De ‘edit’-knop komt naar Twitter: zo kan die eruitzien

Behalve voor degenen die het nieuws over Twitter op de voet volgen, is de aankondiging uit de titel ondergesneeuwd geraakt door het nieuws van de mogelijke overname van het bedrijf door Elon Musk. Maar het is officieel: het sociale netwerk zal wel degelijk gebruikmaken van een ‘edit’-functie. En dat ondanks de vrees dat dit het DNA van Twitter kan wijzigen.

In eerste instantie zal deze functie voorbehouden zijn voor Twitter Blue Lab, de betaalde versie van het sociale netwerk die in het leven geroepen is voor allerlei soorten tests. De informatie werd bevestigd door Twitter op 5 april, dezelfde dag dat, in een vreemd toeval (en dat is het, volgens Twitter), Elon Musk een poll lanceerde over dezelfde kwestie.

De inzet is hoog. Al vele jaren wordt een debat gevoerd over de vraag of de toevoeging van een dergelijke optie wel zo gunstig kan zijn. Het grootste risico, dat verband houdt met het virale karakter van Twitter, is dat een tweet viral gaat en vervolgens door de auteur wordt veranderd om een heel andere boodschap over te brengen.

Geschiedenis van de aanpassingen

Sinds 5 april hebben verschillende reverse engineering-experts in de code van de Twitter-website gegraven om uit te zoeken hoe deze nieuwe functie zou worden geïmplementeerd. En ze kwamen tot dezelfde conclusies.

Volgens hen zal het bewerken van een bericht heel eenvoudig zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is naar het menu met de drie puntjes rechts bovenaan elke tweet te gaan en de functie ‘bewerken’ te selecteren. Je kunt dan je tweet herschrijven en de bewerking bevestigen. Easy peasy.

Maar… het probleem begint pas na de wijziging. Volgens Jane Manchun Wong, een techblogger, zal de gewijzigde tweet volgens de werking van de site de vorige niet vervangen. Het zal een nieuwe tweet vormen, die de bijgewerkte inhoud zal bevatten, maar ook de verwijderde inhoud(en).

Met andere woorden, technisch gezien zou het mogelijk moeten zijn om toegang te krijgen tot de wijzigingsgeschiedenis van het bericht. Zoals op Facebook, bijvoorbeeld. Het is echter nog niet bekend hoe Twitter zal waarschuwen dat een tweet is aangepast en deze aanpassingen zal weergeven. Het is de bedoeling dat in de experimenteerruimte Twitter Blue Lab eerst aan deze kwestie wordt gewerkt. Tijd, dus, om de juiste formule te vinden.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20