Nieuwe Twitter-CEO drukt meteen zijn stempel, verbiedt het delen van beeldmateriaal van “private individuen”

Twitter heeft juist één dag na de aanstelling van zijn kersverse nieuwe CEO, Parag Agrawal, besloten om het delen van foto’s en video’s van “private individuen” zonder toestemming te verbieden. Wat betekent dat precies?

Dinsdag heeft Twitter besloten om zijn privacybeleid rond verschillende media fors uit te breiden. Binnenkort zullen gebruikers geen foto’s of video’s van een privépersoon meer mogen delen zonder de expliciete toestemming van die persoon. Volgens Twitter komt het delen van dergelijk visueel materiaal overeen met het schenden van iemands privacy, wat mogelijk tot persoonlijke schade kan leiden.

De beslissing werd verder toegelicht in een blogpost van het Twitter Safety-team. Hoewel iedereen negatief kan beïnvloed worden door het delen van privémedia, zou het “een onevenredig effect” hebben op “vrouwen, activisten, dissidenten en leden van minderheidsgemeenschappen”.

Indien iemand een foto of video meldt die in strijd is met het nieuwe beleid, zal Twitter die media verwijderen. Het techbedrijf kan vervolgens de gebruiker die in overtreding was permanent schorsen.

Twitter zal bepalen wat er “nieuwswaardig” is

Er zullen echter enkele uitzonderingen zijn op het nieuwe beleid. Zo zullen privébeelden van openbare figuren die onderdeel zijn van “het algemeen belang” of waarde toevoegen aan “het publieke debat” toegelaten worden, voert Twitter aan. Als een bepaald beeld dus nieuwswaardig is, zal Twitter het toelaten op zijn socialemediaplatform.

Daarbij zal Twitter kijken naar bepaalde tv-kanalen en nieuwssites om na te gaan of die beelden daar ook gebruikt worden. Welke nieuwssites Twitter zal verkiezen als voorbeeldfunctie om bepaalde beelden toe te laten, is onduidelijk.

Beelden die gebruikt worden om individuen “lastig te vallen, te intimideren of het zwijgen op te leggen” zullen uiteraard verboden worden. Dit was al onderdeel van een eerder beleid om onder andere zogenoemde “revenge porn” tegen te gaan.

Aandeel Twitter de dieperik in

Er doken spontaan kritische vragen op over het nieuwe beleid van Twitter. Zo vroegen verschillende Amerikaanse gebruikers zich af of ze nu geen video’s meer mogen delen van politieagenten die burgers met geweld aanpakken, omdat het in theorie gaat over private individuen.

Het aandeel van Twitter zakte vandaag met 4,9 procent als reactie op het nieuws en het aftreden van voormalig CEO Jack Dorsey.

(lp)

Meer