Musk en Dorsey uiten kritiek op algoritme van Twitter: “Houdt het platform zich strikt aan de vrijheid van meningsuiting?”

Zowel Tesla-baas Elon Musk als de voormalige CEO van Twitter Jack Dorsey heeft openlijk kritiek geuit over het algoritme dat schuilgaat achter Twitter. Volgens Musk moet het socialemediaplatform de broncode van het algoritme openstellen voor de gebruikers.

De bal ging woensdag al aan het rollen. Musk uitte toen via Twitter al kritiek op het platform dat hij zelf maar al te graag gebruikt. Hij reageerde namelijk op een tweet van Tim Urban, een van de personen die schuilgaat achter de blog Wait But Why. In dat bericht stelde de auteur dat hij een “ingewikkelde relatie” heeft met Twitter. “Ik heb een relatie met een humeurige, gevoelige, wraakzuchtige, en over het algemeen gekke vriendin, het Twitter-algoritme”, schreef hij.

Nieuwe polls

“Ik maak me zorgen over de feitelijke vooringenomenheid van ‘het Twitter-algoritme’, die een groot effect heeft op het publieke debat”, reageerde Musk. “Hoe weten we wat er echt gebeurt?” Daarmee was de kous niet af. De miljardair heeft de afgelopen 24 uur twee polls gepubliceerd op zijn Twitterprofiel. In de eerste poll vroeg hij of Twitter de broncode van het algoritme moet openstellen voor de gebruikers. Tot nu toe heeft ruim 80 procent van zijn volgers ja gestemd.

In een tweede poll stelde de Tesla-baas de vraag of Twitter voldoende doet om het recht op vrije meningsuiting veilig te stellen. Volgens ruim 60 procent van zijn volgers is dat niet het geval. “De gevolgen van deze opiniepeiling zullen belangrijk zijn. Stem alstublieft zorgvuldig”, schreef Musk bij de poll. Vorig jaar had Musk ook al eens een poll gelanceerd om te vragen of hij 10 procent van zijn aandelen van Tesla van de hand moest doen.

Intussen heeft ook Twitter-medestichter Jack Dorsey gereageerd op de tweets van Musk. Volgens de voormalige CEO moeten de gebruikers vrij de keuze krijgen welke algoritme ze wensen te gebruiken.

Update iPhone

Eerder deze maand heeft Twitter overigens beslist om een wijziging aan de app op iPhones ongedaan te maken. Twitter had recent namelijk een update uitgebracht waardoor iPhone-gebruikers standaard een tijdlijn met een door algoritme uitgekozen tweets te zien kregen. Het platform kreeg daardoor veel kritiek te slikken.

“We hebben jullie gehoord”, liet Twitter vorige week weten. “Sommigen van jullie willen altijd de nieuwste berichten als eerste zien. We hebben de tijdlijn teruggedraaid en het tabblad verwijderd. We onderzoeken andere opties.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20