Twitter zet ‘gifpil’ in tegen overnameplannen Musk

De raad van bestuur van het microblogplatform Twitter heeft unaniem een ‘gifpil’ aangenomen als antwoord op het voorstel van Tesla CEO Elon Musk om het bedrijf te kopen en van de beurs te halen.

Die zogenaamde ‘poison pill’ geeft bestaande aandeelhouders – met uitzondering van Musk – de kans om extra aandelen van het bedrijf te kopen tegen een korting. Het belang dat Musk aanhoudt verwatert zo automatisch, waardoor het voor hem moeilijker wordt om een meerderheid van aandeelhoudersstemmen voor de overname te verzamelen.

De ‘gifpil’ treedt in werking eens Musk 15 procent of meer van de aandelen in handen krijgt. Vorige week raakte bekend dat de Teslabaas iets meer dan 9 procent van de aandelen aanhoudt. De saga rond de overname van Twitter gaat zo een nieuwe fase in.

Het plan moet naar eigen zeggen van de raad van bestuur de kans verkleinen dat één persoon de controle over het bedrijf krijgt zonder aandeelhouders een premie te betalen of het bestuur meer tijd te geven om een bod te evalueren.

Dergelijke verdedigingsmaatregelen, die formeel aandeelhoudersrechtenplannen worden genoemd, worden gebruikt om de overname van een bedrijf te voorkomen door een overname onbetaalbaar duur te maken voor de bieder.

Musk zegt dat hij een plan B heeft als Twitter zijn aanbod afwijst, maar details daarover zijn niet bekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20