Verplicht thuiswerken levert Microsoft meer omzet op

De lockdownmaatregelen met het verplichte thuiswerken hebben Microsoft een sterk kwartaal bezorgd. Vooral de clouddiensten zijn de uitblinker.

De Amerikaanse softwaregroep zette een puike prestatie neer in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2019/2020. Het gaat om een omzetstijging van 13 procent tot 38 miljard dollar, terwijl analisten op 36,5 miljard dollar gerekend hadden. In het voorgaande kwartaal stegen de inkomsten nog met 15 procent, maar toen was er weinig impact van de coronapandemie.

Vooral Azure, de tak voor clouddiensten, blijft interessant om te volgen. De omzet stijgt hier iets minder snel, van 59 procent in het derde kwartaal naar 47 procent in het vierde kwartaal. Concrete cijfers geeft Microsoft niet, maar het Amerikaanse bedrijf gaf wel aan dat de commerciële cloudpoot de kaap van 50 miljard dollar in één jaar overschreden heeft.

Slack beschuldigt

In vergelijking met een jaar eerder daalt de nettowinst met 15 procent, tot 11,2 miljard dollar. De winst per aandeel ging ook omlaag, van 1,71 dollar naar 1,46 dollar, omdat Microsoft een deel gebruikte om zijn fysieke winkels te sluiten. Eind juni kondigde de softwarereus aan dat alle verkooppunten definitief gesloten werden, al zouden daarbij geen jobs verdwijnen.

In de nabeurshandel daalde het aandeel van Microsoft licht, maar sinds het begin van het jaar ligt de koers zo’n 34 procent hoger. De beschuldigingen van Slack konden beleggers overigens niet echt deren. Woensdag diende de zakelijke chatapp bij de Europese Commissie een concurrentieklacht in tegen Microsoft, omdat die tegen Europese regels inging door zijn eigen chatapp Teams te integreren in het Office365-pakket.

Lees ook: Hoe de baas weet of u goed uw handen wast: deze techsnufjes maken kantoor coronaproof

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20