“Te kritisch tegen de overheid”: Elon Musk beweert het mikpunt te zijn van een intimidatiecampagne

Tesla-CEO Elon Musk vermoedt dat hij het richtpunt vormt van een intimidatiecampagne van de SEC (Securities Exchange Commission). Hij meent dat zijn vrijheid van meningsuiting beperkt wordt omdat hij regelmatig kritiek uit tegen de Amerikaanse overheid. Daarom heeft Musk een rechtszaak aangespannen.

Er zit al jarenlang een haar in de boter tussen Musk en de SEC. De relatie tussen de miljardair en de beurswaakhond verzuurde in 2018 nadat die eerst een tweet had geplaatst waarin hij zei dat de Tesla-aandelen bij hun beursgang aan 420 euro per stuk zouden verkocht worden, Musk garandeerde destijds dat hij daar alle nodige “financiële garanties” voor had vastgelegd. Door die aankondiging steeg de aandelenkoers van het bedrijf. Hoewel er discussies liepen over die financiering, was er echter nog niks vastgelegd. Volgens de SEC was de verklaring van Musk voorbarig en overdreven. 

De sancties omwille van die loslippigheid lieten niet lang op zich wachten. Musk moest een boete van 20 miljoen dollar betalen, hetzelfde werd aanvankelijk van Tesla verwacht – al zorgde Musk ervoor dat die boete gecompenseerd werd. Daarbovenop moest Musk zijn zitje als voorzitter van Tesla opgeven, al bleef hij nog steeds CEO. Daarnaast moesten de advocaten van zijn bedrijf alle communicatie van Musk beoordelen “die informatie bevat of kan bevatten die van invloed kan zijn op Tesla of zijn aandeelhouders”. Een sanctie waar hij een jaar later nog eens aan herinnerd moest worden.

Overdreven aandacht

De sancties hebben hem er niet van weerhouden om zich in de toekomst zeer kritisch uit te laten tegenover de Amerikaanse overheid, of tegenover de SEC. Musk is berucht omwille van zijn grote mond. Dat heeft hem meerdere nieuwe onderzoeken van de beurswaakhond opgeleverd. De SEC zou Musk al meerdere verzoeken gestuurd hebben met betrekking op tweets waar gevoelige informatie in zou staan. 

Die verzoeken gaan er bij Musk niet goed in. Volgens Musk vormen zijn persoon en zijn bedrijf het middelpunt van een intimidatiecampagne die de waakhond op poten heeft gezet. In een brief aan de rechtbank, heeft de advocaat van Musk gevraagd om de overmatige aandacht die naar hem uitgaat te staken. De advocaat zegt ervan overtuigd te zijn dat de SEC zijn cliënt en zijn recht op vrije meningsuiting aanvalt, enkel en alleen omdat hij regelmatig kritiek uit tegen de overheid. 

“De SEC lijkt het op de heer Musk en Tesla gemunt te hebben voor een meedogenloos onderzoek, grotendeels omdat de heer Musk een uitgesproken criticus is van de overheid”, staat in de brief geschreven. “De overdreven pogingen van de SEC lijken er specifiek op uit te zijn om zijn rechten uit het eerste amendement (vrijheid van meningsuiting) te beknotten, in plaats van de algemene gangbare wetten op een neutrale manier toe te passen.”

Die pogingen zijn tot nu toe alleszins weinig succesvol gebleken. Musk blijft naar Twitter grijpen om zijn volgers om advies te vragen. In november vorig jaar vroeg hij in een Twitter-poll of hij 10 procent van zijn Tesla-aandelen van de hand moest doen of niet. Een bedenkelijke zet die hem opnieuw een dagvaarding van de SEC opleverde.

Actie tegen de SEC

De brief van Musk voelt de SEC ook aan de tand over het uitblijven van een beloofde compensatie voor de Tesla-aandeelhouders. In het kader van de zaak uit 2018, zou het totaal bedrag van de boetes – 40 miljoen dollar – opnieuw herverdeeld worden aan alle Tesla-aandeelhouders. Volgens de CEO is hier echter nog niks van in huis gekomen. De schikking vond ondertussen al 3 jaar geleden plaats. 

“De SEC is haar belofte niet nagekomen om de aandeelhouders van Tesla de 40 miljoen dollar te betalen die zij heeft geïnd, terwijl ze beweert het geld nog steeds voor hen bij te houden. In plaats daarvan heeft het zijn middelen ingezet voor de eindeloze en ongefundeerde onderzoeken naar de heer Musk en Tesla”, aldus de brief. Elon Musk wil dat de SEC uitlegt waarom de fondsen niet zijn uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Meer