Amerikaanse beurswaakhond SEC laat Musk niet los: “Een deal is een deal”

De Amerikaanse beurswaakhond, de SEC, houdt vol dat hij het recht heeft om Tesla-CEO Elon Musk te dagvaarden vanwege zijn Twittergebruik. Als deel van een sanctieakkoord met de SEC moet Musk een deel van zijn tweets laten controleren door juristen. Volgens de CEO wordt zijn vrijheid van meningsuiting daardoor beperkt.

Elon Musks escapades op Twitter zorgen regelmatig voor ophef. Het ene moment vergelijkt hij de Canadese premier Justin Trudeau met Adolf Hitler, de andere keer steekt hij de draak met de Tsjetsjeense “pitbull van Poetin” Ramzan Kadyrov. Maar zijn extravagant gedrag op de socialenetwerksite hebben hem effectief in de problemen gebracht met de Amerikaanse autoriteiten.

In 2018 tweette Musk dat hij een investering had verzekerd om zijn Tesla-aandelen aan 420 dollar per stuk te laten verhandelen. Direct daarna gingen de Tesla-aandelen de hoogte in. Het nieuws van Musk bleek echter niet waar te zijn, waarop de Securities and Exchange Commission (SEC) hem van marktmanipulatie beschuldigde.

Musk moest een boete betalen van 20 miljoen dollar, zijn functie als voorzitter van Tesla opzeggen (hoewel hij als CEO aanblijft). Om een extra boete van 20 miljoen dollar voor Tesla te vermijden, bereikte Musk met de SEC een deal dat een team van juristen voortaan elke tweet zou keuren die een mogelijke impact kan hebben op de Tesla-koersen.

“Deal is een deal”

Van die laatste sanctie heeft de Tesla-CEO na vier jaar meer dan genoeg. Eind februari trok de advocaat van Musk naar de rechtbank om er de SEC te beschuldigen van een intimidatiecampagne tegen de miljardair, omdat hij “regelmatig kritiek heeft op de overheid”. Volgens de advocaat van Musk wordt zijn vrijheid van meningsuiting beperkt door de strikte controle die de SEC op zijn tweets werpt. De afspraak uit 2018 moet dus ongedaan gemaakt worden.

De SEC bijt nu van zich af en zegt dat Musk het recht niet heeft de afgesproken sanctie naast zich neer te leggen omdat het “hem nu minder goed uitkomt”. “Wanneer het over een minnelijke schikking gaat is een deal een deal, tenzij de omstandigheden veel dwingender zijn dan hier het geval is”, reageert de SEC.

Nieuw onderzoek SEC

De reden waarom het er opnieuw bovenhands op zit tussen Musk en de SEC, heeft te maken met het onderzoek dat de commissie wil voeren naar Musks befaamde Twitterpoll uit november. De Tesla-CEO vroeg aan zijn volgers of hij 10 procent van zijn aandelen in het bedrijf moest verkopen “om op die manier aan de belastingen bij te dragen”.

Maar de SEC vermoedt nu dat er meer achter de poll schuilt. Musk was namelijk al langer van plan de aandelen van de hand te doen, dat blijkt uit een aangifte die Musk twee maanden voor de poll al deed bij de SEC. Daarbovenop zou zijn broer en bestuurslid van Tesla, Kimbal Musk, enkele dagen voor de poll zo’n 88.500 aandelen verkocht hebben ter waarde van 25 miljoen dollar. Daarom verdenkt de SEC beide broers ervan handel met voorkennis te hebben gedaan.

(ns)

Meer