Elon Musk heeft naar eigen zeggen 10 procent van zijn aandelen verkocht

Elon Musk, de CEO van Tesla, zei in een interview met de satirische nieuwssite Babylon Bee dat hij 10 procent van zijn aandelen heeft verkocht. Daarmee komt hij de belofte die hij op Twitter heeft gemaakt na. Het merendeel van die aandelen werd verkocht zodat hij de belasting op het uitoefenen van opties kan betalen.

De bal ging in het weekend van 6 november aan het rollen. Toen had Musk aan zijn volgers gevraagd of hij 10 procent van zijn aandelen van de hand moest doen. Zoals verwacht stemde de meerderheid van zijn volgers toe. Sindsdien heeft de topman van Tesla meermaals op de verkoopknop gedrukt. Het aandeel van Tesla is sinds die poll met zo’n 23 procent gezakt.

13,5 miljoen aandelen

In een interview met Babylon Bee zei Musk dat hij zijn Twitter-belofte is nagekomen. Afgelopen dinsdag heeft hij nogmaals 583.611 aandelen van de hand gedaan, wat betekent dat hij in totaal 13,5 miljoen effecten heeft verkocht. De verkoop van al die effecten heeft hem vermoedelijk meer dan 14 miljard dollar opgebracht.

Zoals eerder aan het licht kwam, was de poll van Musk voornamelijk een marketingstunt. De topman van Tesla had in september al een document ingediend bij de SEC waaruit bleek dat hij zijn aandelen wou verkopen om tegemoet te komen aan enkele fiscale verplichtingen die komen kijken bij het uitoefenen van opties. Musk zit op een hele hoop opties die in augustus 2022 verlopen. “Ik moet die opties uitoefenen, wat er ook gebeurt”, klonk het in het interview.

Van de 13,5 miljoen verkochte aandelen werden er 8,06 miljoen verkocht om belastingen te betalen in het kader van de uitoefening van zijn opties.

Uithaal naar Californië

In het interview was hij ook bijzonder scherp voor de staat Californië, de vroegere locatie van de hoofdkantoren van Tesla. “Vroeger was Californië het beloofde land, nu wordt het meer en meer het land van overregulering en overbelasting”, aldus Musk, eraan toevoegend dat het “steeds moeilijker wordt om dingen gedaan te krijgen in die staat.” Hij heeft intussen de hoofdkantoren verhuisd naar Texas.

Musk liet maandag ook via Twitter weten dat hij dit jaar ruim 11 miljard dollar aan belastingen moet betalen. Eerder deze maand schreef Musk op Twitter dat hij dit jaar meer belasting zou betalen dan “enig andere Amerikaan in de geschiedenis”, nadat hij hierover kritiek kreeg van de Democratische senator Elizabeth Warren.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20