Indiase “techies” stoten door naar top Silicon Valley

Met Parag Agrawal als nieuwe CEO van Twitter komt er opnieuw een geboren Indiër aan het hoofd van een groot Amerikaans techbedrijf. Onder meer Sundar Pichai (Google/Alphabet) en Satya Nadella (Microsoft) gingen hem voor.

Veel is niet bekend over de geboren Indiër Parag Agrawal, die vandaag stichter Jack Dorsey per direct opvolgt als CEO van Twitter. Bij het socialmediabedrijf is hij sinds 2011 aan de slag. HIj kreeg er als eerste de eretitel “Distinguished Engineer” en in 2017 werd hij tot directeur technologie benoemd. Volgens Dorsey was Agrawal de facto al betrokken bij de belangrijkste strategische beslissingen, en lag het dus voor de hand dat hij de nieuwe CEO wordt.

Zelfs Agrawals leeftijd is niet helemaal zeker, wellicht 45. Maar het staat wel vast dat er met zijn aanduiding weer een alumnus van de Indiase Institutes of Technology (IIT) de baas wordt van een groot techbedrijf in de VS. De kersverse CEO kreeg zijn basisopleiding in computerwetenschappen aan het IIT van Mumbai en trok dan, zoals zovele getalenteerde Indiërs, voor een doctoraat naar de Californische universiteit Stanford, al decennialang een leverancier van toptalent aan Silicon Valley.

De vele jaren in Californië beletten overigens niet dat de Indiase cultuur nog steeds een belangrijke rol in Agrawals leven speelt, zo blijkt uit de posts met zijn vrouw Vineeta Agarwala op Instagram en – uiteraard – Twitter.

Indrukwekkende elitegroep

Het parcours van Agrawal doet denken aan dat van Google-CEO Sundar Pichai, geboren in de Indiase megastad Chennai. Ook Pichai trok na een opleiding aan het IIT van Kharagpur naar Stanford.

Microsoft-CEO Satya Nadella is dan weer afkomstig van een andere metropool in India, Hyderabad, en waagde na zijn ingenieursstudies aan het Manipal Institute of Technology in Karnataka eveneens de sprong naar de VS, naar de universiteiten van Wisconsin-Milwaukee en Chicago.

Pichai en Nadella zijn wereldberoemd geworden als vaandeldragers van hun Big Tech-bedrijven, zowel naar de politieke beslissers in Washington en Brussel als naar de media toe. Dat is een rol die de techneut Agrawal – willens nillens – vermoedelijk ook zal moeten opnemen.

De drie zijn lang niet de enige tech-CEO’s van Indiase afkomst. Met onder meer Arvind Krishna (IBM), Shantanu Narayen (Adobe), Rangarajan Raghuram (VMWare), Nikesh Arora (Palo Alto Networks) is een hele klasse aan Indiase “techies” ontstaan die het hoge woord voeren bij de grote Amerikaanse technologiebedrijven in Silicon Valley en daarbuiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20