Belang van Musk in Twitter daalt van 9,2 naar 9,1 procent zonder dat hij aandelen heeft verkocht: hoe komt dat?

Tesla-baas Elon Musk bezit niet langer 9,2 procent van de aandelen van Twitter. Uit een nieuwe aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt dat de centimiljardair nu een belang van 9,1 procent heeft in het socialemediaplatform. Nochtans heeft Musk naar eigen zeggen geen aandelen verkocht.

Musk is vandaag de grootste aandeelhouder van Twitter. Maandag kwam aan het licht dat hij dat hij 9,2 procent van de aandelen van Twitter had gekocht, nadat hij eerder kritiek had geuit op het platform. Volgens Musk heeft Twitter niet altijd evenveel respect voor de vrijheid van meningsuiting. Door zijn aankoop is hij nu ook tot 2024 lid van de raad van bestuur. Hij hoopt ongetwijfeld zo zijn stempel te kunnen drukken op het beleid van Twitter.

Geen aandelen verkocht

Uit een nieuwe aangifte bij de SEC blijkt nu dat Musk een belang heeft van 9,1 procent. Musk bezit nu welgeteld 73.115.038 aandelen van Twitter. Dat zijn er 371.900 minder dan eerder aangegeven. Hij liet intussen via Twitter weten dat hij geen aandelen van de hand heeft gedaan. Het gaat volgens hem over een correctie van een fout in de oorspronkelijke aangifte.

Wall Street Journal meldde eerder deze week al dat de oorspronkelijke aangifte niet volledig volgens de regels is verlopen. Zo was Musk te laat met het melden van de aankoop bij de toezichthouder. Daarenboven had hij de toezichthouder op de hoogte gebracht van zijn transactie via een zogeheten 13G-rapport, een aangifte voorbehouden aan passieve investeerders. Dat terwijl Musk als lid van de raad van bestuur niet bepaald een passieve rol binnen het bedrijf speelt.

Meer problemen met de SEC vermijden

De aangepast aangifte is nu gebeurd via een 13D-rapport, waarin duidelijk staat dat Musk een actieve rol op zich neemt. Nu blijkt dus ook dat er in het oorspronkelijke document een fout was geslopen over het aantal gekochte aandelen.

Met de aanpassing wil de Tesla-baas ongetwijfeld vermijden dat hij opnieuw in het vizier van de SEC loopt. Zo loopt er momenteel nog een onderzoek naar de Twitter-poll van vorig jaar waarin hij aan zijn volgers vroeg of hij 10 procent van zijn aandelen van de hand moest doen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20