“Elon Musk in gesprek met Twitter over overnamedeal”

Tesla-CEO Elon Musk en het bestuur van socialemediaplatform Twitter zijn in gesprek over het overnamebod dat de centimiljardair uitbracht op het bedrijf. De onderhandelingen lijken zodanig goed te gaan dat de verkoop van de microblogsite deze week zou kunnen afgerond worden. Dat melden bronnen van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

De twee partijen ontmoetten elkaar zondag om Musks voorstel te bespreken en boekten vooruitgang, hoewel er nog steeds wat zaken waren die de voltooiing van de deal in de weg stonden. Er zijn nog geen garanties dat ze een overeenkomst zullen bereiken – maar de signalen zouden gunstig zijn.

Gifpil-constructie

Verwacht werd dat Twitter het aanbod, dat Musk op 14 april deed zonder te zeggen hoe hij ervoor zou betalen, ging afwijzen door een zogenaamde gifpil-constructie op poten te zetten. Aandeelhouders krijgen daarbij de kans om aandelen van Twitter te kopen tegen een korting. Bedoeling is om het belang van Musk zo te laten verwateren, waardoor het voor hem moeilijker wordt om het bedrijf over te nemen. Musk heeft zo’n 9 procent van de Twitter-aandelen in zijn bezit.

Nadat de SpaceX-chef echter bekendmaakte dat hij zich had verzekerd van 46,5 miljard dollar aan financiering, veranderde het bedrijf zijn houding en opende het de deur voor onderhandelingen.

Musk heeft vanaf het begin gezegd dat zijn bod van 54,20 dollar per aandeel zijn “beste en laatste bod” is, en hij herhaalde de afgelopen dagen tegenover Twitter-voorzitter Bret Taylor dat hij dat bedrag niet zal verhogen.

Twitter zal donderdag de winst over het eerste kwartaal bekendmaken en zou dan, zo niet eerder, zijn mening over het bod moeten geven.

Vrijheid van meningsuiting

De mogelijke ommekeer van de kant van Twitter komt nadat Musk vrijdag een privé-vergadering had met verschillende aandeelhouders van het bedrijf om de deugden van zijn voorstel op te hemelen. Hij zou daarbij herhaald hebben dat het voor hem nu een kwestie is van “alles of niets”.

Hij beloofde ook de problemen met de vrijheid van meningsuiting op te lossen die hij ziet als een plaag voor het platform en de VS in het algemeen, of zijn bod nu slaagt of niet, luidt het.

Sinds Musk aandelen van Twitter heeft gekocht, spuit hij ideeën over hoe hij het platform wil veranderen. Om te beginnen wil hij dat Twitter meer respect heeft voor de vrijheid van meningsuiting. Daarom is het volgens hem noodzakelijk om het bedrijf van de beurs te halen. Via een poll heeft hij ook al gepeild naar de interesse in een edit-knop. Het merendeel van zijn volgers was voorstander van zo’n toevoeging – ook al zou die sowieso gebeurd zijn.

(am)

Meer