Meer en meer Vlamingen kiezen opnieuw voor een vast energiecontract

De vaste energiecontracten winnen sinds begin dit jaar opnieuw aan populariteit bij de Vlamingen, leren cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG, waarover De Tijd bericht.

In het nieuws: Het aantal vaste contracten voor zowel gas als elektriciteit zit in de lift.

  • Het aandeel huishoudens met een vast contract voor elektriciteit steeg van 18,3 procent eind vorig jaar tot 22 procent begin april.
  • Vandaag heeft 22,9 procent van de gezinnen een vast contract voor gas, tegenover 17,5 procent vorig jaar.

Duiding: Sinds de piek in 2022 zijn de energieprijzen fors gezakt. Daardoor zijn meer en meer Vlaamse gezinnen bereid om de huidige tarieven vast te klikken.

  • Tijdens de energiecrisis was het vrijwel onmogelijk om een vast contract af te sluiten. Alle leveranciers brachten een tijdlang uitsluitend variabele formules aan de man. Nu zien we dat veel spelers opnieuw vaste formules verkopen.
  • Terwijl voor de crisis jarenlang zo’n 70 procent van de Vlamingen voor een vaste stroomprijs koos, was dat tegen eind 2023 teruggevallen tot minder dan 20 procent.

Meer vragen over vaste energiecontracten

Details: De vergelijkingssite CallMePower liet onlangs weten dat het aantal vragen over vaste energiecontracten sinds begin dit jaar is toegenomen. “Het gaat om gemiddeld 220 dagelijkse vragen sinds begin dit jaar”, klinkt het.

  • Ook via de online energievergelijker ziet CallMePower een verhoogde interesse in vaste contracten. 72 procent van de klanten van de vergelijkingssite toont interesse in een vast energiecontract en meer dan 59 procent van alle energiecontracten die tot nu toe werden afgesloten in 2024 via de vergelijkingssite heeft een vaste prijs.
  • “De afgelopen maanden hebben we de interesse in vaste contracten flink zien toenemen onder onze klanten. Ook energieleveranciers willen dit type energiecontract graag weer verkopen en bieden hier fikse kortingen voor aan”, aldus Sebastian Matthijsen, Energie-expert bij CallMePower.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer