Elon Musk koopt Twitter: bedrijf aanvaardt bod van 44 miljard dollar

Berichtendienst Twitter wordt eigendom van Tesla-baas Elon Musk en gaat van de beurs. Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht.

De raad van bestuur van Twitter aanvaardt Musks bod van 54,2 dollar per aandeel, wat het hele bedrijf op 44 miljard dollar waardeert. De multimiljardair had van bij het begin gezegd dat dit meteen zijn ultieme bod zou zijn.

Eerder lekte al uit dat de Twitter-top zijn verzet tegen Musk wellicht zou opgeven, en dat werd maandagavond officieel. De beurshandel in Twitter werd meteen stilgelegd.

“De raad van bestuur van Twitter heeft een doordacht en uitgebreid proces uitgevoerd om het voorstel van Elon te beoordelen, met een weloverwogen focus op waarde, zekerheid en financiering”, zegt Twitter-voorzitter Bret Taylor in de mededeling. “De voorgestelde transactie zal een aanzienlijke cash premie opleveren, en wij geloven dat het de beste weg vooruit is voor de aandeelhouders van Twitter.”

Open source

Musk herhaalt in het statement zijn motivering: “Vrije meningsuiting is het fundament van een functionerende democratie, en Twitter is het digitale stadsplein waar zaken die van vitaal belang zijn voor de toekomst van de mensheid worden besproken.”

Als eerste ambities wil hij de broncode van Twitter publiek maken en komaf maken met geautomatiseerde valse accounts.

“Ik wil Twitter beter dan ooit maken door het product te verbeteren met nieuwe functies, de algoritmen open source te maken om het vertrouwen te vergroten, de spam-bots te verslaan, en alle mensen te authenticeren. Twitter heeft een enorm potentieel. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het bedrijf en de gemeenschap van gebruikers om het te ontsluiten.”

Quid management?

Het wordt nu uitkijken in welke mate het huidige management, van wie Musk verklaarde dat hij “er geen vertrouwen in had”, zal mogen blijven. CEO Parag Agrawal nam pas enkele maanden geleden de leiding over van stichter Jack Dorsey.

Geen comeback Trump

Donald Trump werd verbannen door Twitter, toen nog met Dorsey als ultieme beslisser. De voormalige Amerikaanse president vertelde Fox News maandag dat hij niet zal terugkeren naar Twitter, zelfs als zijn account hersteld wordt door het nieuwe team van Musk. Trump probeert zijn eigen sociale netwerk Truth Social van de grond te krijgen.

Ron DeSantis, de gouverneur van Florida die velen tippen als Republikeins presidentskandidaat in 2024, geeft wel zijn volle steun aan de nieuwe eigenaar van Twitter.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.