Hoe Twitter vermijdt dat Musk het volledige bedrijf overneemt door hem een zitje in de raad van bestuur te geven

Elon Musk bezit nu 9,2 procent van het socialemediabedrijf Twitter. Daarnaast heeft hij een regeling getroffen met het bedrijf waardoor hij tot 2024 een zitje heeft in de raad van bestuur. Op die manier kan Musk zijn stempel drukken op het beleid van Twitter. Tegelijk zorgt die regeling ervoor dat de Tesla-baas niet alle aandelen van Twitter kan kopen.

De afgelopen weken heeft de topman bij Tesla meermaals zijn ongenoegen geuit over de “ondemocratische praktijken” bij Twitter. Zo heeft het platform volgens Musk niet altijd evenveel respect voor de vrijheid van meningsuiting. Met zijn zitje in de raad van bestuur wil hij nu zijn stempel op het beleid drukken. Dat werd gisteren, slechts een dag na de bekendmaking van het nieuws dat Musk aandelen van Twitter had gekocht, al duidelijk. De topman bij Tesla vroeg zijn volgers op Twitter via een poll of het socialemediabedrijf een edit-knop moet toevoegen. Bijna 75 procent van de stemmers heeft “ja” gestemd.

Musk kan slechts beperkt aantal aandelen kopen

Volgens de getroffen regeling zal Musk tot en met 2024 deel uitmaken van de raad van bestuur. Gedurende die periode (en tot 90 daarna) mag Musk niet meer dan 14,9 procent van de aandelen van Twitter bezitten. Therese Poletti, journaliste bij Marketwatch, spreekt in een opiniestuk op die site van een slimme zet van Twitter. “Op die manier vermijdt de onderneming dat Musk hetzelfde doet als wat hij bij Tesla heeft gedaan”, klinkt het.

Ze herinnert er ons in haar bijdrage aan dat Musk niet de oprichter van Tesla is. De producent van elektrische wagens werd opgericht door Marc Tarpenning en Martin Eberhard. Musk is via de aankoop van aandelen in het bedrijf gestapt, net zoals bij Twitter nu. Hij heeft in 2004 voor maar liefst 6,5 miljoen dollar aan Tesla-aandelen gekocht. Daarmee werd hij de grootste aandeelhouder van het bedrijf en de bestuursvoorzitter. Door een rechtszaak werd hij uiteindelijk benoemd tot medeoprichter en nam hij de functie van CEO over.

Musk komt opnieuw in vizier SEC terecht

Volgens Wall Street Journal loopt Musk het risico dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC opnieuw zijn pijlen op hem richt. Zo heeft hij de toezichthouder niet op tijd op de hoogte gebracht van zijn aankoop. Zodra investeerders een belang in een bedrijf nemen die groter is dan 5 procent moeten ze dat aangeven. De aangifte bevatte ook niet een standaardcertificaat dat de passieve status van een investeerder onderstreept. Musk meldde nochtans de aankoop in wat bekend staat als een 13G-rapport, een aangifte voorbehouden aan passieve investeerders. Het is intussen duidelijk dat Musk geen plannen heeft om een passieve rol op hem te nemen.

Musk ligt al een tijdje met de SEC op ramkoers. Volgens de CEO van Tesla wordt zijn vrijheid van meningsuiting beperkt door enkele beperkingen die de beurswaakhond hem een tijdje geleden heeft opgelegd. Zo moet hij bepaalde tweets laten controleren door juristen alvorens hij ze publiceert. Dat is het gevolg van een ongelukkige tweet in 2018, waarin Musk schreef dat hij Tesla van de beurs zou halen. De SEC voert ook een onderzoek naar een andere Twitter-poll van Musk. Daarin vroeg hij of hij 10 procent van zijn aandelen van de hand moest doen.

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20