Parler-CEO: ‘Kans dat app nooit meer online komt’

De geplaagde socialmedia-app Parler vindt maar geen nieuwe servercapaciteit. Geen enkel bedrijf wil ermee samenwerken na de rellen aan het Capitool. CEO John Matze ziet stilaan geen opties meer.

‘Wanneer Parler terug online komt? Dat weten we nog niet. Het kan dat het nooit meer is.’ Dat zei Matze woensdag aan het persagentschap Reuters. Nadat de techgigant Amazon de samenwerking met het bedrijf had stopgezet, moest Matze op zoek naar nieuwe servers. Zonder servers kan een website of app namelijk niet bestaan.

Hij overlegde naar eigen zeggen met een hoop bedrijven, maar de meesten trokken zich op het laatste moment terug. Vermoedelijk om imagoschade te vermijden. Parler registreerde zijn domeinnaam bij Epik, een klein bedrijfje dat erom bekend staat de hosting te doen van andere sociale netwerken die populair zijn bij extreemrechts. Epik liet echter zelf al weten dat het ‘geen contact of gesprek’ heeft gehad met Parler over een samenwerking.

Matze overweegt nu om zijn eigen infrastructuur te bouwen om Parler opnieuw online te krijgen, maar de vraag is of en hoe snel hij daarin zal slagen. Hij noemde geen namen van bedrijven die hem geweigerd hebben ‘want op den duur is het moeilijk bij te houden’.

‘Gecoördineerde aanval’

Parler werd vorige week geblokkeerd door zowat alle techbedrijven omdat de app de rellen in Washington in de hand zou hebben gewerkt. In de appwinkels van Apple en Google is de app niet meer te vinden en Amazon trok de stekker uit.

Matze spreekt van ‘een gecoördineerde aanval van Big Tech om de concurrentie uit te schakelen’ en klaagde Amazon aan. ‘De beslissing is politiek gemotiveerd en concurrentiebeperkend, gezien Twitter wel de servers mag blijven gebruiken’, klinkt het.

Twitter

Op Twitter wordt er ook wel eens opruiende taal gebruikt en dus snapt Matze de focus op Parler niet. Daarop reageerde Amazon met meer dan 100 voorbeelden van gewelddadige berichten die ingingen tegen het beleid van de techgigant.

Big Tech probeert na de rellen van vorige week schoon schip te maken en elke zweem van aanzetten tot geweld te verwijderen. Zo verwijderde Twitter ook al het account van aftredend president Donald Trump, op ongeveer alle andere sociale media is zijn account tijdelijk geblokkeerd.

Lees ook: Wat is Parler, de Twitter-kloon waar conservatief (en extreemrechts) Amerika storm voor loopt?

Meer