Elon Musk zet overname Twitter formeel stop: klokkenluider moet hem helpen om de overeenkomst op te blazen

Tesla-baas Elon Musk heeft Twitter formeel laten weten dat hij de overname van het socialemediabedrijf heeft stopgezet. Hij wil van die overname afstappen omdat hij ervan overtuigd is dat Twitter verkeerde info heeft gedeeld over het aantal actieve gebruikers. Daar zijn ook nog eens de recente beschuldigingen van Peiter Zatko, een klokkenluider van Twitter, bijgekomen.

Musk heeft nu formeel laten weten dat hij niet langer de intentie heeft om Twitter over te nemen. Dat blijkt uit een melding van de miljardair bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Aantijgingen van Mudge

Musk kwam in april met het opvallende nieuws naar buiten dat hij de socialemediagigant wou overnemen voor 44 miljard dollar. Intussen heeft hij die plannen opgeborgen, omdat het bedrijf “niet eerlijk communiceerde over het aantal actieve gebruikers”. Dat was een beslissing met vergaande gevolgen. Zo daagt Twitter hem nu voor de rechter omdat het bedrijf de overname alsnog wil finaliseren.

Sinds vorige week heeft Musk een extra argument om de deal op te blazen: de aantijgingen van Zatko, online ook wel bekend als “Mudge”, aan het adres van Twitter. Zo zei het voormalige hoofd van de beveiliging van Twitter onder meer dat het socialemediabedrijf zwaar nalatig is op verschillende gebieden van informatie- en cyberbeveiliging.

“Als dit waar is, dan toont dit aan dat Twitter de voorwaarden van de fusie-overeenkomst heeft geschonden”, aldus een brief van de advocaten. En dat geeft volgens Musk het recht de overeenkomst op te zeggen.

Zatko als getuige

We schreven vorige week al dat de uitlatingen van Zatko de miljardair geen windeieren zou leggen. De advocaten van Musk zijn er alvast als de kippen bij om die beschuldigingen te gebruiken in de rechtbank. Zij laten weten dat de beschuldigingen van Zatko betekenden dat Twitter de voorwaarden in de fusieovereenkomst had geschonden. De advocaten zullen “Mudge” daarom oproepen als getuige in het proces. Ook de advocaten van Twitter zullen hem als getuige oproepen.

Het persagentschap Bloomberg heeft Twitter om een reactie gevraagd, maar de woordvoerder gaf niet meer info. Het bedrijf heeft eerder de klacht van Zatko “een vals verhaal over Twitter en de privacy- en gegevensbeveiligingspraktijken genoemd dat vol zit met inconsistenties en onnauwkeurigheden en belangrijke context mist.”

Foutieve informatie

In de brief van de advocaten staat te lezen dat de nieuwe bevindingen (nogmaals) aantonen dat Twitter foutieve informatie met Musk deelde. Voorts tonen de beschuldigingen van Zatko aan dat het bedrijf de verplichtingen rond dataprivacy en consumentenbeschermingswetten niet naleeft en dat het erg kwetsbaar is voor onder meer hackaanvallen.

Vorige week dagvaardde Musk ook al oprichter Jack Dorsey van Twitter om inzicht te krijgen in de spamaccounts. Ook wil hij zo meer duidelijkheid krijgen hoe het socialemediaplatform geld verdient aan zijn actieve gebruikers. Het aandeel van Twitter noteerde na bijna drie uur handelen 1,25 procent in het rood.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20