Thuiswerken duwt Microsoft opnieuw boven de lat

De coronapandemie legt de Amerikaanse softwarereus Microsoft opnieuw geen windeieren. De cloudtak, Microsoft Teams en Skype zijn de paradepaardjes, aangezien de halve wereld moet thuiswerken.

Voor het dertiende kwartaal op rij levert Microsoft een groei van minstens 10 procent, merkt KBC-hoofdeconoom Tom Simonts op in zijn dagelijkse nieuwsbrief. Tijdens het afgelopen eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar steeg de omzet met 12 procent op jaarbasis, terwijl analisten op 7,9 procent gerekend hadden. Concreet gaat het om 37,2 miljard dollar, analisten hadden er 35,7 miljard verwacht. 

Tijdens de vorige periode werd de hogere omzet aangedreven door een sterke groei van de clouddivisie. De omzet van Azure, zoals de tak heet, dikte opnieuw 48 procent aan, hoewel analisten uitgingen van 44 procent. ‘Microsoft bevestigt zo zijn stevige positie na marktleider AWS (Amazon), maar voor de rest van de concurrentie’, vindt Tom Simonts. Op het vlak van datacenters kan alleen Google verder nog een rol van betekenis spelen.

Chatten

Niet alleen via de clouddiensten kan Microsoft inspelen op het (gedwongen) hoogtij van het thuiswerken. Ook chatplatform Teams en videochatapp Skype deden het de afgelopen maanden goed. Teams, een belangrijk onderdeel van het Office 365-pakket, heeft momenteel 115 miljoen dagelijkse gebruikers, wist CEO Satya Nadella dinsdag te vertellen. In april waren er dat nog 75 miljoen.

In de voorbeurshandel stijgt het aandeel van Microsoft 1,51 procent. Sinds het begin van dit jaar koerst de Amerikaanse softwaregigant zo’n 36 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20