Live Beursblog – 4 oktober 2022 – Business AM

22.41- Olieprijs stijgt

Nog een bericht voor we afsluiten: de prijs van een vat WTI-olie steeg vandaag met 3,5 procent tot 86,52 dollar. Een vat Brent-olie werd 2,9 procent duurder. Zo’n vat gaat momenteel over de toonbank voor 91,35 dollar.

Maandag stegen de olieprijzen al flink op een verwachte grote productieverlaging van OPEC+. De vergadering van OPEC en zijn bondgenoten vindt woensdag plaats in Wenen.

22.09 – Wall Street schiet voor tweede dag op rij hoger

Wall Streeft heeft de handelsdag opnieuw in het groen afgesloten. De Nasdaq won 3,35 procent en de S&P500 schoot 3,05 procent hoger. De Dow Jones noteerde na het sluiten van de beurzen 2,8 procent in de plus.

Een van de opvallendste koersstijgingen staat op naam van Twitter. Het bericht dat Elon Musk het bedrijf alsnog wil overnemen deed het aandeel 22,2 procent hoger schieten.

21.46 – Handel in Twitter hervat: aandeel schiet 22 procent hoger

Na een kleine pauzering is het opnieuw mogelijk om aandelen van Twitter te kopen en te verkopen. Het socialemediabedrijf schiet 22 procent hoger. Beleggers reageren enthousiast op het nieuws dat Musk alsnog Twitter wil overnemen. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft intussen bevestigd dat Musk een brief heeft geschreven aan het socialemediabedrijf waarin hij aangeeft dat hij het bedrijf voor de afgesproken prijs wil overnemen.

21.36 – Voormalige topman van Tesla krijgt zetel in raad van bestuur van GM

Jonathan McNeil, het voormalige hoofd Verkopen bij Tesla, gaat zetelen in de raad van bestuur van General Motors (GM). McNeill was tot 2018 aan de slag bij de producent van elektrische wagens, waarna hij werd aangeworven als operationeel directeur bij taxi-app Lyft. Hij vertrok daar na een jaar en is nu CEO van DVx Ventures.

21.04 – Tesla licht lager na nieuws dat Musk Twitter alsnog wil overnemen

Tesla was de handelsdag stevig in het groen gestart (zie hieronder), maar moet sinds het nieuws dat Elon Musk alsnog Twitter wil overnemen wat terrein prijsgeven. Het aandeel blijft wel groen kleuren. Zo noteert de producent van elektrische wagens momenteel 2,05 procent in de plus.

20.36 Alphabet betaalt Arizona 85 miljoen dollar om rechtszaak te beëindigen

Alphabet, het moederbedrijf boven Google, heeft in een juridisch dispuut een schikking getroffen met de Amerikaanse staat Arizona. De staat beschuldigde de techgigant ervan heimelijk gegevens over de verblijfplaats van gebruikers te verzamelen. Alphabet betaalt nu 85 miljoen dollar aan Arizona.

20.04 – Handel in het aandeel van Twitter stilgelegd

Het is momenteel niet mogelijk om aandelen van Twitter te kopen of te verkopen. De handel is stilgelegd na het nieuws dat Musk alsnog Twitter wil overnemen (zie hieronder). Het aandeel veerde zo’n 18 procent op. Net voor het pauzeren van de handel noteerde het aandeel 12,67 procent in de plus.

19.49 – De Amerikaanse arbeidsmarkt is aan het afkoelen

Het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten in augustus afgenomen met 1,1 miljoen tot iets meer dan 10 miljoen. Daardoor waren er 1,67 vacatures per werkloze, tegenover 2 in juli. Beleggers trekken zich op aan dat cijfer omdat een afkoeling van de arbeidsmarkt wat minder druk zet op de Federal Reserve om later deze maand opnieuw de rente fors te verhogen.

18.37 – Musk zou Twitter nu toch willen overnemen

Volgens het persagentschap Bloomberg zou Tesla-baas Elon Musk de overname van Twitter nu toch door willen zetten voor 54,20 dollar per aandeel. Hij zou Twitter per brief op de hoogte hebben gesteld, aldus het persbureau. De beleggers reageren alvast positief op het nieuws en stuwen het aandeel ruim 12 procent naar omhoog. Lees hier meer.

Elon Musk – (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

18.11 – “OPEC+ overweegt om productie te verlagen met 2 miljoen vaten per dag”

Morgen komt OPEC+ (het kartel van olie-exporterende landen, aangevuld met Rusland) voor het eerst in tweeënhalf jaar fysiek bijeen. Gisteren schreven we al dat verwacht wordt dat de olieproducerende landen de productie gaan terugschroeven. Het persagentschap Bloomberg meldt op basis van enkele bronnen dat er knip van 2 miljoen vaten per dag op tafel ligt.

17.39 – Bel20 sluit nog eens fors hoger

De Bel20 heeft de handelsdag nog eens overtuigend in het groen afgesloten. De Belgische sterindex steeg vandaag met 3,1 procent.

  • VGP was wederom het kneusje van de Belgische klas, na de pandoering die het gisteren heeft gekregen. Het aandeel van het vastgoedbedrijf verloor vandaag 5,9 procent.
  • Sofina was met een stijging van 7,8 procent de sterkhouder van de Bel20.
  • De Eurostoxx50 won dan weer 4,2 procent.

17.02 – BNP Paribas in het vizier van shorters?

Als gevolg van de onrust rond de Zwitserse bank Crédit Suisse zijn er indicaties dat short sellers hun vizier richten op andere banken, en met name BNP Paribas, de moedergroep van Belgiës grootste bank BNP Paribas Fortis. De Franse bankenreus zou het meest geshorte aandeel van alle Europese banken zijn.

Short sellers speculeren op een koersdaling. Bij BNP Paribas is dat vandaag alleszins niet het geval, want het aandeel wint ruim 3 procent.

16.55 – Grote manoeuvres rond Xior

De fondsen ST Holding en ESHF 2 Holdings willen via een private plaatsing voor 60 miljoen euro aandelen Xior verkopen. Dit maakte de studentenkotengroep bekend, nadat beurswaakhond FSMA eerder vandaag de handel in het aandeel al opschortte. De aandelen worden verkocht aan institutionele beleggers.

Referentieaandeelhouder Aloxe van Xior heeft aangegeven als koper deel te nemen aan deze private plaatsing, voor een totaalbedrag van 5 miljoen euro. De verkopende partijen ST Holding en ESHF 2 Holdings kregen aandelen Xior geleverd bij de overname van Basecamp.

16.39 – Volkswagen wil na Porsche nog andere automerken naar de beurs brengen

Volkswagen Groep wil na de beursgang van Porsche ook nog andere merken naar de beurs brengen. Dat zegt topman Oliver Blume in een reactie tegenover de Duitse zakenkrant Handelsblatt. “Binnen de Volkswagen Groep voel ik een duidelijke motivatie om de kapitaalmarkten een grotere relevantie te geven”, klinkt het.

Arno Antlitz, CFO van Volkswagen, heeft vorige week in een gesprek met het persagentschap Reuters dan weer aangegeven dat de wagenproducent overweegt de de batterijdivisie Powerco een beursnotering te geven.

16.02 – Tesla schiet hoger na rode beursdag

De aandelen van heel wat Amerikaanse beursbedrijven kleurden gisteren groen. Tesla was één van de opvallendste uitzonderingen. De producent van elektrische wagens heeft de eerste handelsdag van deze week ruim 8 procent lager afgesloten. Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws dat het bedrijf van Musk minder wagens dan verwacht had geleverd in het derde kwartaal van dit jaar. Vandaag noteert het aandeel na een half uur handelen 3,8 procent in de plus.

15.34 – Wall Street schiet verder de hoogte in

Wall Street geeft een vervolg aan de opwaartse koersbewegingen van gisteren. Kort na het luiden van de openingsbel staat de Nasdaq op een winst van 2,4 procent. De S&P500 schiet 2,6 procent hoger en de Dow Jones noteert 1,65 procent in de plus. Wederom liggen de dalende langetermijnrentes aan de basis van het beursoptisme.

15.20 – Notering ‘kotmadam’ Xior geschorst

Er is na de turbulentie rond VGP weer nieuws uit het beursgenoteerde vastgoedwereldje op komst. De handel in studentenkotengroep Xior is sinds 13.55 opgeschort in afwachting van een persbericht.

15.17 – Grondstoffen top, beurs van Moskou flop

De beurs van Moskou is dit jaar voorlopig de slechtste presteerder van de grote internationale beleggingen, zo blijkt uit het overzicht van Deutsche Bank voor de eerste drie kwartalen van dit jaar. Opvallend is dat de Amerikaanse Nasdaq de op een na slechtste belegging is in 2022.

De beste presteerders van de voorbije negen maanden zijn de grondstoffenindex van CRB en ruwe olie.

15.01 – Opvolger Warren Buffett vergroot zijn belang in Berkshire Hathaway

Greg Abel, die op termijn Warren Buffett zal opvolgen als CEO van Berkshire Hathaway, heeft zijn belang in het conglomeraat vergroot. Het persagentschap Bloomberg meldt op basis van een aangifte dat hij vorige maand voor 68 miljoen euro aan aandelen van Berkshire Hathaway heeft gekocht.

Greg Abel – Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

14.15 – Bolsonaro stuwt Braziliaanse beurs

De Braziliaanse beurs Bovespa ging maandag 5 procent hoger nadat president Jaïr Bolsonaro de avond ervoor een beter dan verwachte uitslag had geboekt bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Zijn linkse rivaal Lula won wel, maar het verschil was kleiner dan verwacht. Lees verder

13.27 – Cathie Wood koopt de Tesla-dip

Mediageniek techbelegger Cathie Wood kocht Tesla-aandelen toen deze het sterkst daalden in vier maanden. Wood’s Ark Invest kocht maandag 132.213 aandelen in het bedrijf van Elon Musk. Volgens door Bloomberg verzamelde gegevens was dit hun eerste Tesla-aankoop sinds medio juni.

Cathie Wood eerder dit jaar — foto: Getty

Tesla zakte maandag met 8,6 procent, de grootste terugval van het aandeel sinds 3 juni, omdat problemen met de verzending en tekorten aan chips op de leveringen in het derde kwartaal wogen. Tesla was ook de slechtste performer in de S&P 500, die gisteren zijn beste dag sinds 27 juli noteerde. Het aandeel is dit jaar met 31 procent gedaald en presteert daarmee minder goed dan de Amerikaanse benchmark-index (die nochtans evenmin een al te best jaar kent).

13.07 – Roubini: “Aandelen kunnen nog met 40 procent of meer zakken”

Nouriel Roubini, de economieprofessor die faam verwierf met zijn correcte analyses tijdens de financiële crisis van 2008-2009, zegt dat de beurzen nog lang niet de huidige crisis ingeprijsd hebben. Volgens Dr. Doom staan we voor The Great Stagflation.

“Aandelen zullen met ongeveer 30 procent dalen in een milde recessie, en met 40 procent of meer in de ernstige stagflatoire schuldencrisis die ik heb voorspeld voor de wereldeconomie”, schrijft hij.

Nouriel Roubini (Getty Images)

12.08 – Degroof Petercam verlaagt koersdoel VGP flink

Degroof Petercam heeft het koersdoel voor VGP verlaagd van 220,00 naar 115,0 euro, maar handhaaft wel het koopadvies. Dit bleek vandaag uit een rapport van analist Vivien Maquet.

Het bedrijfsmodel van VGP staat onder druk, maar is nog niet in gevaar, betoogt Maquet, die wijst op de stijgende rente en volatiele marktomstandigheden. Ook het uitstel van de closing van een joint venture met Allianz, zou nazinderen en wegen op de waardering van de vastgoedontwikkelaar. Maquet spreekt wel van een vertraging, en niet van het einde van de samenwerking tussen Allianz en VGP. “En dat lijkt inmiddels wel ingeprijsd.”

12.01 – Europese fabrieksprijzen stijgen almaar sneller

De industriële producentenprijzen in de eurozone zijn in augustus weer harder gestegen dan in de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van statistiekenbureau Eurostat. Op jaarbasis liepen de producentenprijzen in augustus met 43,3 procent op. Dat was in juli nog een plus van 38,0 procent en in juni was dit 36,0 procent.

Zulke prijsstijgingen op productieniveau – zeg maar bij het verlaten van de fabriek – vertalen zich doorgaans verderop in de keten, na onder meer productbelastingen en transportkosten, in prijsstijgingen voor de eindklant.

  • De energiesector spant uiteraard de kroon, met producentenprijzen die 117 procent hoger liggen dan een jaar geleden.
  • Maar ook bij producenten van intermediaire goederen (+19,9 procent), niet-duurzame consumptiegoederen (+14,4 procent), duurzame consumptiegoederen (+9,8 procent) en machines (+7,8 procent) zitten de prijzen aan de fabriekspoort in de lift.

11.25 – Brusselse beurs fors in de lift

De Brusselse beurs gaat deze ochtend fors omhoog. Halverwege de voormiddag steeg de Bel20 2,2 procent tot 3.449,74 punten. Elders in Europa stijgen de aandelenmarkten ook, in navolging van het groene slot op Wall Street.

Volgens Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC (KBC), wordt de ommekeer op de beurzen verklaard door de gistern gepubliceerde macro-economische cijfers in de VS, die wijzen op een vertraging van de economie “en dus minder druk op de prijzen”. Daarnaast helpen ook verbeteringen in de aanvoerketen om de prijsdruk weg te nemen.

“Dit is precies waar de Federal Reserve op uit is en aan de renteverhogingen zou langzaam een einde moeten komen”, meent Keppenne, die het rentebesluit van de Centrale Bank van Australië aanhaalt. Na vier keer de rente met 50 basispunten te hebben verhoogd, besloot de centrale bank om vandaag de rente met 25 basispunten te verhogen.

10.59 – Jef Colruyt koopt aandelen Colruyt

Wil de topman een signaal geven aan de beleggers die Colruyt massaal verkochten? Jef Colruyt kocht op 29 september, de dag dat het aandeel een duik van 20 procent maakte, in elk geval een pakket van 22.300 Colruyt-aandelen op de Brusselse beurs, aan een prijs van 22,28 euro. Dat komt neer op een totaalbedrag van ongeveer 496.732 euro, meldt toezichthouder FSMA.

Jef Colruyt (Getty Images)

10.18 – “Exmar blijft trots de storm trotseren waarbij het niet meegaat in de algemene depressie”

Stefan Willems, een onafhankelijk beursanalist, voorspelt rooskleurige tijden voor de beurskoers van Exmar, een bedrijf dat hoofdzakelijk actief is in de maritieme olie- en gassector.

De investering van Exmar in zijn LNG-tak zal daar ongetwijfeld iets mee te maken hebben.

10.12 – “Zet je schrap voor valutaspelletjes”

Peter De Coensel, de topman van Degroof Petercam Asset Management, verwacht grote nervositeit op de wisselmarkten. “De wereldwijde wisselkoersonevenwichten nemen toe als gevolg van uiteenlopende fiscale en monetaire beleidskeuzes en beginnen nu pas zichtbaar te worden”, schrijft hij.

“Vermoedelijk slaat de hogere rente- en aandelenvolatiliteit over naar de valutamarkt. De valutavolatiliteit en de valutaspelletjes zijn terug. Naar verwachting zullen de G7- of G19-toppen (ex-Rusland) de plaats worden waar men door coördinatie en eventuele akkoorden de gevolgen van beleidsverschillen zal trachten te temperen. Er is nog een lange weg te gaan voordat de heren aan de macht daartoe besluiten. In de tussentijd: hou je vast aan je bretellen.”

09.57 – Credit Suisse krabbelt overeind

Het aandeel Credit Suisse veerde met 4 procent op op in de vroege beursactie, nadat de Zwitserse systeembank gisteren tot 12 procent was gedaald door zorgen over haar financiële gezondheid. De Zwitserse bank is dit jaar niettemin met een onthutsende 54 procent gedaald.

Meer over de precaire financiële situatie van CS hier.

09.23 – Zuid-Koreaanse en Japanse defensieaandelen stijgen na Noord-Koreaanse rakettest boven Japan

Aandelen van Zuid-Koreaanse en Japanse defensiebedrijven stegen sterk tijdens de Aziatische sessie nadat autoriteiten bevestigden dat Noord-Korea voor het eerst in vijf jaar een ballistische raket heeft gelanceerd die over Japans grondgebied vloog.

  • In Zuid-Korea schoten de aandelen van Hanwha Aerospace, een fabrikant van vliegtuigmotoren, met meer dan 3 procent omhoog in de ochtendsessie, terwijl Korea Aerospace, dat ook gevechtsvliegtuigen ontwikkelt, met meer dan 4 procent klom.
  • Victek, eveneens een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van militair materieel, steeg met meer dan 11 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau in meer dan een maand.
  • In Japan steeg Mitsubishi Heavy Industries (zie foto), dat ook militaire machines maakt via zijn afdeling vliegtuigen, defensie en ruimtevaart, met meer dan 3 procent tijdens de Aziatische sessie.
  • Hosoya Pyro-Engineering, dat lichtkogels en rookkaarsen maakt voor de Japanse troepen, steeg ook meer dan 5 procent in de vroege Aziatische sessie.
Foto: Getty

09.11 – VGP herstelt zich na dramatische handelsdag

Het Belgische vastgoedbedrijf veert 4,2 procent op na een oplawaai van jewelste (-18,7 procent op de Brusselse beurs gisteren). Kredietbeoordelaar Fitch houdt de ‘investment grade’-kredietscore in stand voor VGP.

Vastgoedaandelen hebben, net als techaandelen overigens, een catastrofale septembermaand achter de rug.

08.49 – Nieuwe CEO voor Bpost België

Bpost wil Jos Donvil benoemen als nieuwe CEO van Bpost België. Dit maakte het postbedrijf deze ochtend bekend.

Screenshot YouTube

Donvil (zie foto) stond eerder aan het roer van VOO en telecomoperator Base. Hij was ook CEO van voetbalclub R.S.C. Anderlecht. Tevens zit Donvil al 5 jaar in de raad van bestuur van Bpost.

“Bpost Belgium staat voor belangrijke uitdagingen. Jos heeft als opdracht om de duurzame toekomst van Bpost en al zijn medewerkers in België te verzekeren, door met de juiste strategie Bpost te verankeren als dé partner van consumenten, bedrijven en publieke instellingen”, zei CEO Dirk Tirez van Bpost in een toelichting.

08.44 – Groene opening verwacht voor Europese beurzen (ook de Brusselse)

De Brusselse beurs gaat dinsdag naar verwachting met een flinke winst van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van krap anderhalf procent, zo bericht ABM.

Euro Stoxx 50 – bron: Business AM

De Bel20 index sloot maandag, na een valse start en een volatiele sessie, in het groen. De sterindex won 0,2 procent op 3.375 punten.

08.39 – Belgische fintech-sector: geen Champions League, wel Europa League

Op de ‘Digital Finance Summit‘, de zevende editie die vandaag in Brussel plaatsvindt, gaan de circa 600 deelnemers uit de Belgische fintechsector (financiële technologie) met elkaar in discussie over hét business-vraagstuk van het moment: hoe kan je zakendoen en nieuwe platformen ontwikkelen als de economische en geopolitieke onzekerheid zo uitzonderlijk hoog is als vandaag?

De Belgische fintechsector is er in 2022 in geslaagd zowat 106 miljoen euro kapitaal aan te trekken van investeerders. Dat is aardig, maar België blijft toch achter op de rest van Europa, waar de groei nog veel sneller is, zegt Fintech Belgium.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland (dat met Adyen een Amsterdamse beurstopper in huis heeft) heeft ons land ook geen fintechmerk dat op het grote Europese publiek mikt. Lees het hele verhaal hier.

07.47 – Tesla-topman Elon Musk schoffeert Oekraïne

Tesla-CEO Musk heeft zich gisteren de woede van Oekraïense topfunctionarissen op de hals gehaald nadat hij een tweet plaatste over wat volgens hem de meest waarschijnlijke uitkomst is van de agressieve Russische invasie van buurland Oekraïne. Volledige verhaal hier.

06.56 – Galapagos ontvangt positief advies voor update Europees label Jyseleca

Het Belgisch-Nederlands farmaceutisch onderzoeksbedrijf Galapagos heeft van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) een positief advies gekregen over de Type II-wijzigingsaanvraag voor ontstekingsremmer Jyseleca, een geneesmiddel voor de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige reumatoïde artritis.

“Dit positief CHMP-advies is een belangrijke mijlpaal voor Jyseleca en biedt belangrijke informatie voor patiënten en artsen”, stelt Chief Medical Officer Dr. Walid Abi-Saab van Galapagos tegenover ABM. “We zullen nu alle relevante productinformatie en materialen bijwerken met als doel de toegang tot Jyseleca te vergroten, zodat Europese patiënten die baat kunnen hebben bij de behandeling, deze ook kunnen krijgen.”

06.11 – Olieprijs gisteren flink gestegen

De olieprijs is maandag flink gestegen. Bij een settlement van 83,63 dollar werd een vat West Texas Intermediate (WTI) ruim 5 procent duurder. 

Marktstrateeg Colin Cieszynski van SIA Wealth Management verklaarde aan ABM Financial News de forse stijging van de olieprijzen maandag door de geruchten over een “aanzienlijke productievermindering van 1 miljoen vaten per dag of meer” die oliekartel OPEC later deze week mogelijk zal aankondigen.

06.04 – Markten onverwacht in het groen gesloten

Goedemorgen! Gisteren zijn de belangrijkste beurzen onverwacht in het groen gesloten.

In de States noteerde de Nasdaq 2,25 procent hoger en won de S&P500 2,6 procent. De Dow Jones ging met een winst van 2,65 procent gaan rusten.

En na bijna een volledige dag rood te kleuren zijn ook de Europese beurzen er alsnog in geslaagd om de handelsdag in het groen af te sluiten.

  • De Bel20 sprong uiteindelijk 0,15 procent hoger.
    • Binnen die sterindex valt KBC op met een niet zo benijdenswaardige prestatie. De grootbank heeft voor de tiende dag op rij de dag in het rood afgesloten. Dat is de langste verliesreeks in 19 jaar voor de financiële speler. Het aandeel strandt uiteindelijk op een verlies van 0,45 procent.
    • Nog binnen de Belgische sterindex is VGP de grootste verliezer. Eerder gisteren stond dat aandeel op een verlies van zo’n 30 procent. Uiteindelijk is het vastgoedbedrijf erin geslaagd om dat verlies in te perken tot -18,7 procent.
  • De Eurostoxx50 sloot uiteindelijk 0,7 procent hoger af.

Benieuwd hoe erg de situatie met Credit Suisse vandaag op de handelsdag gaat wegen.

Meer