Ongezien: Trump zijn Twitter geblokkeerd, ook Facebook onderneemt actie

De Amerikaanse president Donald Trump ziet zijn sociale media-accounts geblokkeerd na de rellen op Capitol Hill.

In het nieuws: Er zijn 4 doden gevallen na rellen tijdens de stemmentelling voor de officiële aanstelling van Joe Biden. Op Twitter had Trump opgeroepen om die te blokkeren, dat lijkt sommige manifestanten aangespoord te hebben om het Congres te bestormen.

Gevolg: Trump heeft op Twitter opgeroepen om de vrede te bewaren, maar die boodschap kwam te laat. Er was ook een bizarre videoboodschap, waarin de president herhaalde dat de verkiezing volgens hem frauduleus verlopen is, maar ook opriep om de vrede te bewaren. Dat heeft niet geholpen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346912780700577792

Dus: Heeft Twitter enkele tweets van Trump verwijderd, dat is voor het eerst. Eerder kregen tweets van Trump wel een label, als ze bijvoorbeeld claims bevatten over de zogenaamde verkiezingsfraude.

Is Trump zijn Twitter afgesloten? Niet volledig, maar het sociale medium heeft wel de regel dat een account waarvan tweets verwijderd worden omdat ze aanzetten tot geweld, een korte tijd opgeheven worden. Momenteel kan Trump dus geen boodschappen zetten. Het is de eerste keer dat Twitter het account van een zetelend president opheft.

En elders? Ook op Facebook is er actie ondernomen tegen de president. De site van Mark Zuckerberg heeft een post van Trump verwijderd. Volgens Guy Rosen, vicevoorzitter bij Facebook, gaat het om ‘een noodsituatie’ en neemt de site dus ‘noodmaatregelen, zoals het verwijderen van de video van president Trump. We hebben dat gedaan omdat we denken dat het bijdraagt tot geweld, in plaats van het risico te verminderen.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20