“Love me tender”: Musk heeft zich verzekerd van 46,5 miljard dollar om Twitter over te nemen

Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, is vastberaden om Twitter over te nemen. Volgens een nieuwe aangifte bij de beurswaakhond SEC heeft de centimiljardair de financiering rond om Twitter over te nemen. Het is wel nog niet zeker of hij voor een ‘tender offer‘ zal gaan.

Na enkele dagen via Twitter te hinten op een ’tender offer’, met onder meer een verwijzing naar het nummer “Love me tender” van Elvis Presley, heeft Musk voldoende kapitaal gevonden om het socialemediaplatform over te nemen. Volgens de aangifte bij de SEC heeft de Tesla-CEO zich verzekerd van 46,5 miljard dollar. Zo krijgt hij een kredietlijn van 25,5 miljard dollar van Morgan Stanley en andere banken. De overige 21 miljard dollar zal hij zelf financieren.

Musk heeft vorige week een overnamebod uitgebracht van 43 miljard dollar, oftewel 54,2 dollar per aandeel. Hij bezit al 9,1 procent van de aandelen.

Beschikt Musk over voldoende kapitaal?

Bloomberg stelt zich vragen bij het gedeelte dat Musk zelf wil financieren. Volgens de Amerikaanse nieuwssite heeft Musk “slechts” 3 miljard dollar in handen. Daar komt nog eens bij dat hij een deel van zijn aandelen, 12,5 miljard dollar om precies te zijn, in onderpand moet geven om de kredietlijn te kunnen gebruiken. Volgens Bloomberg gaat het om zo’n 58,7 miljoen aandelen. Dat zou het totale percentage aandelen dat hij in onderpand aan kredietgevers heeft gegeven doen oplopen tot 85 procent.

De overige aandelen die hij bezit, zouden zo’n 25 miljard waard dollar waard zijn. Indien hij die dus allemaal verkoopt, heeft hij voldoende kapitaal in handen om zelf een deel van de overname te financieren. Musk kan eventueel ook op zoek gaan naar partners die mee in Twitter willen investeren.

Gaat Musk voor ’tender offer’?

Het is dus nog niet zeker of Musk voor een ’tender offer’ zal gaan, waarbij hij rechtstreeks aandelen koopt van de aandeelhouders. De Tesla-baas lijkt in de eerste plaats te hopen dat hij de raad van bestuur van Twitter op die manier kan overtuigen om de overnamegesprekken op gang te trekken. “De verslaggevende persoon wil onderhandelen over een definitieve overeenkomst voor de overname van Twitter door de verslaggevende persoon en is bereid om onmiddellijk met dergelijke onderhandelingen te beginnen”, staat er in de aangifte.

Twitter toont momenteel niet veel interesse om in te gaan op het bod van Musk. Integendeel, het bedrijf heeft een zogenaamde gifpil-constructie op poten gezet. Aandeelhouders krijgen daarbij de kans om aandelen van Twitter te kopen tegen een korting. Bedoeling is om het belang van Musk zo te laten verwateren, waardoor het voor hem moeilijker wordt om het bedrijf over te nemen.

(lb)

Meer