Meer dan 90 procent van de handel in stablecoins gebeurt niet door echte gebruikers

Een studie van Visa en Allium Labs komt met een wel erg bijzondere conclusie. Bots voeren meer dan 90 procent uit van de handel in stablecoins. Dat zijn cryptomunten die relatief stabiel moeten zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Crypto heeft het dagelijkse betaalverkeer nog niet overgenomen. Stablecoins worden vaak gezien als een goede opmaat, juist omdat ze vaak nog 'vasthangen' aan een echte munt.

Uitgelegd: Stablecoins zijn cryptomunten die gekoppeld worden aan een echte munt, zoals de Amerikaanse dollar, of aan een andere cryptomunt. Een reserve van die munt dekt dan de stablecoin. Daardoor is het makkelijk om de ‘echte’ waarde van een transactie in stablecoin te achterhalen. Enkele veelgebruikte stablecoins zijn Tether en USD Coin.

In het nieuws: Van de 2,2 biljoen dollar aan transacties in april, was maar 149 miljard dollar afkomstig van “organische betaalactiviteit”, zegt de studie.

  • Dat is slecht nieuws voor betalingsbedrijven proberen om van stablecoins de toekomst te maken. Dan gaat het onder andere over Paypal die zijn eigen munt PYUSD op de markt bracht. Ook de populaire Amerikaanse dienst Stripe zet er sterk op in.
  • “Het zegt dat stablecoins zich nog in een zeer pril stadium van hun ontwikkeling bevinden als betaalmiddel. Dat wil niet zeggen dat ze geen langetermijnpotentieel hebben, want dat denk ik wel. Maar de focus op korte en middellange termijn moet liggen op het zorgen dat bestaande systemen veel beter werken”, verduidelijkte Pranav Sood van betaalplatform Airwallex tegenover Bloomberg.

De markt is nog niet klaar voor stablecoins

Om te volgen: Wordt het nog een succes, die stablecoins?

  • Analisten van Bernstein berekenden dat het mogelijk is dat het aantal stablecoins in circulatie tegen 2028 2,8 biljoen dollar bereikt, dat zou bijna een verachttienvoudiging zijn. De vraag is alleen of het wel zo’n vaart zal lopen, nu duidelijk is dat er grote problemen zijn rond de echtheid van de transacties.
    • Voorstanders van het gebruik van stablecoins merken op dat er bijna geen transactiekosten aan verbonden zijn en de transacties gebeuren vrijwel onmiddellijk. Zij zien het als een grote stap vooruit bij het handelen in crypto, ook omdat er minder volatiliteit is.
    • Maar, zo merkt Sood wat schertsend op: “In de Verenigde Staten worden tussen de 40 en 60 procent van alle transacties nog per cheque geregeld. Dat geeft je een goed beeld van waar de markt staat op vlak van technologische vooruitgang”.
Meer