duidelijke groeivertraging begin 2023 en een milde recessie daarna", aldus SEB.

Het Franse consumentenvertrouwen liet over januari onverwacht een daling zien van 81 naar 80.

Voor vanmiddag staan de persoonlijke inkomen en bestedingen van de Amerikanen met daarbij het inflatiecijfer over december op het programma. De verwachting is dat de kerninflatie op jaarbasis is gedaald van 4,7 procent naar 4,4 procent. Op maandbasis wordt hiervoor wel een stijging voorzien van 0,2 procent in november naar 0,3 procent over de laatste maand van 2022.

Verder komen vanmiddag in de VS nog de verkopen van bestaande woningen over december en het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan over januari in een definitieve versie naar buiten.

Olie werd vrijdag duurder. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 1,2 procent in het groen op 81,99 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 88,50 dollar werd betaald, een stijging van eveneens 1,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0885. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0875 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0891 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Vestas heeft in 2022 net niet voldaan aan zijn in november verlaagde outlook. Voor het lopende jaar rekent Vestas op een omzet van 14,0 tot 15,5 miljard euro. Dat was in 2022 net geen 14,5 miljard euro. De koers van het aandeel Vestas noteerde 1,9 procent lager.

Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen kwartaal de winst onder druk zien staan vanwege onder meer de ontwikkelingen rond Rusland. De koers van het aandeel H&M noteerde 4,9 procent lager.

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton is in 2022 aanzienlijk gegroeid in alle segmenten, ondanks de economische en geopolitieke onzekerheden wereldwijd. Dit meldde het Franse luxeconcern donderdag nabeurs. De koers van het aandeel LVMH noteerde 0,1 procent lager.

De koersen van de hoofdaandelen lieten in Parijs en Frankfurt relatief terughoudende bewegingen zien ten opzichte van de slotnoteringen van donderdag.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een iets lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het rood.

De S&P 500 steeg donderdag 1,1 procent op 4.060,43 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 33.949.41 punten en de Nasdaq sloot 1,8 procent hoger op 11.512,41 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Update: Vestas schiet toch nog tekort

(ABM FN-Dow Jones) Vestas heeft in 2022 net niet voldaan aan zijn in november verlaagde outlook. Dit bleek vrijdagochtend uit een update van de Deense maker van windmolens.

De lastige marktomstandigheden hielden aan in 2022, aldus Vestas. Verstoringen in de aanvoerketen en hogere kosten drukten op het resultaat.

Vestas benadrukte dat in het afgelopen kwartaal de resultaten ook nog eens tegenvielen door een aantal projectvertragingen, afschrijvingen en hogere voorzieningen.

In november vorig jaar verlaagde Vestas al de omzetverwachting voor 2022 naar een bandbreedte van 14,5 tot 15,5 miljard euro, waar eerder werd uitgegaan van 14,5 tot 16,0 miljard euro. Dat was al een verlaging, want aanvankelijk rekende de fabrikant nog op een omzet van 15,0 tot 16,5 miljard euro.

Uiteindelijk kwam de omzet in 2022 uit op 14,48 mljard euro, net onder de onderkant van de laatste outlook.

Voor het lopende jaar rekent Vestas op een omzet van 14,0 tot 15,5 miljard euro. 

Het aandeel Vestas levert vrijdag 2,5 procent in.

Update: om koersreactie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: WDP primus

(ABM FN) De Brusselse beurs levert vrijdag iets in. De Bel20 index daalt 0,1 procent naar 3.856 punten.

"Na de rally in de eerste weken van dit jaar vragen beleggers zich inmiddels af of het niet te laat is om nog in te stappen. Als we afgaan op de bewegingen die we op de financiële markten zien, luidt het antwoord ‘nee’", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Wiersma zag dat techaandelen donderdag op Wall Street weer in trek waren. Techbeurs Nasdaq schreef 1,8 procent aan waarde bij, de sterkste beweging sinds september. Onder meer cijfers van Tesla werden goed ontvangen en het aandeel steeg met 11 procent. Ook energieaandelen deden het goed, zo merkte Wiersma op. 

Beleggers putten hoop uit een groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 2,9 procent, zo bleek op donderdag uit de nieuwste ramingen, wat sterker was dan de 2,8 procent die was voorzien, maar wel een vertraging na de 3,2 procent groei in het derde kwartaal.

"Als er al bezorgdheid is dat de Amerikaanse economie op de rand van een recessie staat, komt dat zeker niet tot uiting in de economische cijfers, die er nog steeds redelijk solide uitzien", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De cijfers jagen het optimisme op de beurs aan, zo stelden analisten van SEB. "Maar de onderliggende details in het bbp-cijfer waren wel wat zwakker en we zien een risico op een duidelijke groeivertraging begin 2023 en een milde recessie daarna", aldus SEB.

Vandaag zal de aandacht vooral uitgaan naar de publicatie van de PCE-inflatie in de VS in december. Vorig jaar wist dit cijfer de markten nog meerdere malen in vuur en vlam te zetten.

De euro/dollar noteert 1,0888. 

Stijgers en dalers

WDP trekt de kop met een koerswinst van 1.7 procent. WDP, een marktleider in de Benelux voor logistiek vastgoed, boekte een sterke winstgroei, waarbij de EPRA-winst per aandeel uitkwam op 1,25 euro, een stijging van 13 procent. ING sprak van gezonde onderliggende operationele trends in combinatie met een sterke omzetstijging.

VGP stijgt ook 1,7 procent en Aperam 0,8 procent. 

Elia is de grootste daler met een verlies van 1,5 procent. Argenx en Galapagos dalen 1,1 en 0,9 procent.

De Amerikaanse toezichthouder FDA neemt meer tijd om de zogeheten Biologics License Application van Argenx te beoordelen. Dit betekent vertraging, concludeerde Degroof Petercam, maar het is geen drama.

Ontex wint in de BelMid 4,6 procent. De Chinese groep Guangchang Guo and Fosun International Holdings heeft een belang in luierfabrikant genomen van bijna 4 procent. Mithra wordt 2,6 procent duurder.

DEME en Orange Belgium dalen 1,6 en 2,6 procent.

Bij de kleinere aandelen stijgt CFE 4,1 procent. De jaarcijfers van Quest for Growth, die een verlies lieten zien van 25 miljoen euro, resulteerden in een koersdaling van 2,7 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

KLA geeft teleurstellende outlook af

(ABM FN-Dow Jones) KLA heeft donderdagavond een zwakke outlook afgegeven voor het lopende derde kwartaal, nu de vraag naar chips inzakt.

Het bedrijf, actief in de halfgeleiderindustrie, verwacht een aangepaste winst per aandeel van 4,52 tot 5,92 dollar per aandeel in het lopende derde kwartaal van het gebroken boekjaar, terwijl de omzet tussen de 2,2 en 2,5 miljard dollar zal uitkomen.

Analisten geraadpleegd door FactSet hielden voor het derde kwartaal rekening met een aangepaste winst van 5,90 dollar per aandeel op een omzet van 2,53 miljard dollar.

Donderdag nabeurs zakte het aandeel KLA 6 procent.

Over het afgelopen kwartaal rapporteerde KLA een nettowinst van 979 miljoen dollar tegen 717 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg tot 2,98 miljard dollar, van 2,35 miljard dollar een jaar eerder. 

In het eerste kwartaal lag de omzet van KLA op 2,72 miljard dollar, met een nettowinst van ruim een miljard dollar.

Aangepast voor belastingen en overnames, boekte KLA afgelopen kwartaal een winst van 7,38 dollar per aandeel. Dit was een jaar eerder nog 5,59 dollar en afgelopen kwartaal 7,06 dollar.

Analisten geraadpleegd door FactSet hielden rekening met een aangepaste winst per aandeel van 7,10 dollar op een omzet van 2,82 miljard dollar.

In een toelichting waarschuwde CEO Rick Wallace dat na drie jaar van substantiële groei de capaciteit dit jaar zal worden aangepast. De topman meent echter dat KLA dankzij aanhoudende investeringen in staat zal zijn om zijn leidende positie te kunnen handhaven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: vervelende tegenvaller voor Argenx

(ABM FN) Het bericht dat een beoordeling door de Amerikaanse toezichthouder FDA van de onderhuids toegediende versie van Vytgart van Argenx drie maanden vertraging heeft opgelopen, is vervelend, maar is geen drama. Dit stelde David Seynnaeve van Degroof Petercam vrijdag.

Seynnaeve laat het advies staan op Houden en handhaaft het koersdoel van 391,00 euro.

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA liet gisterenavond weten dat er meer tijd nodig om een advies te kunnen formuleren over de zogeheten Biologics License Application. De datum van 20 maart wordt nu 30 juni.

Het nieuws kwam volgens Seynnaeve als een verrassing, maar hij beschouwt de impact ervan eerder als beperkt. Het medicijn van Argenx zal nu waarschijnlijk worden geïntroduceerd rond dezelfde tijd als rozanolixizumab van UCB. De voorspong op zilucoplan wordt hierdoor kleiner.

Als gevolg van deze vertraging zal het tweede kwartaal een druk kwartaal worden voor Argenx met de uitslag van de cruciale studie voor CIDP en nu dus ook de beslissing van de FDA.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Noorse reder Frederiksen blijft belang in Euronav vergroten

(ABM FN) De Noorse scheepvaartmagnaat John Fredriksen geeft niet op. Hij heeft  via Famatown zijn positie in de Belgische tankerrederij Euronav verder opgetrokken door nog eens 4,785 miljoen aandelen te kopen. In totaal bezit hij nu 50,426 miljoen aandelen Euronav, of een belang van 24,99 procent. 

Het bericht over het optrekken van de participatie door Frederiksen is afkomstig van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De Noor bezit nu evenveel aandelen als de Belgische familie Saverys. Concreet wil dit zeggen dat beide partijen hun veto kunnen uitspreken tegen belangrijke beslissingen. 

Er zal hoe dan ook een uitkomst moeten komen in deze machtsstrijd, maar het is voorlopig onduidelijk hoe het pleit zal worden beslecht.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: ING tevreden over outlook WDP

(ABM FN-Dow Jones) ING heeft het koopadvies op WDP gehandhaafd, na een update van de specialist in logistiek vastgoed, die blijk gaf van gezonde onderliggende operationele trends in combinatie met een sterke omzetstijging.

Analist Francesca Ferragina herhaalde ook haar koersdoel van 35,00 euro voor WDP.

Zowel de EPRA winst per aandeel, die met 13 procent steeg, als het dividend per aandeel van 1,00 euro lagen in de lijn met de verwachtingen van Ferragina.

Het rendement op de portefeuille steeg met 50 basispunten. Ferragina had 40 basispunten verwacht, en de afschrijvingen bedroegen in totaal 124 miljoen euro ofwel 2 procent op jaarbasis.

De vooruitzichten voor 2023 klinken iets beter dan de consensus en ook dan de prognoses van ING zelf. WDP raamt de EPRA winst per aandeel op 1,35 euro. Dat is een stijging van 8 procent op jaarbasis. ING rekende op 1,30 euro en de consensus lag op 1,33 euro.

Het dividend zal 1,08 euro per aandeel bedragen, tegenover een consensus van 1,07 euro. Met deze resultaten op zak kan WDP 2023 met een gerust hart tegemoet zien, zo concludeert de bank. 

Bovenop de ontwikkelingspijplijn van circa 580 miljoen euro heeft de groep ruimte om enkele overnames af te ronden als andere spelers noodgedwongen desinvesteringen moeten doen, denkt ING.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Geldhoeveelheid eurozone stijgt opnieuw minder sterk

(ABM FN-Dow Jones) De geldhoeveelheid in de eurozone is in december minder hard gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Europese Centrale Bank.

In december steeg de maatschappelijke geldhoeveelheid, kortweg M3, met 4,1 procent op jaarbasis, na een plus van 4,8 procent in november en 5,1 procent in oktober.

De kredietverstrekking aan huishoudens steeg in december met 3,8 procent, iets minder dan de 4,1 procent in november. 

De kredietverstrekking aan niet-financiële bedrijven nam met 6,3 procent toe, na een plus van 8,3 procent een maand eerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Frans consumentenvertrouwen iets omlaag

(ABM FN-Dow Jones) Het consumentenvertrouwen in Frankrijk is in januari iets teruggelopen. Dit meldde het Franse bureau voor de statistiek Insee vrijdag.

De vertrouwensindex noteerde in januari op 80 tegen 81 in december.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: groene opening in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag met winst geopend. De Bel20 opende op 3.868,54 punten, na een slot van 3.860,91 punten op donderdag.

In de sterindex ging Aedific aan de leiding met een koerswinst van 1,3 procent. Andere vastgoedaandelen deden het ook goed. Cofinimmo won 0,9 procent en VGP 0,8 procent.

Argenx, een zwaargewicht in de index, daalde 1,1 procent. De FDA heeft meer tijd nodig om een Biologics License Application van het bedrijf te beoordelen.

In de BelMid wint Ontex 2,3 procent, nadat het Chinese Guangchang Guo and Fosun International een belang van bijna 4 procent meldde.

Kinepolis daalde 0,9 procent en was daarmee de grootste daler.

Bij de kleinere aandelen viel alleen Smartphoto op met een daling van 2,1 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Vestas schiet toch nog tekort

(ABM FN-Dow Jones) Vestas heeft in 2022 net niet voldaan aan zijn in november verlaagde outlook. Dit bleek vrijdagochtend uit een update van de Deense maker van windmolens.

De lastige marktomstandigheden hielden aan in 2022, aldus Vestas. Verstoringen in de aanvoerketen en hogere kosten drukten op het resultaat.

Vestas benadrukte dat in het afgelopen kwartaal de resultaten ook nog eens tegenvielen door een aantal projectvertragingen, afschrijvingen en hogere voorzieningen.

In november vorig jaar verlaagde Vestas al de omzetverwachting voor 2022 naar een bandbreedte van 14,5 tot 15,5 miljard euro, waar eerder werd uitgegaan van 14,5 tot 16,0 miljard euro. Dat was al een verlaging, want aanvankelijk rekende de fabrikant nog op een omzet van 15,0 tot 16,5 miljard euro.

Uiteindelijk kwam de omzet in 2022 uit op 14,48 miljoen euro, net onder de onderkant van de laatste outlook.

Voor het lopende jaar rekent Vestas op een omzet van 14,0 tot 15,5 miljard euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Gimv verkoopt meerderheidsbelang in Kind Technologies

(ABM FN) Gimv heeft het meerderheidsbelang in Kind Technologies verkocht aan Avedon Capital Partners. Dit maakte de holding vrijdagochtend bekend.

Kind Technologies, specialist in tuinbouwautomatisering, kan op deze manier verder groeien.

In 2018 investeerde Gimv via zijn Smart Industries-platform in Kind Technologies, samen met de oprichters Alex Kind en Richard Vialle. In samenwerking met Gimv leidden strategische keuzes in combinatie met gerichte overnames tot een verdere positionering van Kind Technologies als automatiseringsexpert in het agridomein.

In 2021 rondde Kind Technologies dit traject af door haar activiteiten op het gebied van farmaceutische glasinspectiesystemen te verkopen. Vanaf dat moment kon Kind Technologies zich volledig richten op innovatieve automatisering binnen de glastuinbouw.

De verkoop van het meerderheidsbelang heeft geen significante impact op de intrinsieke waarde van Gimv per 30 september 2022. Over de volledige investeringsperiode realiseerde Gimv een rendement dat hoger ligt dan de langetermijndoelstelling voor het portefeuillerendement. Verdere financiële details worden niet bekendgemaakt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Hennes & Mauritz ziet kwartaalresultaten onder druk staan

(ABM FN-Dow Jones) Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen kwartaal de winst onder druk zien staan vanwege onder meer de ontwikkelingen rond Rusland. Dit bleek vrijdag uit de resultaten van het Zweedse modebedrijf.

De omzet steeg in het kwartaal tot en met 30 november 2022 nog wel met 10 procent naar 62,4 miljard Zweedse kroon, maar in lokale valuta gemeten bleef de omzet stabiel. Zonder Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland mee te rekenen steeg de omzet 11 procent en in lokale valuta 2 procent.

Operationeel ging het voor de Zweden een stuk minder. Over de laatste drie maanden van het afgelopen boekjaar kwam het operationeel resultaat uit op 821 miljoen kroon tegen 6,3 miljard kroon een jaar eerder. De marge kwam uit op 1,3 procent tegen 11,0 procent over het vierde kwartaal van 2021.

H&M wees op externe omstandigheden, eenmalige kosten en maatregelen om de efficiëntie te verhogen.

Na belastingen resteerde er een verlies van 864 miljoen kroon tegen een winst van 4,6 miljard kroon een jaar eerder.  

Dividend

Het bedrijf stelde vrijdag een dividend voor van 6,50 kroon per gewoon aandeel H&M, betaalbaar gesteld in twee termijnen.

Gang van zaken na balansdatum

Over de periode van 1 december 2022 tot en met 25 januari van dit jaar zag het bedrijf de omzet met 5 procent op jaarbasis oplopen. Zonder Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland mee te rekenen, steeg de omzet over deze periode met 9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Tessenderlo heropent bod op Picanol

(ABM FN) Tessenderlo heropent op 13 februari het bod op alle aandelen van Picanol Group. Dit meldde Picanol vrijdag.

Het betreft een vrijwillig openbaar ruilbod.

Bezitters van aandelen Picanol kunnen hun stukken nog omruilen tot 3 maart.

De betaling in nieuwe aandelen in Tessenderlo Group volgens de ruilverhouding van 2,36 nieuwe aandelen van Tessenderlo Group per aangeboden aandeel Picanol Group en de vergoeding van de fracties in geld gebeurt op vrijdag 10 februari. 

De nieuwe aandelen zullen ook op of rond 10 februari worden genoteerd op Euronext Brussels.

Met het uitrookbod wordt een laatste oproep gedaan naar wie nog aandelen Picanol bezit. Wie meer dan 95 procent van de aandelen van een bedrijf bezit, mag een uitrookbod doen op de resterende aandelen. De minderheidsaandeelhouders krijgen dan nog één kans om hun aandelen tegen de voorgestelde voorwaarden aan te bieden.

Tessenderlo heeft inmiddels 99,32 procent van alle aandelen Picanol in bezit.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Oxurion verhoogt kapitaal met 500.000 euro

(ABM FN) Negma Group Investment heeft 200 converteerbare obligaties omgezet in aandelen Oxurion. Dit werd vanmorgen bekendgemaakt. 

Deze conversie in 55,8 miljoen nieuwe aandelen komt neer op een kapitaalverhoging van 500.000 euro.

De transactie maakt deel uit van deal tussen Oxurion en Negma ter waarde van 15 miljoen euro. 

Die deal had aanvankelijk een waarde van 30 miljoen euro, maar woensdag meldde Oxurion dat dit bedrag werd gehalveerd.

Oxurion liet woensdag ook weten dat deze 15 miljoen euro onvoldoende is om de lopende Fase 2 Kalahara studie met THR-149 af te kunnen ronden. Er wordt dus nog naar extra financiering gezocht. En daarbij liggen alle opties open.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Bel20 naar verwachting hoger van start

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start, nadat Wall Street donderdagavond in het groen sloot. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van krap een half procent. 

Donderdag wist de sterindex al 0,2 procent bij te schrijven op een slotstand van 3.861 punten. 

Wall Street wist donderdagavond na een terughoudende opening toch de weg omhoog te vinden. Vooral techaandelen waren in trek, met Tesla als blikvanger met een koerswinst van 11 procent na cijfers, en techbeurs Nasdaq steeg 1,8 procent. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index steeg daarnaast voor de vijfde handelsdag op rij, met een meer bescheiden winst van 0,6 procent. 

Beleggers putten donderdag hoop uit een groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 2,9 procent, wat sterker was dan de 2,8 procent die was voorzien, maar wel een vertraging na de 3,2 procent groei in het derde kwartaal.

"Als er al bezorgdheid is dat de Amerikaanse economie op de rand van een recessie staat, komt dat zeker niet tot uiting in de economische cijfers, die er nog steeds redelijk solide uitzien", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Volgens Hewson geven de groeicijfers de Fed wel meer ruimte om volgende week een renteverhoging door te voeren van meer dan 25 basispunten, of zich kritisch uit te laten over de inflatie. 

"Hoewel 25 basispunten alom wordt beschouwd als een zekerheid, is het mogelijk dat dit gepaard gaat met zeer hawkish forward guidance", aldus de marktkenner. Dat zou de groeiende hoop op een draai in het Amerikaanse rentebeleid ongedaan maken, waarschuwde Hewson.

Vandaag zal daarom de aandacht vooral uitgaan naar de publicatie van de PCE-inflatie in de VS in december. Vorig jaar wist dit cijfer de markten nog meerdere malen in vuur en vlam te zetten. 

Nabeurs op Wall Street kon chipreus Intel geen overtuigende cijfers overleggen en het aandeel daalde in de elektronische handel maar liefst bijna tien procent. Visa versloeg daarentegen wel nipt de verwachtingen en steeg nabeurs met ruim een procent. 

Japanse inflatie stijgt snel

In Azië werden beleggers vanochtend geconfronteerd met een Japanse kerninflatie in januari van 4,3 procent. Economen gepolst door persbureau Reuters rekenden vooraf op 4,2 procent. Een dergelijk tempo van geldontwaarding  werd voor het laatst in mei 1981 geregistreerd. 

De verwachting is wel dat vanaf volgende maand de inflatie zal afkoelen vanwege onder meer lagere energieprijzen en subsidies. De Nikkei index in Tokio wint vanochtend enkele tienden van een procent. 

Gasprijzen onder druk

De gasprijzen staan door het ongewoon warme weer flink onder druk in de VS en een groot deel van het noordelijk halfrond. De Amerikaanse gasprijs daalde donderdag zo'n 2 procent en de Europese variant, de Dutch TTF, zelfs met 4 procent.

De dalende prijzen hebben Europa geholpen om de gasvoorraden aan te vullen, waardoor de energiecrisis die deze winter werd gevreesd, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, vooralsnog is afgewend.

De Dutch TTF future noteert nu op circa 55 euro per MWh. In augustus vorig jaar piekte de future nog op bijna 350 euro. 

De olieprijzen zitten daarnaast dit jaar wel in de lift. Donderdag steeg de Amerikaanse olie-future nog naar ruim 81 dollar per vat, na een koers van ongeveer 73 dollar aan het begin van dit jaar. De future kreeg donderdag onder meer steun door de meevallende groei van de Amerikaanse economie in het afgelopen kwartaal.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse toezichthouder FDA liet Argenx weten dat het meer tijd nodig heeft voor de beoordeling van de zogeheten Biologics License Application van efgartigimod voor de behandeling van gegeneraliseerde myasthenia gravis bij volwassenen.

Warehouse De Pauw boekte in 2022 een sterke winstgroei, waarbij de EPRA-winst per aandeel uitkwam op 1,25 euro. Daarmee werd aan de verwachtingen voldaan. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de winst per aandeel conform de verwachtingen met 13 procent.

Quest for Growth leed vorig jaar een verlies van 25 miljoen euro, door dalende beurskoersen, na drie sterke jaren op rij. Dat maakte het beleggingsbedrijf uit Leuven donderdag bekend.

Shurgard sloot een langlopende leaseovereenkomst voor een opslagruimte in de regio Den Haag. De opslagruimte krijgt een oppervlakte van zo'n 3.200 vierkante meter, goed voor zo'n 500 opslagunits.

De Chinese groep Guangchang Guo and Fosun International Holdings heeft een belang in luierfabrikant Ontex gemeld van 3,89 procent. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 1,1 procent op 4.060,43 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 33.949.41 punten en de Nasdaq sloot 1,8 procent hoger op 11.512,41 punten. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Chinese Fosun meldt belang in Ontex

(ABM FN) De Chinese groep Guangchang Guo and Fosun International Holdings heeft een belang in luierfabrikant Ontex genomen. 

Deze groep is in België bekend vanwege zijn belang in verzekeraar Ageas.

Op 31 december 2022 bezat Guangchang Guo and Fosun International Holdings 3,2 miljoen stemverlenende effecten of stemrechten van Ontex. Dat is goed voor een belang van 3,89 procent.

Daarmee werd de meldingsdrempel van 3 procent doorbroken.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Nederland en Japan lijken nieuwe exportregels China te steunen - media

(ABM FN-Dow Jones) Nederland en Japan lijken zich achter de plannen van de Verenigde Staten te scharen om nieuwe exportregels voor halfgeleiders op te leggen voor China. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van bronnen.

Amerikaanse, Nederlandse en Japanse afgevaardigden zouden vandaag de gesprekken kunnen afronden over nieuwe beperkingen rond de levering van technologie aan Chinese bedrijven, zo schreef Bloomberg. Donderdagavond laat zouden de gesprekken in Washington nog in volle gang zijn.

Bloomberg meldde dat het onwaarschijnlijk is dat de landen met een gezamenlijke aankondiging komen met de beperkingen die worden opgelegd.

In Nederland zullen de beperkingen vooral gelden voor technologie van ASML. In Japan gaat het om technologie van Nikon.

Eerder deze maand meldde Bloomberg al dat de landen met elkaar in gesprek zijn over een exportverbod. Toen werd gemeld dat ook Zuid-Korea bij deze gesprekken aanwezig is.

"Het zal veel inspanning kosten om tot een deal te komen", zo liet de Amerikaanse ambassadeur van Japan, Rahm Emanuel, eerder deze maand weten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

WDP meldt sterke winstgroei en handhaaft de winstdoelstellingen

(ABM FN-Dow Jones) Warehouse De Pauw heeft met de cijfers over 2022 geen heel grote verrassingen laten zien. Dit bleek vrijdag uit de resultaten die WDP presenteerde.

De marktleider in de Benelux voor logistiek vastgoed boekte een sterke winstgroei, waarbij de EPRA-winst per aandeel uitkwam op 1,25 euro. Daarmee werd aan de verwachtingen voldaan. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de winst per aandeel conform de verwachtingen met 13 procent.

Het dividend werd met 14 procent verhoogd tot 1,00 euro per aandeel. Ook dat was conform de verwachtingen. 

In de toelichting op de cijfers werd verwezen naar de sterke balanspositie, en dat is niet onbelangrijk in een periode van stijgende rentes. 

WDP verhoogde in oktober vorig jaar het kapitaal, waardoor de schuldgraad daalde tot circa 35 procent. Het grootste deel van die schulden is tegen een vaste rente, zodat het bedrijf afgeschermd is tegen de oplopende rente.

WDP rekent voor 2023 op een EPRA-winst per aandeel van 1,35 euro, of een stijging met 8 procent op jaarbasis. Tevens werd de doelstelling bevestigd van een EPRA-winst per aandeel van 1,50 euro in 2025. 

Op basis van de huidige vooruitzichten wordt een dividend per aandeel van 1,08 euro bruto verwacht voor 2023.

WDP speelt in op de gewijzigde marktomstandigheden, dat wil zeggen hogere kapitaalkosten, hoge bouwprijzen en hoge inflatie, door de focus nog meer te leggen op winstgevendheid. 

Concreet vertaalt dit zich in een grotere selectiviteit wat nieuwe projecten betreft, een grotere focus op autonome groei, vooral door indexatie van de huren, en een versnelde uitrol van WDP ENERGY met het oog op de energietransitie.

De logistieke sector blijft volgens WPD fundamenteel gezond, zelfs tegen de achtergrond van de huidige uitdagende macro-economische omstandigheden.

CEO Joost Uwents merkte vrijdag op dat WDP er in slaagde om blijvend sterke winstgroei te realiseren door zich tijdig aan te passen. 

De sterke cash flow generatie en de solide balans bieden voldoende slagkracht om te spelen op kansen binnen de markt, aldus Uwents. WDP zit zodoende nog steeds op koers om de doelstellingen voor 2025 te halen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

FDA neemt meer tijd voor beoordeling BLA van Argenx

(ABM FN) De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft Argenx laten weten dat het meer tijd nodig heeft voor de beoordeling van de zogeheten Biologics License Application van efgartigimod voor de behandeling van gegeneraliseerde myasthenia gravis bij volwassenen. Dit meldde Argenx vrijdag in een persbericht.

Op 26 januari heeft de FDA Argenx op de hoogte gesteld dat het de beoordeling heeft verlengd tot 20 juni.

Op dit moment heeft de Amerikaanse toezichthouder niet om aanvullende data gevraagd, aldus Argenx.

Het bedrijf zegt alle vertrouwen te hebben in een goede afloop en nauw te blijven samenwerken met de FDA.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, na de winsten donderdag op Wall Street.

IG voorziet een openingswinst van 45 punten voor de Duitse DAX en een plus van 1 punt voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 11 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een positieve sessie op de Europese markten, maar zag wel dat de Duitse en Londense indexen achterbleven bij de beurzen in Parijs en Milaan.

"De focus van beleggers ligt momenteel vol op de kwartaalcijfers", meent beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Op macro-economisch vlak was het in Europa rustig.

Bedrijfsnieuws

Het Finse Nokia heeft in het afgelopen jaar weer groei laten laten zien en verhoogde het dividend. Het aandeel sloot 4 procent hoger.

STMicroelectronics behaalde in het afgelopen kwartaal conform de verwachting hogere resultaten en rekent voor 2023 op een verdere groei. Het aandeel steeg ruim 8 procent. Sectorgenoot ASML kwam woensdag al met meevallende resultaten. Dat aandeel steeg licht in Amsterdam. Infineon won bijna 5 procent in Frankfurt.

SAP verloor bijna een procent in de DAX, na het openen van de boeken. In het vierde kwartaal stegen de omzet en het operationeel resultaat. Het techbedrijf bevestigde donderdag de doelstellingen voor 2025 maar gaf ook aan 3.000 banen te schrappen.

In Parijs stond Pernod Ricard onder druk, met een verlies van bijna 3 procent. In Londen leverde sectorgenoot Diageo 5,5 procent in na het openen van de boeken.  

Shell evalueert of de levering van energie aan huishoudens in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland nog wel past in de strategie van het bedrijf. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van een brief van Shell aan medewerkers. Het aandeel reageerde in Amsterdam en Londen niet heel sterk op het nieuws en steeg ongeveer een half procent.

Euro STOXX 50         4.173,10 (+0,6%)
STOXX Europe 600        453,98 (+0,4%)
DAX                  15.132,85 (+0,3%)
CAC 40                7.095,99 (+0,7%)
FTSE 100              7.761,11 (+0,2%)
SMI                  11.317,56 (+0,8%)
AEX                     747,21 (+0,8%)
BEL 20                3.860,91 (+0,1%)
FTSE MIB             26.217,56 (+1,3%)
IBEX 35               9.035,60 (+0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een iets lagere opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd.

Beleggers waren tevreden met Amerikaanse groeicijfers. De economie in de Verenigde Staten groeide in het vierde kwartaal met 2,9 procent, wat sterker was dan de 2,8 procent die was voorzien, maar wel een vertraging na de 3,2 procent groei in het derde kwartaal.

"Als er al bezorgdheid is dat de Amerikaanse economie op de rand van een recessie staat, komt dat zeker niet tot uiting in de economische cijfers, die er nog steeds redelijk solide uitzien", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Economen van Jefferies wezen er wel op dat de binnenlandse vraag met slechts 0,8 procent toenam in het vierde kwartaal.

Volgens Hewson geven de groeicijfers de Fed meer ruimte om komende week een rentebesluit te nemen met een verhoging van 25 of toch 50 basispunten.

"Hoewel 25 basispunten alom wordt beschouwd als een zekerheid, is het mogelijk dat dit gepaard gaat met zeer hawkish forward guidance", aldus de marktkenner. Dat zou de groeiende hoop op een draai in het Amerikaanse rentebeleid ongedaan maken, waarschuwde Hewson.

Uit ander macro-economisch nieuws bleek donderdag dat er afgelopen week minder nieuwe aanvragen zijn gedaan voor een werkloosheidsuitkering in de VS, namelijk 186.000, tegen 192.000 een week eerder. Er was juist een stijging voorzien.

De Amerikaanse orders voor duurzame goederen stegen sterker dan verwacht in december, met 5,6 procent, waar was gerekend op 2,4 procent. De verkoop van nieuwe woningen in de VS is in december gestegen met 2,3 procent, na een neerwaartse bijstelling in november.

WTI-olie steeg naar 81 dollar.

Bedrijfsnieuws

Tesla blijft mikken op groei, terwijl veel andere technologiebedrijven inkrimpen en mensen ontslaan. De autofabrikant zei woensdag nabeurs voor dit jaar op 1,8 miljoen auto's te mikken, zonder te zeggen of dit productie of levering betreft. Het aandeel steeg donderdag 11 procent.

Internet- en televisiebedrijf Comcast meldde een kleine winstdaling, maar de aangepaste winst viel mee. De vrije kasstroom daalde fors terwijl het bedrijf kosten maakten voor ontslagvergoedingen, zonder verder te reppen over het aantal ontslagen. Het dividend werd verhoogd. Het aandeel steeg bijna een procent.

Sherwin-Williams boekte een meevallende winst in het vierde kwartaal, maar het verfconcern zei dat 2023 erg uitdagend belooft te worden en dat de winst vermoedelijk zal dalen. Het aandeel verloor 9 procent.

American Airlines boekte een hoger dan verwachte aangepaste winst per aandeel van 1,17 dollar, waar analisten op 1,00 dollar rekenden. De inkomsten stegen met 40 procent tot 13,2 miljard dollar en de groei zet door in het eerste kwartaal, verwacht het luchtvaartbedrijf. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

Staalfabrikant Nucor zag de omzet en winst afnemen. De omzet daalde met 16 procent tot 8,7 miljard dollar en de winst zakte van 2,25 miljard naar 1,53 miljard dollar, fors lager dan in het voorgaande kwartaal, maar beter dan de markt had ingecalculeerd. Het aandeel won bijna 8,5 procent.

Aandelen Chevron steeg bijna 5 procent, nadat het oliebedrijf woensdagavond een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 75 miljard dollar in het vooruitzicht stelde.

IBM verloor donderdag 4,5 procent, na resultaten woensdag nabeurs. De omzet was vlak en het bedrijf gaat 3.900 mensen ontslaan.

Chemiereus Dow heeft in de laatste drie maanden van 2022 flinke tegenwind ervaren en heeft besloten het mes in het personeelsbestand te zetten. Dit kost 2.000 banen. Het aandeel steeg licht

Aandelen Bed Bath & Beyond kelderden met ruim 22 procent waarbij de handel tussentijds werd stilgelegd, nadat bekend werd dat de noodlijdende retailer in gebreke is gebleven bij het aflossen van leningen.

Intel kwam donderdag nabeurs met zwakke cijfers over het vierde kwartaal. De chipreus heeft vooral last van de zwakke PC-markt. Het verlies was een stuk groter dan waar analisten op rekenden. De outlook was ook zwak. 

S&P 500 index                4.060,43 (+1,1%)
Dow Jones index             33.949,41 (+0,6%)
Nasdaq Composite            11.512,41 (+1,8%)

AZIE

De Japanse beurs noteert vrijdag licht in het groen. China is nog altijd dicht.

Nikkei 225             27.386,21 (+0,1%)
Shanghai Composite     3.264,81 (slot 20 jan.)
Hang Seng              22.615,20 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0872. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0891.

USD/JPY Yen   129,96
EUR/USD Euro  1,0872
EUR/JPY Yen   141,29

MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese markten gesloten vanwege Chinees Nieuwjaar
08:45 Consumentenvertrouwen - Januari (Fra)
11:00 Consumentenvertrouwen - Januari def. (eur)
14:30 Persoonlijke inkomens en PCE-inflatie - December (VS)
16:00 Aanstaande woningverkopen - December (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Januari def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Signify - Cijfers vierde kwartaal
13:00 American Express - Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 Chevron - Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 Colgate-Palmolive - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met vrijdag 3 februari 2023.

VRIJDAG 27 JANUARI 2023
07:00 WDP - Jaarcijfers
17:40 KBC Ancora - Halfjaarcijfers

MAANDAG 30 JANUARI 2023
-  Geen agendapunten.

DINSDAG 31 JANUARI 2023
00:00 Ascencio - Aandeelhoudersvergadering

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2023
07:00 Melexis - Jaarcijfers

DONDERDAG 2 FEBRUARI 2023
07:00 Euronav - Jaarcijfers

VRIJDAG 3 FEBRUARI 2023
-  Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Visa verslaat verwachtingen

(ABM FN-Dow Jones) Visa heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten behaald die ook beter waren dan verwacht. Dit bleek donderdag nabeurs uit de cijfers van de Amerikaanse kredietverstrekker.

In het eerste kwartaal van het lopende boekjaar steeg de aangepaste winst met 21 procent naar 2,18 dollar per aandeel. Hier rekenden door FactSet geraadpleegde analisten op 2,01 dollar per aandeel.

De omzet van Visa verbeterde met 12 procent op jaarbasis naar 7,9 miljard dollar. Hier ging de markt uit van 7,7 miljard dollar.

De betaalvolumes met de creditcards van Visa stegen op jaarbasis met 7 procent en de zogeheten cross border volumes namen met 22 procent toe in het eerste kwartaal. 

Verder stegen de opbrengsten uit internationale transacties met 29 procent naar 2,8 miljard dollar.

Het aandeel steeg donderdag in de nabeurshandel met 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Zwakke outlook Intel

(ABM FN-Dow Jones) Intel is in het vierde kwartaal van 2022 in de rode cijfers gedoken en geeft een zwakke outlook voor het lopende eerste kwartaal. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van de Amerikaanse chipreus.

Intel heeft vooral last van een scherpe krimp van de PC-markt. Volgens onderzoeksfirma Gartner daalden de PC-verkopen in het vierde kwartaal met zo'n 29 procent. 

In het vierde kwartaal bleef er onder de streep een verlies van 0,7 miljard dollar over, tegenover een winst van 4,6 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een veel kleiner verlies van 278 miljoen dollar. Per aandeel kwam het verlies uit op 0,16 dollar. 

De brutomarge daalde van 53,6 tot 39,2 procent en de operationele marge was 8,1 procent negatief.

De omzet daalde op jaarbasis met 32 procent tot 14 miljard dollar. Hier ging de markt uit van 14,49 miljard dollar.

Bij de belangrijkste takken: Client Computing en Data Center and AI, daalden de opbrengsten met respectievelijk 36 en 33 procent.

Outlook 

Intel rekent voor het lopende eerste kwartaal op een omzet van 10,5 miljard tot 11,5 miljard dollar, een verlies per aandeel van 0,80 dollar en een aangepast verlies per aandeel van 0,15 dollar.

Het bedrijf kondigde bij de cijfers over het derde kwartaal al aan flink in de kosten te willen snijden. Het bedrijf wil in 2023 voor 3 miljard dollar aan kosten besparen. Tegen het eind van 2025 hoopt Intel jaarlijks zelfs voor 8 tot 10 miljard dollar aan kosten te besparen. Deze doelen werden donderdag herhaald.

Het aandeel Intel daalde donderdag in de nabeurshandel ruim 7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Tesla blikvanger op groen Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 1,1 procent op 4.060,43 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 33.949.41 punten en de Nasdaq sloot 1,8 procent hoger op 11.512,41 punten. 

Beleggers waren tevreden met Amerikaanse groeicijfers. De economie in de Verenigde Staten groeide in het vierde kwartaal met 2,9 procent, wat sterker was dan de 2,8 procent die was voorzien, maar wel een vertraging na de 3,2 procent groei in het derde kwartaal.

"Als er al bezorgdheid is dat de Amerikaanse economie op de rand van een recessie staat, komt dat zeker niet tot uiting in de economische cijfers, die er nog steeds redelijk solide uitzien", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Economen van Jefferies wezen er wel op dat de binnenlandse vraag met slechts 0,8 procent toenam in het vierde kwartaal.

Volgens Hewson geven de groeicijfers de Fed meer ruimte om komende week een rentebesluit te nemen met een verhoging van 25 of toch 50 basispunten.

"Hoewel 25 basispunten alom wordt beschouwd als een zekerheid, is het mogelijk dat dit gepaard gaat met zeer hawkish forward guidance", aldus de marktkenner. Dat zou de groeiende hoop op een draai in het Amerikaanse rentebeleid ongedaan maken, waarschuwde Hewson.

Uit ander macro-economisch nieuws bleek donderdag dat er afgelopen week minder nieuwe aanvragen zijn gedaan voor een werkloosheidsuitkering in de VS, namelijk 186.000, tegen 192.000 een week eerder. Er was juist een stijging voorzien.

De Amerikaanse orders voor duurzame goederen stegen sterker dan verwacht in december, met 5,6 procent, waar was gerekend op 2,4 procent. De verkoop van nieuwe woningen in de VS is in december gestegen met 2,3 procent, na een neerwaartse bijstelling in november.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,0891. WTI-olie steeg naar 81 dollar.

Bedrijfsnieuws

Tesla blijft mikken op groei, terwijl veel andere technologiebedrijven inkrimpen en mensen ontslaan. De autofabrikant zei woensdag nabeurs voor dit jaar op 1,8 miljoen auto's te mikken, zonder te zeggen of dit productie of levering betreft. Het aandeel steeg donderdag 11 procent.

Internet- en televisiebedrijf Comcast meldde een kleine winstdaling, maar de aangepaste winst viel mee. De vrije kasstroom daalde fors terwijl het bedrijf kosten maakten voor ontslagvergoedingen, zonder verder te reppen over het aantal ontslagen. Het dividend werd verhoogd. Het aandeel steeg bijna een procent.

Sherwin-Williams boekte een meevallende winst in het vierde kwartaal, maar het verfconcern zei dat 2023 erg uitdagend belooft te worden en dat de winst vermoedelijk zal dalen. Het aandeel verloor 9 procent.

American Airlines boekte een hoger dan verwachte aangepaste winst per aandeel van 1,17 dollar, waar analisten op 1,00 dollar rekenden. De inkomsten stegen met 40 procent tot 13,2 miljard dollar en de groei zet door in het eerste kwartaal, verwacht het luchtvaartbedrijf. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

Staalfabrikant Nucor zag de omzet en winst afnemen. De omzet daalde met 16 procent tot 8,7 miljard dollar en de winst zakte van 2,25 miljard naar 1,53 miljard dollar, fors lager dan in het voorgaande kwartaal, maar beter dan de markt had ingecalculeerd. Het aandeel won bijna 8,5 procent.

Aandelen Chevron steeg bijna 5 procent, nadat het oliebedrijf woensdagavond een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 75 miljard dollar in het vooruitzicht stelde.

IBM verloor donderdag 4,5 procent, na resultaten woensdag nabeurs. De omzet was vlak en het bedrijf gaat 3.900 mensen ontslaan.

Chemiereus Dow heeft in de laatste drie maanden van 2022 flinke tegenwind ervaren en heeft besloten het mes in het personeelsbestand te zetten. Dit kost 2.000 banen. Het aandeel steeg licht

Aandelen Bed Bath & Beyond kelderden met ruim 22 procent waarbij de handel tussentijds werd stilgelegd, nadat bekend werd dat de noodlijdende retailer in gebreke is gebleven bij het aflossen van leningen.
 
Nabeurs openen Intel en Visa de boeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Olieprijs stijgt naar 81 dollar

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen tot net boven de 81 dollar. Bij een settlement van 81,01 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim een procent duurder. 

Stephen Innes van SPI Asset Management wees op de "belangrijke fundamentele verschuiving in het wereldwijde macro-economische landschap die de kiem zou moeten leggen voor een verdere stijging van de olieprijs", doelend op specifiek de heropening van de Chinese economie.

Volgens Innes weerspiegelen de huidige olieprijzen "nog lang niet" een volledige vraag naar olie vanuit China.

Ook positief voor de olieprijzen waren donderdag groeicijfers uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal met 2,9 procent, bleek uit een voorlopig cijfer van de overheid, wat sterker is dan de 2,8 procent die was voorzien, maar wel een vertraging na de 3,2 procent groei in het derde kwartaal.

Ondertussen dalen de gasprijzen door het ongewoon warme weer in de VS en een groot deel van het noordelijk halfrond. De Amerikaanse gasprijs daalde donderdag zo'n 2 procent en de Europese variant, de Dutch TTF, zo'n 4 procent.

De dalende prijzen hebben Europa geholpen om de aardgasvoorraden aan te vullen, waardoor de energiecrisis die deze winter werd gevreesd, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, vooralsnog is afgewend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Shurgard sluit leaseovereenkomst in regio Den Haag

(ABM FN) Shurgard heeft een langlopende leaseovereenkomst gesloten voor een opslagruimte in de regio Den Haag en verwacht daarvoor in de komende maanden een vergunning te krijgen. Dit kondigde de opslagspecialist donderdagavond aan.

De opslagruimte krijgt een oppervlakte van zo'n 3.200 vierkante meter, goed voor zo'n 500 opslagunits.

De opening van het nieuwe pand wordt voorzien voor eind 2023, mits de vergunning snel wordt toegekend.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 453,98 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,3 procent op 15.132,85 punten. De Franse CAC 40 won 0,7 procent bij een stand van 7.095,99 punten. De Britse FTSE sloot 0,2 procent hoger op 7.761,11 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een positieve sessie op de Europese markten, maar zag wel dat de Duitse en Londense indexen achterbleven bij de beurzen in Parijs en Milaan. De FTSE MIB won 1,3 procent.

"De focus van beleggers ligt momenteel vol op de kwartaalcijfers", meent beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Op macro-economisch vlak was het in Europa rustig. In de VS bleek de groei in het vierde kwartaal iets beter dan verwacht. Het bruto binnenlands product kwam wel lager uit dan in het derde kwartaal, maar volgens marktkenners lijkt de Amerikaanse economie de renteverhogingen van de Federal Reserve vooralsnog goed te doorstaan.

"Dit zou de Fed volgende week wel eens enige rust kunnen geven bij de beslissing om de rente met 25 basispunten te verhogen of met een agressievere 50 basispunten", aldus Hewson.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0857. WTI-olie werd ruim een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Het Finse Nokia heeft in het afgelopen jaar weer groei laten laten zien en verhoogde het dividend. Het aandeel sloot 4 procent hoger.

STMicroelectronics behaalde in het afgelopen kwartaal conform de verwachting hogere resultaten en rekent voor 2023 op een verdere groei. Het aandeel steeg ruim 8 procent. Sectorgenoot ASML kwam woensdag al met meevallende resultaten. Dat aandeel steeg licht in Amsterdam. Infineon won bijna 5 procent in Frankfurt.

SAP verloor bijna een procent in de DAX, na het openen van de boeken. In het vierde kwartaal stegen de omzet en het operationeel resultaat. Het techbedrijf bevestigde donderdag de doelstellingen voor 2025 maar gaf ook aan 3.000 banen te schrappen.

In Parijs stond Pernod Ricard onder druk, met een verlies van bijna 3 procent. In Londen leverde sectorgenoot Diageo 5,5 procent in na het openen van de boeken.  

Shell evalueert of de levering van energie aan huishoudens in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland nog wel past in de strategie van het bedrijf. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van een brief van Shell aan medewerkers. Het aandeel reageerde in Amsterdam en Londen niet heel sterk op het nieuws en steeg ongeveer een half procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20