De plotse ommekeer van Elon Musk: hij wil nu toch Twitter kopen

Het persagentschap Bloomberg meldde eerder vandaag dat Tesla-baas Elon Musk alsnog het socialemediabedrijf Twitter wil kopen. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft intussen bevestigd dat Musk Twitter via een brief op de hoogte heeft gebracht van zijn plannen.

In die brief staat dat Musk uiteindelijk toch bereid is om Twitter over te nemen voor de vooraf overeengekomen prijs van 54,20 dollar per aandeel, oftewel 44 miljard dollar in totaal. Bloomberg heeft Twitter om een reactie gevraagd, maar geen gekregen.

De beleggers reageerden alvast positief op het nieuws. Twitter sloot de handelsdag ruim 22 procent hoger af. De handel in het aandeel van Twitter werd wel even stilgelegd na een plotse hausse met 18 procent die volgde op eerste berichten over de hernieuwde interesse van Musk in Twitter. Een aandeel kost nu 52 dollar, wat 2,2 dollar onder de overnameprijs is.

Tesla dook wat lager na het nieuws, maar eindigde alsnog 2,9 procent in het groen. Gevreesd wordt dat Musk opnieuw Tesla-aandelen van de hand zal doen om de overname te financieren. Hij heeft dat dit jaar immers al meermaals op de verkoopknop gedrukt.

Plotse ommekeer Musk

Het nieuws komt als een verrassing. Eerder wilde Musk nog van de overname afzien, omdat hij vermoedde dat er veel meer valse profielen waren dan Twitter beweerde. Voorts wou het socialmediabedrijf volgens Musk onvoldoende data met hem delen.

Daar kwamen in augustus dan ook nog eens de aantijgingen van Peiter Zatko, Twitters voormalige hoofd van veiligheid, bij. Hij heeft toen Twitter beschuldigd van “extreme, flagrante tekortkomingen” op vlak van veiligheid en de manier waarop het omgaat met gebruikersinformatie. Dat was voor Musk een extra reden om de overname op te blazen. Eind augustus had hij uiteindelijk zijn overnamebod formeel ingetrokken.

Juridische strijd

Het getouwtrek tussen Musk en Twitter leidde tot een rechtszaak met als inzet de (verplichte) overname van het socialemediabedrijf. De rechtszaak in de staat Delaware staat gepland voor 17 oktober. Het is momenteel niet duidelijk waarom Musk nu plots van gedachten is veranderd. De miljardair heeft nog niets laten weten via zijn favoriet socialemediaplatform.

In september hadden de aandeelhouders van Twitter het overnamebod alvast goedgekeurd. Het bedrijf zei dat 98,6 procent van de uitgebrachte stemmen voor de deal waren.

Meer