Elon Musk: “Als ik Twitter in handen krijg, zullen de leden van de raad van bestuur niet langer een vergoeding krijgen”

Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, heeft zijn plannen om het socialemediaplatform Twitter over te nemen nog niet opgeborgen, ondanks tegenkanting van het huidige bestuur. Musk zou Musk niet zijn, mocht hij niet wat olie op het vuur gooien. Hij liet via een tweet weten dat hij de leden van de raad van bestuur niet langer een vergoeding zal betalen als hij Twitter in handen krijgt.

Musk blijft ervan overtuigd dat hij de geschikte persoon is om Twitter te moderniseren. Om dat te doen wil hij het socialemediaplatform overnemen voor 43 miljard dollar. Hij had eerder al 9,1 procent van de aandelen gekocht. Voor Musk is het nu een kwestie van “alles of niets”. Indien hij Twitter niet kan overnemen, wil hij ook niet langer de grootste aandeelhouder van het bedrijf zijn.

Gifpil tegen Musk

Sinds Musk aandelen van Twitter heeft gekocht, strooit hij met ideeën in het rond over hoe hij het platform wil veranderen. Om te beginnen wil hij dat Twitter meer respect heeft voor de vrijheid van meningsuiting. Daarom is het volgens hem noodzakelijk om het bedrijf van de beurs te halen. Via een poll heeft hij ook al gepeild naar de interesse in een edit-knop. Het merendeel van zijn volgers was voorstander van zo’n toevoeging.

Het huidige bestuur van Twitter staat weliswaar niet te springen om Musk te verwelkomen als nieuwe eigenaar. De raad van bestuur van het microblogplatform heeft daarom unaniem een “gifpil” aangenomen als antwoord op Musks overnameplannen. Die regeling geeft bestaande aandeelhouders – met uitzondering van Musk – de kans om extra aandelen van het bedrijf te kopen tegen een korting.

Olie op het vuur

De plannen van Twitter maken op het eerste gezicht geen indruk op Musk. Integendeel, hij lijkt nog wat meer olie op het vuur te willen gooien. De centimiljardair schreef maandag in een tweet dat hij de leden van de raad van bestuur niet langer een vergoeding zal betalen als hij Twitter in handen krijgt. “Dat is een besparing van 3 miljoen dollar per maand”, aldus Musk.

Een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC bevestigt wat Musk heeft aangehaald in zijn tweet. De bestuursleden verdienen zo’n 2,9 miljoen dollar per jaar. Die vergoeding bestaat uit geld en aandelenopties. Het is wel niet duidelijk wie Musk een zitje in de raad van bestuur zal geven indien hij Twitter kan overnemen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20