Twitter-CEO: ‘Trump blokkeren, was de juiste beslissing’

Twitter-CEO Jack Dorsey heeft in een reeks tweets zijn beslissing verdedigd om het account van Trump twee dagen na de bestorming van het Capitool te schrappen.

De beslissing van Twitter om het account van de ontslagnemende Amerikaanse president Donald Trump tijdelijk te blokkeren was ‘de juiste beslissing voor Twitter’, zei Dorsey in een reeks van 13 tweets. Maar opvallend is dat hij ook toegaf dat het internet niet gecontroleerd moet worden door een handvol privébedrijven.

‘We werden geconfronteerd met een buitengewone en onhoudbare situatie, die ons dwong al onze acties te richten op de openbare veiligheid. Offline schade berokkenen als gevolg van onlinemeningsuiting is een aantoonbare realiteit, en iets wat ons beleid en onze handhaving drijft’, schreef Dorsey. 

‘Significante gevolgen’

‘Het moeten blokkeren van een account heeft reële en significante gevolgen’, vervolgde hij in een andere tweet. ‘Hoewel er duidelijke en voor de hand liggende uitzonderingen zijn, vind ik dat een verbod een mislukking is van ons om een gezonde discussie te bevorderen.’

Naast Twitter, blokkeerde ook Facebook het account van Trump na de gewelduitbarsting bij het Capitool vorige week. Ook YouTube volgde dinsdag door het videokanaal van de ontslagnemende president tijdelijk te blokkeren. 

Intussen hebben techreuzen Google en Apple de socialenetwerkapp Parler uit hun appwinkel verwijderd en heeft Amazon zijn serverdiensten naar het bedrijf geschrapt. Parler is vooral populair bij mensen met extremere meningen die zich ‘niet gehoord voelen’. 

Dorsey prijst Bitcoin

Maar volgens Dorsey zou de ongecoördineerde aanpak van deze bedrijven, het onsamenhangend beleid en het gebrek aan transparantie de inspanningen om een ‘vrij en open wereldwijd internet’ te creëren, ondermijnen.

‘De reden dat ik zoveel passie heb voor #Bitcoin is grotendeels te danken aan het model dat het toont: een fundamentele internettechnologie die niet wordt gecontroleerd of beïnvloed door één enkel individu of entiteit’, schreef Dorsey. ‘Dit is wat het internet wil zijn, en na verloop van tijd meer zal zijn.’

Meer